1. Home
  2. Zelene strane
  3. Veliki rast prodaje elektrifikovanih vozila u Kini
Veliki rast prodaje elektrifikovanih vozila u Kini
0

Veliki rast prodaje elektrifikovanih vozila u Kini

153
0
Podelite sa prijateljima:

Kina je ubedljivo najveće tržište za elektrifikovane automobile. 

Kineski automobilski proizvođači videli su početkom tekuće decenije šansu za proboj na globalno tržište kroz električne automobile. Danas su Kinezi vodeći proizvođači baterija za ovakav tip vozila, ali i najveće tržište istih na svetu.

U 2017. godini Kinezi su kupili čak 579.000 elektrifikovanih automobila. Tu da podsetimo, spadaju električni i hibridni modeli. Na listi ih slede Amerikanci koji su kupili 198.350 ovakvih vozila, potom Francuzi sa 118.770, Norvežani sa 62.260 kupljenih elektrifikovanih automobila, dok su na petoj poziciji Nemci svega 54.100 modela ovakve pogonske konstrukcije.

Dakle, Kina je globalni lider u ovom segmentu tržišta. Zapravo, u 2017. godini elektrifikovana vozila imala su udeo od 2,2% na tržištu automobila u toj zemlji.

Prema podacima International Energy Agency, uz Kinu, globalni lider u prodaji e-automobila jeste Norveška. Ovakav tip modela imao je udeo tržišta od čak 39%, dok je naprodavaniji automobil u Norveškoj koristio isključivo elektromotor, konkretno, u pitanju je Nissan Leaf.  

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments