1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aston Martin DBS Superleggera (2019.) (GALERIJA)
Aston Martin DBS Superleggera (2019.) (GALERIJA)
0

Aston Martin DBS Superleggera (2019.) (GALERIJA)

269
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon ogromnog broja špijunskih fotografija, većinom napravljenih na Nirburgringu, Aston Martin je napokon predstavio novi Super GT. Ovaj model je povratio ne jedno, već dva legendarna imena – DBS Superleggera. Kao zamjena, šest godina starog, modela Vanquish, novi DBS je osmišljen kao automobil koji će biti apsolutno najbolji u svojoj klasi.

Kako i samo ime kaže, platforma ovog automobila je bazirana na već laganoj, ali unaprijeđenoj strukturi modela DB11. Ova platforma standardno nudi adaptivno ogibljenje i izbor voznih stilova GT, Sport i Sport Plus.

Dizajn

Kada su se pojavile prve fotografije serijskog automobila, ljubitelji ove marke i uopšteno “petrolheadi”, bili su potpuno oduševljeni. Mnogi su ga odmah “krstili” kao najljepši automobil na tržištu.

Dizajn eksterijera koristi standardne linije Aston Martina, sa ogromnom maskom hladnjaka, veoma širokim blatobranima i čistu, neometenu bočnu liniju. Kako su iz dizajnerskog tima kazali, sve na automobilu ima svoju funkciju, što dizajnersku, tako i tehničku. Prednji kraj je praktično potpuno otvoren, kako bi se omogućilo što bolje hlađenje motora i prednjih kočnica. Otvori na prednjim blatobranima preusmjeravaju vazduh prema otvoru na C stubu, koji kroz kanale u vratima gepeka, izlazi kroz takozvano vazdušno sječivo, koje funkcioniše kao nevidljivi spojler. Glavni fokus dizajnera je bio taj da se poveća vertikalni aerodinamički pritisak, ali bez povećanja otpora vazduha. Zadnjim krajem dominira svjetlosna grupa koja se proteže čitavom širinom, kao i četiri završetka izduvne cijevi, koje proizvode, kako to kod Aston Martina obično bude, jednu od najljepših melodija.

Enterijer je veoma sličan poput onog u modelu DB11. U istom momentu elegantan i sportski nastrojen. Ostavni prostori su ogromni, što se i očekuje od GT automobila. Info-zabavni sistem je pozajmljen od Mercedesa, što se lako može prepoznati po kontrolama na centralnoj konzoli.

Kako to obično biva kod Engleza, za enterijer su korišćeni najkvalitetniji materijali i koža.

Pogonska jedinica

Aston Martin pored svoje elegancije, standarno ima i ogroman broj konja ispod svoje haube. U ovom slučaju radi se o 725 “grla” i 900 Nm obrnog momenta, za šta je zaslužan 5,2 litarski V12 agregat, isporučen od strane AMG-a. Motor je montiran nisko i veoma blizu sredine automobila, kako bi se dobila niska tačka težišta, sa perfektnim rasporedom težine. Sva snaga ide na zadnje točkove preko osmostepenog mjenjača, razvijenog od strane čarobnjaka iz ZF-a.

Ova postavka, kako Aston Martin tvrdi, isporučuje najbolje od oba svijeta: eksplozivnu reakciju superautomobila i uglađenost pravog GT četvorotočkaša. Sprint do stotke traje 3,4 sekunde, do 160 km/h 6,4 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 340 km/h.

Oprema

DBS Superleggera standardno dolazi sa obiljem opreme, uključujući, zaključavanje/otključavanje i paljenje bez ključa, senzor pritiska vazduha u pneumaticima i sistemom kamera od 360 stepeni.

Početak prodaje DBS Superleggera je najavljen za četvrti kvartal ove godine, dok će početna cijena iznositi oko 260.000 eura.

Enes Eki Alković

(269)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments