1. Home
  2. Liste
  3. 105 najprodavanijih automobila u svetu 2017.
105 najprodavanijih automobila u svetu 2017.
0

105 najprodavanijih automobila u svetu 2017.

939
0
Podelite sa prijateljima:

Lista najbolje prodavanih automobila u 2017. jasno ukazuje na ekspanzjju SUV/krosover modela. Toyota RAV4 i VW Tiguan su izraziti „profiteri“, dok je Ford F serije četvrti model u istoriji koji je dostigao brojku od milion prodatih primeraka.

Podaci vezani za globalno tržište pokazuju da je prodaja u konstantnom porastu, a on je na isteku 2017. iznosio 2 odsto. Gotovo svi segmenti su bili na gubitku doduše, ali je su sve to nadoknadili SUV(krosoveri sa rastom od 12 odsto.

Realno je za očekivati da za par godina bestseler bude neki od krosover modela, ali za sada, lider je isti – Toyota Corolla. Japanski kompakt se (u svim verzijama) prodao u 1,22 miliona primeraka, što je pad od 6,6 odsto.

Do sada su samo tri modela u istoriji u jednoj kalendarskoj godini uspela da dostignu brojku od milion prodatih jedinica. To su pored Corolle Ford Focus i VW Golf. Sada je to pošlo za „volanom“ još jednom modelu, i to još jednom Fordu! Naravno, reč je o F seriji, koja je pronašla 1.076.000 novih vlasnika i ostvarila rast od 8,7 odsto.

Na trećem mestu je najpopularniji evropski automobil, Volkswagen Golf, koji se (u svim verzijama) prodao u 952.000 primeraka, doživevši pad od 4,4 odsto.

Četvrta je Honda Civic, koja je profitirala na prošlogodišnjem uspehu u Severnoj Americi i Aziji, uz efekte premijere u Evropi i na Bliskom Istoku. Uspeh na globalnom planu se odrazio i na krajnju brojku, jer je Hondin pulen iz C segmenta prodat u 819.005 primera, što je Hondin rekord, uz neverovatan rast od 21,7 odsto.

Toyota RAV4, jedan od pionira među SUV modelima, slavi 20 godina postojanja. Poput Civica, pokupila je beneficije na osnovu lansiranja aktuelne generacije, skočivši na peto mesto na listi i dostigavši brojku od 807.401 primerka, što je porast od 11 odsto. Honda CR-V je šesta sa 748.048 jedinica (-0,4 odsto).

Na sedmom mestu je još jedan „profiter“, VW Tiguan. Nemački krosover se po prvi put našao u prvih 10 i napredovao je za čak 14 mesta, dostigavši 703.000 novih registracija (+34,5 odsto), prestigaviši Ford Focus.

Prvih deset su zaokružili Chevrolet Silverado i VW Polo.

Izvori podataka

Za ovaj izveštaj su korišćeni podaci iz GAD-a (Global Auto Database). Sakupljeni su iz preko 300 različitih izvora, uključujući zvanične provajdere. Hvala focus2move za urađen fenomenalan posao.

Foto: prtscr focus2move

 

 

 

(939)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments