1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost večeri: U srpskim salonima leže novi automobili iz 2016.
Zanimljivost večeri: U srpskim salonima leže novi automobili iz 2016.
27

Zanimljivost večeri: U srpskim salonima leže novi automobili iz 2016.

17.65K
27
Podelite sa prijateljima:

Analizirajući okolnosti na tržištu, za potrebe pripreme novog Glasa Republike, naišli smo na interesantne činjenice koje nam je dostupnim učinio portal „Polovni automobili“. Ukupno je jedanaest novih vozila koja su proizvedena i uvezena u Srbiju tokom 2016. godine, a koja evo, na početku drugog polugodišta 2018. godine, još uvek nisu pronašla put do svojih prvih vlasnika.

Model (2016.) Cena Cenovnik Popust %
Ford S-max 2.0 Tdci             27.290            27.250
Opel Astra K Enjoy 1,4 tb             15.500            17.265 11,3870968
Citroen DS3 Be Chic 1,6 Hdi             19.490  N/A
Volvo S60 CC 2,0 d             44.990  N/A
Volvo V40CC Ocean Race             32.490            34.090 7%
Mazda6 2,2d AWD             31.500            36.540 16
Ford S-max 2.0 Tdci Titanium             26.990            31.060 15,0796591
Infiniti Q30 1,5d             28.500            34.850 22,2807018
Jeep Cherokee Limited 2.2             40.990            45.590 11,2222493
Alfa Romeo Giullia 2,2 Super             32.990            36.710 11,2761443
Jeep Renegade Trailhawk             28.990            30.090 3,79441187

Velika je verovatnoća da ova lista nije sveohuhvatna, odnosno da je listing nekonkurentnih zaliha novih automobila obimniji, ali da trgovci nisu izložili celokupnu ponudu, kako ne bi dalje, dovodili u pitanje realizaciju. Pored toga, pojedini trgovci koriste svoje internet adrese za ponudu vozila, a neki oglase jedan primerak, iako na lageru imaju više primeraka.

Deklarisani iznosi popusta, koji ipak treba da se uzmu s blagom dozom rezerve zbog detalja u vezi sa tačnošću spiska deklarisane dodatne opreme, kao što se može videti iz tabele, ne mogu se okarakterisati izdašnim, a najčešće obrazloženje koje smo čuli od trgovaca se odnosi na nemogućnost prodaje robe ispod nabavne cene zbog računovodstvenih propisa. Ovo, naravno nije tačno, jer ne samo da računovodstveni propisi omogućavaju svođenje vrednosti zaliha u poslovnim knjigama na najnižu realnu vrednost, već i nalažu neophodnost takvog postupanja. Verovatnije je da su prodavci mislili na poreske propise koji nameću obavezu plaćanja poreza na dobit na viši iznos realizacije od visine troška nabavke.

Što se tiče liste koja se odnosi na neprodata vozila, proizvedena 2017. godine, ona sadrži više od 120 automobila. Veoma je interesantno da se na listi nalaze i takozvani „niskobudžetni“ modeli, kao i oni iz B i C segmenta, gde ne bi trebalo da bude problema sa plasmanom. Takođe, primetno je i prisustvo novih modela iz prošle godine, za koje distributeri tvrde da ih od proizvođača dobijaju „na kašičicu“. Još da dodamo da su skoro sve marke zastupljene.

Šta vi mislite, da li su iskazani popusti dovoljni, i zašto vozila tako dugo čekaju na kupce?

AutoRepublika

(17645)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Slavko

Pa, ako je prodaja krenula nabolje, onda su navedeni popusti dovoljni. 🙂
A odgovor na pitanje zasto navedena vozila cekaju kupce, mozda mozemo pronaci u cinjenici da je uvek skupo onome sto kupuje, a jeftino (malo) onome ko prodaje.
Ali treba imati u vidu da sad prodavac/i za vozila stara dve kalendarske godine daju manji popust nego sto je neki, recimo, sajamski, i uz to ocekuju da ce ih prodati.
Htedoh reci, ako za te dve godine nisu ukapirali…

moron

Da, istina, lista lagarekih novih vozila iz 2016. nije kompletna, ima toga još dosta (pa i onih mazdi iz 2016), samo treba „dobro podesiti“ pretragu na „PA“ … I meni je fascinantna takva filozofija trgovaca … Da im se više isplati da im nova kola „leže“ u salonu dve godine, a sve zbog inicijalno sumanute visoko odredjene marže … Verovatno je to ono večito pitanje da li je dileru isplativije ( da „banalizujem“ ) prodati 10 vozila sa po 1.000 eura marže ( i da im kola „leže po oko pola godine “ ), 20 komada sa po 500 eura… Pročitaj više »

Slavko

Kad vec covek pomenu marze, ima li neko informacije kolike su, bar orjentaciono?

PETAR

Nije tacno! Zavisi od brenda do brenda marze u cenovniku se krecu izmedju 20-22% kada ispregovarate i dobijete popust dobijete auto sa marzom izmedju 6% i 10% i to cesce bude 6% ako je bas nov model bude oko 10% premijum brendovi tipa Audija, Mercedesa i BMW imaju cak i vece marze po cenovniku a generalno daju manje popusta. Tako da nemojte izmisljati price ako niste u ovom biznisu ili nemate precizne informacije.

PETAR

Zvezdane, ne treba meseti te dve stvari. Koliko zaradi fabrika i regionalni importer (najcesce Madjari, Austrijci…) je jedna stavar i tu na zalost ne mozemo nista da ucinimo jer fabrike traze plasman izmedju 12.000 i 15.000 prodatih automobila na trzistu da bi dozvolili (dobili pravo na) direktan uvoz u tu zemlju. Dakle zadrzimo se na nase importere i stanje, a to je realna zarada od 6-9% (sto je smesno) ako uporedimo sa zaradom u zapadnoj evropi gde se te marze krecu izmedju 14-18%. Ta marza 14-18% je marza potrebna za normalni razvoj biznisa (plate, marketing, novi objeti, specijalni alati i… Pročitaj više »

Denis

Nije tačno. Svugde u svetu u ozbiljnom biznisu sasvim prihvatljiva marža je 5 do 10%. Nema dalje, sve ostalo je klanje.

PETAR

Slazem se, ali kad trgovac na pijaci zaradi 5% na paradaizu, kad kafandzija zaradi 5-10% na kafi ili kad ti u mcDonaldsu naplate obrok za 5% marzom onda mozeme da pricamo i o auto indusriji odnosno marzama u istoj 😉 da tragedija bude veca isti oni koji kukaju da su velike marze a vode sopstvene biznise „deru kozu“ svojim klientima sa marazama od 50%, 100% 200% i vise… pogotovo oni kiji rade u usluznom sektoru.

Profesionalac

Odlično objašnjeno.Za sve pa i automobile i malu prodaju,kriv je loš ili bolje reći jadan standard naših ljudi.I to je pravi i jedini razlog slabosti kupovne moći našeg stanovništva.

Juda

Cijena srednje klase nakon izlaska vozila iz fabrike je od 32oo do 5ooo €.

Sve ostalo je marza,orevoz i druge dadzbine.
Provjereno i istinito

PETAR

Fijat je jednom prilikom objavio (pre 15ak godina) da je fabricka cena fiat punto oko 3000 eur to je bilo vreme kada je isti taj punto kostao oko 7-8000 eur a dolazio sa volanom i 4 tocka od tad su se puno stvari promenile svi mi zelimo klimu, abs, esp, 6 airbag, 8inchni ekran euro standard 5 ili 6 i tako dalje sve te stvari kostaju „malo“ vise moras priznati, a posto tacno znam fabricke cene automobila odakle ti je ova „proverena informacija“ da golf, focus, astra kosta toliko? :))) Od prodaje jednog automobila drzava zaradi puno vise od fabrike,… Pročitaj više »

Raziel

Juda,
možete li malo opširnije na tu temu?
poz

Beogradjanin

Da li je moguće da npr Astra k toliko košta u fabrici???

Balkanboj

Realno, mislim da su marže bezobrazno visoke. Ja sam pre skoro četiri godine kupio Merivu 1.6cdti koja po katalogu treba da košta oko 20.300 eura. Automobil je plaćen 15.000 eura na akcijskom popustu. 5.300 eura manje od kataloške. Po dokumentima koja sam dobio nakon kupovine vidi se da je uvoznika taj automobil koštao nešto islod 14.000 eura sa carinom i svim transportnim troškovima. Treba biti jako bezobrazan sa prodavcima, ponuditi im mnogo manje novca za ono sto im stoji i sačekati par dana. Javiće se.

moron

Pri kraju svog tržišnog života Meriva je zaista bila izuzetno povoljna ( u odnosu na njene ranije „redovne cene“ ) i sa 1,6 CDTI mogla se nabaviti po ceni 500L 1,6 MJ. Ali, generalno, sistem „redovnih“ i „akcijskih“ cena kod Opel. rs je veoma „obmanjujući“. „Popusti“ su nominalno naizgled veliki ( npr. ko Mokke X za 1,4 turbo AWD idu i do 6.809 € ), ali je i „ostatak za uplatu“ zaista „zastrašujući“ ( čak 21.050 € za pomentu verziju ), tako da i budali bude jasno da tu nekog realnog „popusta“ i nema, a da je ona navodna „redovna… Pročitaj više »

PETAR

Druze, toliki popust samo mozete da dobijete kada fabrika pruzi podrsku na odredjeni model a nikako samo od popusta zastupnika. I lepo ste rekli 1000 eura marza na automobilu cija je vrednost 15.000 tamo (u tih 1000 eur) nisu uracunate kamate i lokalni transportni troskovi za spediciju i slicno sto zanaci da momci nisu zaradili vise od 600-700 eura na vasem automobilu, pa bih vas pitao jel to mnogo? Sledeci put kada kupite novi iPhone ili Galaxy (svake 2 ili 3 godine) imajte u obziru da je marza za vas automobil koji kupujete na 5 ili 10 godina od prilike… Pročitaj više »

Balkanboj

Evo gledam carinsku deklaraciju na kojoj stoji 11.566 eur koliko ima da plati uvoznik za moj automobil madjarskom distributeru za GM. Na to je obracunat pdv i ostalo ulazi u zaradu. Verujem da je tako i sa ostalim brendovima koji ne moraju ici toliko ispod zacrtane trzisne cene jer im je veca potraznja. To se narodski receno zove lopovluk. Sto proizvodjaca, sto dilera. S obzirom koliko je ulozeno da se napravi prodajni salon, opremi servis i skoluju zaposleni te marze donekle imaju smisla (u tom pogledu uvoznici i placevi polovnih vozila su jos veci lopovi, jer ocekuju istu ili vecu… Pročitaj više »

Zone

Mnogo si platio

Zdravko

Jednostavan odgovor: zato što narod nema para!

Misonja

Ma saloni da zive od prodaje vozila davnih dana bi propali. Marze nisu velike. Prodaja/ugradnja rezz dijelova te „ubitačni“ redovni i garancijski servisi…. e tu je maslo bajo moj 😉

DrMr

Pa nisu prodata jer oni koji bi trebalo da ih kupe nemaju para, a oni koji imaju para kupe neki full paket za ozbiljnu cifru.

moron

Nisu prodati zato što nemaju „pogodjenu cenu“, a ne zato jer je cena nominalno visoka ( postoje vozila i sa nominalno većom cenom koja se prodaju ). Cena tih vozila iz 2016. je „promašena“. Previsoka. Kao i onih iz 2017. A što neki dileri neće da shvate. Oni više vole da im ta stara kola iz 2016/17. skupljaju prašinu u salonima, nadajući se da će naići neka neupućena budala …

Dejan L

Ko ce da kupi Mazdu 2.2 ? Uvoznici da stave prst na celo, onda kada uvoze B klasu od 20.000€, jer za te pare ide Skoda Superb D klase. Takodje, vidjao sam u salonima modele, cija boja se doplacuje 600€. Koliki je gubitak ako ne prodaju vozilo? A koliki je gubitak ako plate porez? Prodavci su cesto nerealni. Princpali ponekad posalju vozilo sa full opremom i doradama koje prevazilaze 1/3 cene vozila. Secam se Pezoa 207, redovna cena 10.500€, full oprema 17.000€, a RolanGaros oprema 21.000€. Stajao u salonu 2.5 god. Za 21.000€ ima da se kupi Mini One premijum… Pročitaj više »

Japanautofan

Citajuci komentare,koliko vidim u Srbiji ce se jos dugo kupovati polovnjaci pa makar i imali para za nov automobil.

Mickey

Sa ovim cenama za navedene modele, ležaće u slaonima još koju godinu…
Ako se ne proda auto u prvoj godini u kojoj je stigao u salon, cena mora da ide dole, dve godine posle toga – još ozbiljniji popust!