1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Kako je General Motors propustio veliku priliku da preuzme MPV tržište
Zanimljivost dana: Kako je General Motors propustio veliku priliku da preuzme MPV tržište
2

Zanimljivost dana: Kako je General Motors propustio veliku priliku da preuzme MPV tržište

524
2
Podelite sa prijateljima:

Chrysler će sa ponosom reći da je bio prva američka kompanija koja je ponudila monovolumen namenjen isključivo putničkom prevozu, ali malo je nedostajalo da General Motors (GM) bude taj koji će dominirati tržištem.

Naime, Chrysler korporacija je, 1984. godine, debitovala sa par svojih prvih monovolumena i to u vidu Dodge Grand Caravana i Plymouth Voyagera da bi im se luksuzni Chrysler Town & Country pridružio šest godina kasnije. GM je odgovorio godinu dana kasnije sa Chevrolet Astrom i GMC Safarijem, ali su oba bila previše velika i na platformi komercijalnih vozila pa je uspeh izostao.

Iz tog razloga, na salonu automobila 1986. godine je debitovao Pontiac Trans Sport koncept sa kojim je GM bio spreman nadoknaditi sve one nedostatke koje je Chrysler imao. Najveći američki proizvođač je smatrao da je konkurent previše dosadan i da bi veliki broj kupaca radije potrošio novac na sportske modele. Trans Sport koncept je barem na prvi pogled delovao veoma privlačno. Atraktivni dizajn je bio izuzetno aerodinamičan, a određeni detalji daleko ispred svog vremena. Primera radi, zadnja vrata su se otvarala u takozvanom “gull-wing“ (galebova krila) stilu slično današnjoj Tesli Model X. Krov je bio stakleni, a u drugom redu sedišta se nalazio najmoderniji Nintendo sistem za dečiju zabavu tokom vožnje.

Nažalost, veoma mali broj tih detalja je ušao u serijsku proizvodnju. Serijski model je zadržao poveće aerodinamično staklo, ali bez staklenog krova za koga je GM tvrdio da ne bi mogao da zadovolji sigurnosne mere. Ni zadnja vrata nisu bila “gull-wing“, a razlog je ležao u podatku da se ona ne bi mogla otvoriti u većini garaža.

Umesto da ponudi kupcima nešto novo i posebno, GM je odlučio da u ponudu učvrsti još dva blizanca. Chevrolet Lumina APV je tako ciljao na one koji žele jeftiniji proizvod, Pontiac Trans Sport za one koji bi sportski MPV i na kraju Oldsmobile Silhouette za premijum kupce. Ali to ne znači da su oni bili loši. Pogon na prednje točkove je bio standardan, kao i V6 motor koji je razvijao 20 ks više nego bazni motor kod Chryslera (koji je takođe imao dva cilindra manje), a po prostoru Lumina APV, Trans Sport i Silhouette su predvodili kategoriju.

Na kraju dana, posle odlične premijere sa konceptom, publika se veoma razočarala sa serijskim modelom pa je bilo potrebno samo tri godine do prvih većih dizajnerskih promena. U vreme kada je Chrysler prodavao preko 500.000 minivanova godišnje, GM se zaustavio na tri puta manjoj cifri. Ni druga generacija nije prošla mnogo bolje da bi se GM kasnije u potpunosti povukao sa tog tržišta i odlučio da se kocentriše na krosovere.   

Zoran Tomasović

 

(524)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Prodavao se jedno vreme i kao Opel/Vauxhall. Opelovi evropski motori su slati za Ameriku, gde su ugradjivani da bi se kompletno vozilo potom vracalo za Evropu. Za sve vreme prodaje u Velikoj Britaniji, Sintra je drzala ubedljivo poslednje mesto na listi J. D. Power „customer satisfaction survey“. Kada je Evropa drugom polovinom devedesetih pocela da izvodi NCAP testove, ovo vozilo je ostvarilo najlosiji rezultat. Na Americkom IIHS je volan ‘vozacu’ polomio vrat. Po mnogo cemu je kao da se GM trudio da napravi sto nekvalitetnije vozilo. Jedino sto je na njima vredelo je dizajn ali samo pre ‘facelifta’. 96. su… Pročitaj više »

Balkanboj

Jedan od retkih US modela da mi se dopao. Daleko ispred svog vremena dizajnom. Šteta što kvalitetom nisu ispratili ostatak automobila.