1. Home
  2. Vesti
  3. Serđo Markione: Entuzijasti ne treba da „padaju u nesvest“ oko „uzbudljivih“ koncepata
Serđo Markione: Entuzijasti ne treba da „padaju u nesvest“ oko „uzbudljivih“ koncepata
0

Serđo Markione: Entuzijasti ne treba da „padaju u nesvest“ oko „uzbudljivih“ koncepata

399
0
Podelite sa prijateljima:

Jednostavno, ne verujte svemu što vidite.

Konceptni automobili bi trebalo da kupcima daju uvid u automobile koje bi mogli da im budu na raspolaganju za nekoliko godina. Oni su se takođe pokazali problematičnim za proizvođače. Mada će nešto „besno“ i „opako“ najverovatnije okupirati naslovne strane automobilskih magazina i inicirati bezbroj „klikova“ na internetu, koncepti su prečesto u velikom raskoraku s realnošću.

Šef Fiat Chryslera, Serđo Markione, izjavio je za Autocar da automobilski entuzijasti „ne treba da se zaljubljuju u sve što vide“. To je bez dileme  – tačno.

Doduše, postoje dve vrste koncepata. Jedna „sorta“, kao što je Lincoln Aviator primera radi, je zapravo najava serijskog modela, i tek u par detalja se razlikuje u odnosu na automobil koji će silaziti s proizvodnih linija. To je zapravo serijski model kojem su dodate neke komponente karakteristične za koncepte, poput prenaglašenih naplataka, futurističkog osvetljenja, odsustva ručki vrata itd.

Onda imamo i drugu vrstu koncepata, kao što je recimo Infiniti Q80 Inspiration iz 2014. Ovo je čista dizajnerska studija koja demonstrira i inženjerski talenat kreatora.

Kada je Infiniti predstavio koncept, činilo se da se radi o pravom vesniku budućnosti. Čak i danas on izgleda fascinantno. Mada možemo da vidimo neke detalje stajlinga koje je japanski premijum proizvođač primenio na serijske modele, Q80 Inspiration i dalje izgleda daleko van ovog vremena.

U intervjuu datom za Autocar, Markione je upozorio entuzijaste da se ne oduševljavaju oko stvari koje nikada neće ući u serijsku proizvodnju, posebno kada je reč o elektrifikovanim konceptima. On se i osvrnuo na elektromobile rekavši: „Toliko uzbuđenja vlada oko električnih automobila, a njih kupuje manje od jednog procenta kupaca.“

Novi proizvođači električnih vozila se pojavljuju kao pečurke posle kiše, ali svi ti „uzbudljivi koncepti“ padnu u zaborav i pre nego što se pojavi neko ko bi investirao u dotične projekte.

 

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments