1. Home
  2. Vesti
  3. Stabilizacija cena sirove nafte – blagi pad cene naftnih derivata u Srbiji
Stabilizacija cena sirove nafte – blagi pad cene naftnih derivata u Srbiji
0

Stabilizacija cena sirove nafte – blagi pad cene naftnih derivata u Srbiji

249
0
Podelite sa prijateljima:

Cena sirove nafte u poslednjih mesec dana se stabilizovala i u proseku barel BRENT-a se prodavao za 75 dolara, a koridor između najviših i nanižih cena je bio oko 4,5 dolara.

Nekoliko dana pre kraja juna, može se zaključiti da je prosečna cena u prvih šest meseci 2018. za oko 35% viša nego u prvom polugodištu 2017. Prosečna cena BRENTA prošle godine je bila 52,75, a ove godine će biti oko 71 dolar za barel . Uzimajući u obzir i ostale promene na tržištu ovaj skok je svakako uticao i na rast cene goriva u Srbiji, svim zemljama u okruženju i Evropi.

Ovo je druga nedelja zaredom da prosečna maloprodajne cene benzina i dizela u Srbiji beleže blagi pad, ukupno 90 para po litri.

U Srbiji je u prvom polugodištu prošle godine prosečna cena benzina bila 143,88 din/l, a evrodizela 150,06 din/l, dok je u periodu januar-jun ove godine prosečna cena benzina bila 146,66 din/l, a evrodizela 155,68 din/l, što je više za 2 odnosno 4 procenta.

Skok maloprodajnih cena goriva nije srazmeran skoku cene sirove nafte pored ostalog i zbog toga jer je prosečan kurs dolara u navedenom periodu prošle godine bio oko 114 dinara za dolar, a ove godine će biti oko 98 dinara za dolar.

Nešto je veća razlika u najvišim cenama ostvarenim u posmatranim periodima. Najviša prosečna cena benzina je lane bila 147,49 din/l, a ove godine čak 152,89 (+4,2%) dok je a evrodizel u prvom polugodištu 2017. dostigao najvišu cenu od 152,89 din/l, a ove godine 163,39 din/l (+6,9%).

Zbog znatno većeg nivoa državnih zahvatanja nego u zemljama sa kojima se graniči, cena dizel goriva u Srbiji je i dalje najviša i iznosi 1,376 EUR/l, a šire posmatrano u regionu je dizel skuplji u Albaniji i Grčkoj. Cene benzina i TNG autogasa su na nivou regionalnog proseka.

UNKS

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments