1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Hyundai negirao mogućnost preuzimanja FCA
Hyundai negirao mogućnost preuzimanja FCA
0

Hyundai negirao mogućnost preuzimanja FCA

340
0
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana je jedna od glavnih tema u automobilskoj branši preuzimanje FCA od strane Hyundaija.

Korejski proizvođač je izdao zvanično saopštenje u kojem negira mogućnost takvog događaja. „Te glasine su potpuno neosnovane“, rekao je portparol Hyundai Motor America, Majkl Stjuart.

Mada ova izjava malo smiruje turbulenciju izazvanu glasinama i spekulacijama, ona ne znači da stvari zaista tako stoje. Po pretpostavkama, Hyundai želi da cene akcija FCA na berzi padnu koliko je to moguće, pre nego što formira ponudu. Ukoliko bi Hyundai javno izlasio sa potvrdama o preuzimanju italo-američke kompanije, moglo bi da se desi da vrednost akcija ostane na nivou na kojem ih Korejci baš i ne žele.

Trenutno, vrednost akcije FCA na berzi iznosi 18,89 dolara, što je značajno povećanje u odnosu na 11,07 dolara iz 3. jula 2017.

Izvor glasina

Glasine o spajanju Hyundaija i FCA su došle iz Asia Timesa, koji je citirao neimenovan izvor, koji je tvrdio da je proces u toku. Južnokorejski proizvođač navodno želi da započne preuzimanje pre nego što Serđo Markione napusti mesto čoveka broj 1 u FCA sledeće godine.

Prošle godine je takođe bilo nekoliko izveštaja koji su se bavili spajanjem Hyundaija i FCA. Zvaničnici obe kompanije su odbacili glasine. Međutim, obe firme su ostale otvorene za tehničko partnerstvo, koje bi podrazumevalo razvoj budućih menjača i vodonične tehnologije.

Šef FCA, Serđo Markione, nije krio pred javnošću svoje verovanje da velike automobilske kompanije treba da se spajaju, jer gube velike količine novca razvijajući identičnu tehnologiju. Negov primarni cilj je bio General Motors, ali je kasnije razmatrao i alternative.

Potencijalne pozitivne strane spajanja

Ukoliko dođe do spajanja Hyundaija i FCA, nova kompanija bi bila najveći svetski proizvođač sa oko 11,5 isporuka godišnje. Obe kompanije bi bile na ovom ili onom dobitku na neki način. Hyundai bi dobio proširenu proizvodnu bazu, posebno u Severnoj Americi i Evropi. Takođe, Korejci imaju želju da prošire uticaj svoje premijum marke, Genesis, a direktan pristup Alfi Romeo i Maseratiju bi mogao da omogući alternativnu rutu ka kreiranju potpuno nove marke. FCA bi profitirao na novim platformama za kojima „vapi“, a imao bi i mnogo veći tržišni pristup azijskom regionu.

 

(340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments