1. Home
  2. Vesti
  3. Ferrari 250 GTO iz 1962. na aukciji
Ferrari 250 GTO iz 1962. na aukciji
0

Ferrari 250 GTO iz 1962. na aukciji

509
0
Podelite sa prijateljima:

Aukcijska kuća RM Sotheby’s objavila je da će na aukciji u Montereju, u Kaliforniji, 24. kolovoza (avgusta) 2018. godine, ponuditi Ferrari 250 GTO iz 1962. po početnoj cijeni od 38,84 milijuna eura. Radi se o najvećoj početnoj cijeni za jedan automobil, ponuđen na aukciji.

Ferrari 250 GTO je takozvani Sveti gral kolekcionara automobila i jedan od samo 36 napravljenih primjeraka. GTO je evolucija poznatog modela Ferrari 250 te se i danas među kolekcionarima smatra za jednim od najljepše dizajniranih „jurilica“ proizašlih iz Modene.

Model koji će se naći na aukciji, pod brojem šasije 3413, isprva u vlasništvu tvornice, bio je korišten kao model za utrke serije 1, nakon čega je prodan jednom od Ferrarijevih najpoznatijih kolekcionara, Edoardu Lualdi-Gabardiju koji je upravo u ovom automobilu, 1962. godine osvojio devet od deset utrka u talijanskom nacionalnom GT prvenstvu.

Tijekom 1963. godine, Lualdi-Gabardi dobiva drugi GTO na korištenje te ovaj prodaje Đani Bulgariju (poznatijem kao izvršnom direktoru tvrtke za dizajn nakita i satova Bulgari). Pod vlasništvom Bulgarija, GTO osvaja 1963. i 1964 utrku Targa Florio. Zadnji u lancu vlasnika vozila bio je Dr. Greg Viten, strastveni kolekcionar autombila i nekadašnji glavni arhitekt softvera u Microsoftu.

Ovo je treći puta nakon 2000. godine, da se GTO nudi u prodaji, a 2014. GTO šasije broja 3851 prodan je za 38,1 milijun američkih dolara, u to vrijeme najskuplji auto prodan na jednoj aukciji. Kupnjom GTO-a svakako se ulazi se u najekskluzivniji klub i društvo u svijetu oktana. Da li je moguće da ovaj auto nađe svoj put među nekim od kolekcionara Ferrarija u našoj regiji, saznati će se ubrzo.

Bilo kako bilo, tok aukcije možete pratiti klikom ovde.

Stanko Kopun

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments