1. Home
  2. Liste
  3. „Najameričkiji“ automobil – Honda
„Najameričkiji“ automobil – Honda
0

„Najameričkiji“ automobil – Honda

743
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomenu američki automobili, prva pomisao pada na nekog žestokog sportistu sa V8 motorom, pikap kamionet ili možda na Harley Davidson. Međutim, svake godine mediji prave listu automobila sa američkog tržišta koji u sebi imaju najveći broj delova proizvedenih upravo u SAD. Ovogodišnja lista je iznenadila mnoge pošto na njoj dominira jedan proizvođač čije sedište nije u saveznoj državi Mičigan – Honda.

Prošla su vremena kada su se automobili delili na osnovu lokacije sedišta firme. Sve veći broj proizvođača i dobavljača je globalno struktuiran, pa je na kraju dana oznaka na vozilu sasvim nebitna. Primera radi, Buick se po mnogima smatra za tradicionalni američki brend, ali ovaj proizvođač prodaje oko osam puta više vozila u Kini (oko 1,2 miliona prošle godine) nego na domaćem tržištu i njegov krosover Envision na sebi ima svega 2% delova proizvedenih u SAD. Sa druge strane, Honda Odyssey, popularni minivan koji se smatra japanskim modelom na sebi ima čak 75% delova proizvedenih “preko bare“.

Na ovogodišnjoj listi su se našle čak četiri Honde, a pored spomenute Odyssey na drugom mestu tu su takođe i Ridgeline (treći), Pilot (šesti) i Acura MDX (sedmi). Sva četiri modela dele platformu i većinu mehanike, a dok se MDX proizvodi u saveznoj državi Ohajo, ostala tri modela silaze sa traka pogona smeštenih u saveznoj državi Alabama.

Globalizacija je omogućila da se delovi mogu dobavljati iz celog sveta, što često označava da i profit odlazi tamo gde se najmanje očekuje. Naj-američki automobil za 2018. godinu je Jeep Cherokee, a pored savezne države Ilinois on se takođe proizvodi i u Kini. Međutim, mnogi se pitaju koliko je Jeep zaista američki brend ovih dana. Kompanija je deo Fiat-Chrysler korporacije sa sedištem u Londonu, a pre nekoliko sedmica je objavljen plan po kome će Jeep i Ram biti više globalni proizvodi dok će se Chrysler i Dodge kocentrisati na američko tržište. Jeep nije jedini brend za koga se eksperti ne mogu složiti kome pripada. Primera radi, Jaguar i Land Rover su čuvene britanske marke u vlasništvu Tata Motors iz Indije, dok je Volvoov gazda, kompanija Geely iz Kine.

Sajt Cars.com je ispitao 1.000 Amerikanaca na temu koliko im je bitna lokacija proizvodnje i čak 71% smatra da je to izuzetno bitno za domaću ekonomiju. Još veći broj (82%) smatra da kupovina američkog automobila označava i više posla za domaće radnike, pa se onda postavlja pitanje – da li je za njih bolji Buick iz Kine ili Honda iz Alabame? Slična situacija je i sa spomenutim “kineskim“ Volvoom, koji je nedavno otvorio novu fabriku u saveznoj državi Južnoj Karolini. U ovu fabriku je investirano 1,1 milijarda dolara, a 4.000 radnika će proizvoditi S60 sedan i XC90 krosover.

Cars.com je takođe osnovao indeks pre 12 godina sa ciljem da pokaže koliki broj automobila u SAD ima barem 75% delova proizvedenih u ovoj državi. Tada je broj bio solidnih 60, ali je danas samo osam.

U 2016. godini je pobedila Toyota Camry, a prošle godine Jeep Wrangler. Oba modela su ove godine debitovali u potpuno novoj generaciji i više ih nema ni među prvih deset. Dugogodišnji lider Ford F-150 je završio tek kao deveti. Tesla je još jedan poznati “američki“ brend, ali samo 50 – 55% njenih delova stižu iz SAD. Ipak, da sve nije tako “crno“, u saveznoj državi Ilinois se proizvodi tri od prvoplasiranih deset.

Rang lista prvih deset modela, po ovom kriterijumu, za 2018. godinu:

1 – Jeep Cherokee

2 – Honda Odyssey

3 – Honda Ridgeline

4 – Ford Taurus

5 – Chevrolet Volt

6 – Honda Pilot

7 – Acura MDX

8 – Ford Explorer

9 – Ford F-150

10 – Chevrolet Corvette

Zoran Tomasović

(743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments