1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz u segmentu ispod A klase u 2022. godini?
Mercedes-Benz u segmentu ispod A klase u 2022. godini?
0

Mercedes-Benz u segmentu ispod A klase u 2022. godini?

247
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom osamdesetih godina prošlog veka, model 190 iz Štutgarta je bio pravi “bejbi” Benz. Današnju gamu Mercedesa otvara A klasa čija je cena na evropskom tržištu oko 30.000 evra. Ali, to možda neće ostati baš tako zadugo.

Mercedes želi da tržištu ponudi model koji bi se nazivao A City, a koji bi bio pozicioniran ispod A klase. Početna cena bi mu se kretala ispod 20.000 evra. U kontekstu realizacije ovih planova, aktuelna generacija A klase bi bila nešto kraća i posedovala bi troje vrata, čime bi se stilski približila studiji, odnosno EQA konceptu koji je predstavljen na poslednje održanom Salonu automobila u Frankfurtu.

Klasični model sa troje vrata bi poentirao na uštedi prostora koje ovakva koncepcija omogućava, a njegovim predstavljanjem, bila bi popunjena praznina u gami štutgartskog proizvođača, odnosno bila bi tečna linija ponude između najvećeg modela Smarta i A klase.

Međutim, problem problem će predstavljati troškovi. Na prodaji A klase, uključujući i njene derivate, Daimler zarađuje odlične novce, a kada se zna da je i obim prodaje ovog modela visok, onda je jasna važnost najmanjeg predstavnika game. Svake godine se, na tri različita kontinenta, proizvede oko 700.000 primeraka A klase.

Bilo kako bilo, aktuelna platforma na kojoj počiva ovaj model bi morala da bude prerađena, odnosno pojednostavljena, kako bi se investicija u novog mališana otplatila. Dakle, sasvim je jasno da je teško napraviti automobil koji bi koštao 10.000 evra manje od modela na čijoj osnovi je planiran da bude razvijen.

Povrh svega, kako bi A City mogao biti profitabilan projekat, neophodno je da se proda u velikom obimu. Tome bi svakako doprinela ponuda više verzija mališana. Jedna od ideja je i predstavljanje kabriolet verzije koja bi mogla da se zove A Open Air.

Ali, teško je verovati da bi A Open Air značajno doprineo povećanom obimu prodaje. Stoga, u Mercedesu ovu ideju razmatraju i u kontekstu planova za razvojem SUV modela koji bi bio smešten ispod kompaktnog krosovera GLA, i za čiji naziv najveće šanse ima A Adventure, očekivan u 2023. godini. Uz njega, moguće je da bud predstavljen i ForMore model, sa oznakama Smart.

Bilo kako bilo, zbog podele troškova razvoja, kao i zbog podele rizika koji svaka investicija nosi sa sobom, Mercedes razmatra partnerstvo. Jedan od mogućih partnera bio je i BMW, ali za sada ništa od toga. Fokus interesovanja rukovodstva Daimlera se potom izmestio ka eventualnoj saradnji sa Renault Nissan alijansom, ali više detalja nije poznato.

(247)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments