1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Škoda Octavia se vraća konvencionalnim farovima
Nova Škoda Octavia se vraća konvencionalnim farovima
1

Nova Škoda Octavia se vraća konvencionalnim farovima

4.30K
1
Podelite sa prijateljima:

Škoda Octavia je gotovo savršeno vozilo za naš „region“. Praktična je, pouzdana, ima VW pedigre.., svi kriterijumi prosečnog balkanskog kupca su ispunjeni.

Da podsetimo, popularni češki model „se rodio“ 1996. Sa svakom narednom generacijom je rastao u dimenzijama, postajao prostraniji, a zbog relativno povoljne cene, naišao je na čitavu armiju kupaca.

Recept je definitivno uspešan, jer je Octavia  u međuvremenu postala jedan od najpopularnijih modela automobila u Evropi, otkinuvši dobar deo tržišnog kolača Golfu i SEAT Leonu.

Međutim, krajem 2016., sa temeljnom restilizacijom treće generacije, nešto se desilo što se automobilskoj publici baš i nije dopalo. Reč je naravno o kontroverznim, razdvojenim prednjim farovima, doduše unutar zajedničkog klastera. Ovo rešenje je prouzrokovalo poprilično negodovanje, i mada kupci Octavije baš nešto i ne uzimaju dizajn kao „osnovni parametar“ pri kupovini, u Škodi su primetili negativne efekte nove postavke. Ipak, reč je o njihovom bestseleru.

Bez obzira na „dizajnerske egzibicije“, u maju je broj isporuka porastao za 6,2 odsto u odnosu na isti mesec 2017., dostigavši 35.000 plasiranih jedinca. Ipak, možda u Mladoj Boleslavi smatraju da bi ta brojka bila još viša da su farovi konvencionalnijeg stajlinga.

Na kraju krajeva, stižu dobre vesti, jer po najnovijem izveštaju, četvrta generacija će se vratiti na tradicionalna prednja svetla. Naime, francuski L’Automobile Magazine je izvestio da će Octavia IV imati „normalna“ svetla koja će se pružati prema centru prednjeg dela, gde će se spajati sa hromiranim okvirom maske hladnjaka.

Novi model će počivati na evoluciji MQB platforme VW grupe, tako da će biti nešto lakši od aktuelnog modela. Što se motorizacije tiče, ona će uključiti 1,5-litarski TSI sa do 200 ks i novi 1,5-litarski dizel, koji će zameniti aktuelni 1.6 TDI. Octavia RS će raspolagati s izdašnih 250 konja iz pojačanog, 2.0 TSI. U izveštaju se kaže da je moguće usvajanje „blagog“ hibridnog sistema, a ne bi bilo iznenađenje i da se pojavi PHEV model nešto kasnije.

Dok se dolazak MQB „rođaka“ u vidu Audija A3, VW Golfa i SEAT Leona očekuje 2019., nova Octavia će na scenu stupiti 2020.

Izvor: L’Automobile Magazine

(4299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Biće veliki korak napred ako u baznom paketu serijski bude imala centralno zaključavanje „na daljinski“. Jer to ova aktuealna, mada smo u 2018. godini, serijski nema …