1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Trka u Austriji opravdala očekivanja – fijasko Mercedesa
Trka u Austriji opravdala očekivanja – fijasko Mercedesa
0

Trka u Austriji opravdala očekivanja – fijasko Mercedesa

155
0
Podelite sa prijateljima:

Posle neverovatno dobre trke Moto GP-a, Formula 1 je imala veliki zadatak da im parira po uzbuđenjima, a na svu sreću trka u Austriji nije razočarala. Do samog kraja trke bilo je otvoreno pitanje pobednika, a videlo se i dosta akcije na stazi.

Posle jučerašnjih kvalifikacija, bilo je jasno da će pred nama biti uzbudljiva trka. Jedina stvar koja je mogla da utiče na njen kvalitet bila je kazna tri mesta pomeranja koju je Sebastijan Fetel dobio nakon što je ometao Sainca tokom brzog kruga Španca.

Raikonen je imao odličan start trke i u prvoj krivini uspeva da se probije ispred Botasa, a to je iskoristio i Hamilton koji izbija na prvo mesto. U trećoj krivini Kimi pravi grešku i nakon dve zavoja gubi poziciju prvo u odnosu na Botasa koji obilazi njega i Ferštapena, a par krivina posle i Holanđanin prolazi pored Ferrarijevog vozača.

Fetel nije dobro startovao i u prvom krugu je čak izgubio dve pozicije i pao na 8. mesto. U ovom trenutku sve je izgledalo kao da je ispred nas jedan dominantna trka za Mercedes. Hamilton i Botas su držali prve dve pozicije, Ferštapen i Raikonen nisu mogli da im pariraju, a Rikijardo je bio odmah iza njih. Onda odjednom u 12. krugu Hulkenbergu otkazuje motor i on parkira bolid u prvoj krivini. Samo dva kruga kasnije veliki peh za Mercedes. Botasu na kraju drugog pravca otkazuje menjač pa je Finac primoran da parkira bolid u krivini broj četiri.

Ova situacija dovodi do Virtuelnog vozila bezbednosti. Tu dolazi do još jedne greške tima Mercedesa. Svi vodeći koriste sporo kretanje ostalih vozača na stazi i odrađuju promenu pneumatika i prelaze na meke gume. Kada su izašli na stazu, bili su samo trinaest sekundi iza Hamiltona. Ovo je značilo da će Britanac nakon promene guma izaći iza Raikonena, Ferštapena i Rikijarda, ali ispred Fetela uz minimalnu prednost.

Hamilton je bio vidno nervozan nakon saznanja kakvu je grešku napravio tim. U 25. krugu Mercedes poziva svog vozača na promenu guma. Nakon promene izašao je samo nešto više od sekunde ispred Fetela. Nervozni Hamilton je konstantno bio na radiju i prigovarao timu kako se ovo moglo opet desiti. Mercedes je napravio istu grešku kao i u Australiji kada su ga koštali pobede. Ovakvu nervozu Hamiltona koristi Fetel i obilazi ga posle nekoliko krugova.

Zatim nastupa problem sa gumama. Svega desetak krugova nakon promene Rikijardu se zadnja leva guma skoro skroz istrošila. Tu situaciju koristi Raikonen koji uspeva da ga obiđe i dođe do druge pozicije. Zatim vrlo brzo isti problem počinje da se javlja i kod Hamiltonu. Rikijardo i Hamilton su morali da odrade još jednu promenu! Kada su obavili izašli su jedan po kraj drugog. Hamilton je pritiskao Rikijarda i u 54. krugu Australijancu otkazuje motor!

Dok su svi još bili pod šokom zbog tog otkazivanja u 57. krugu i Hamilton parkira svoj bolid! Za svo to vreme Raikonen i Fetel iz kruga u krug smanjuju zaostatak za Ferštapenom. Njihov tempo je bio toliko brz da su nekoliko krugova pred kraj samo prva tri vodeća vozača bila u istom krugu, a razlika između prvoplasiranog Ferštapena i trećeplasiranog Fetela bila je svega tri sekunde. Na kraju Ferštapen uspeva da dođe do svog prvog trijumfa ove sezone, a treće za Red Bull. Vozači Ferrarija su prošli kroz cilj odmah iza njega. Četvrti je bio sjajni Roman Grožan, koji najzad dolazi do svojih prvih bodova ove sezone. Peti je bio njegov timski kolega Kevin Magnusen, a za njima su sledili vozači Force Indije, Perez i Okon. Alonso je trku završio na 8. poziciji iako je trku počeo iz pit lejna. Poslednja dva mesta koje donose bodove zauzo je dvojac Alfa Romeo Saubera, Leklerk i Erikson koji su svega par krugova pred kraj usepeli da obiđu Gaslija.

Posle ove trke Sebastijan Fetel se vratio na lidersku poziciju sa svega jednim bodom prednosti u odnosu na Hamiltona, a Ferrari nakon 2. i 3. mesta dolazi na prvu poziciju u konkurenciji konstruktora. Ferštapen je doneo treću pobedu Red Bullu i sada, nakon 9 trka, Ferrari, Mercedes i Red Bull imaju po tri pobede. Ferrari je na ovoj trci pokazao koliko je bitno dobro pripremiti bolid, jer oni jedini od vodećih nisu imali problema sa degradacijom guma. Mercedes posle ove trke mora da sedne i da razmotri da li su unapređeni motori koje su stavili u bolide dovoljno puzdani da ih koriste do kraja sezone, a verovatno će i Hamilton imati da im kaže koju reč nakon ponovljene greške sa strategijom. Za popravni neće morati dugo da čekaju jer se šampionat nastavlja već sledeće nedelj trkom u Silverstonu.

Dušan Topić

VN Austrije 2018. (Spielberg)

Pozicija Vozač Vreme Poeni
1 VER 1:21:56.024 25
2 RAI +1.504s 18
3 VET +3.181s 15
4 GRO +1 lap 12
5 MAG +1 lap 10
6 OCO +1 lap 8
7 PER +1 lap 6
8 ALO +1 lap 4
9 LEC +1 lap 2
10 ERI +1 lap 1
11 GAS +1 lap 0
12 SAI +1 lap 0
13 STR +2 laps 0
14 SIR +2 laps 0
15 VAN DNF 0
16 HAM DNF 0
17 HAR DNF 0
18 RIC DNF 0
19 BOT DNF 0
20 HUL DNF 0

 

Generalni plasman vozača

Pozicija Vozač Nacionalnost Tim Poeni
1 Sebastian Vettel GER Ferrari 146
2 Lewis Hamilton GBR Mercedes 145
3 Kimi Räikkönen FIN Ferrari 101
4 Daniel Ricciardo AUS Red Bull Racing TAG Heuer 96
5 Max Verstappen NED Red Bull Racing TAG Heuer 93
6 Valtteri Bottas FIN Mercedes 92
7 Kevin Magnussen DEN Haas Ferrari 37
8 Fernando Alonso ESP McLaren Renault 36
9 Nico Hulkenberg GER Renault 34
10 Carlos Sainz ESP Renault 28
11 Sergio Perez MEX Force India Mercedes 23
12 Esteban Ocon FRA Force India Mercedes 19
13 Pierre Gasly FRA Scuderia Toro Rosso Honda 18
14 Charles Leclerc MON Sauber Ferrari 13
15 Romain Grosjean FRA Haas Ferrari 12
16 Stoffel Vandoorne BEL McLaren Renault 8
17 Lance Stroll CAN Williams Mercedes 4
18 Marcus Ericsson SWE Sauber Ferrari 3
19 Brendon Hartley NZL Scuderia Toro Rosso Honda 1
20 Sergey Sirotkin RUS Williams Mercedes 0

 

Generalni poredak konstruktora

Pozicija Tim Poeni
1 Ferrari 247
2 Mercedes 237
3 Red Bull Racing TAG Heuer 189
4 Renault 62
5 Haas Ferrari 49
6 McLaren Renault 44
7 Force India Mercedes 42
8 Scuderia Toro Rosso Honda 19
9 Sauber Ferrari 16
10 Williams Mercedes 4

 

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments