1. Home
  2. Istorija
  3. P51 Mustang – noćna mora za nemačke lovce i bombardere
P51 Mustang – noćna mora za nemačke lovce i bombardere
0

P51 Mustang – noćna mora za nemačke lovce i bombardere

859
0
Podelite sa prijateljima:

Istoriju pišu pobednici, barem je do sada tako glasilo.Doduše, svi mi znamo ko je imao najveće zasluge za završetak Drugog svetskog rata, naravno Sovjetska Rusija, ali postoji i druga strana medalje, ona koja je istoriju pisala visoko iznad tla, gde su opasne leteće krstarice i lovci imali sasvim drugačiju priču.

S obzirom da je bilo puno upečatljivih aviona tog doba, ja sam rešio da se fokusiram sada na onaj koji je po mnogima presudio u korist saveznika u vazduhu. To je upravo P 51 Mustang.

Ovaj avion korišćen je za pratnju teških bombardera iznad tla Evrope, i poznat je kao prvi koji je rušio nemačke mlazne avione tipa Me 262 i Me 163. Njegova masovna upotreba i uspeh dovela je do toga da se ovaj avion koristio čak i u Korejskom ratu, a i na mnogo lokalnih ratišta gde se takođe pokazao kao uspešan.

Hajde malo o razvoju i tehničkim podacima… Mustang projekat je započet 1938. godine, a već 1940. je isporučen prvi prototip. Kao i svaki prototip, imao je problema na velikim visinama, primera radi nedostatak snage. Međutim, nije se odustalo od projekta, pa je tada Mustang ostao u upotrebi kao izviđački, patrolni avion i jurišni bombarder.

Kada je 1942.godine u Mustang seo Ronald Harker, njegov letački potencijal dolazi do punog izražaja, te predlaže da se u P51 ubaci motor od Rolls-Roycea Merlin serije 60. Ovo se ispostavlja kao pun pogodak, jer je ovaj avion na  9.100 metara postizao brzinu od čak 708 km/h. Posle ovako impresivnog drugog debija, Mustang postaje čistokrvni lovac, i putpuno ravnopravan protivnik Luftfaveovim lovcima kao što su BF 109 i FW 190.

Kada bi ga opisivali vizuelno,to je niskokrilni jednokrilac kojeg je pokretao dvanaestocilindarski Rolls-Royceov motor o kome smo malopre pisali. Ovaj lovac je zapravo bio projektovan tako da može poneti bombe, rezervoare sa hemijskim oružjem, rakete, pa čak i eksterne rezervoare u cilju povećanja radijusa. Standarno,od naoružanja ovaj avion je bio opremljen sa 6 mitraljeza kalibra 12,7 mm. Ukupno je proizvedeno 15.500 modela ovog aviona, od čega je 7950 bilo P 51D verzija.

Pokretao ga je motor od 1720 konjskih snaga,a brzina uspona je bila neverovatnih 978 m/min.

Maksimalna visina na kojoj je leteo bila je 12.800 metara, što ga je svrstavalo u vodeće lovce tog doba.

Iako su Amerikanci pre Drugog svetskog rata bili ubeđeni da teškim bombarderima koji su dobro naoružani nije potrebna pratnja, taj stav se promenio kada im je RAF (Royal Air Force) dokazao suprotno, jer su nemački avioni takođe bili vrlo efikasni i dobro naoružani. Tada se u osvajanje Evrope iz vazduha krenula masovnom pratnjom P51, kada se tok rata iznad tla drastično menja. Sa njegovom pojavom, gubici američke avijacije padaju na svega 2%. Čak i brzi razvoj nemačkih mlaznjaka ME262 nije uspeo da promeni tok rata.

Zanimljiva činjenica,da se ovaj aviona u Korejskom ratu pokazao vrlo efikasan protiv ondašnjih mlaznih aviona, a njegova upotreba ostala je aktivna u nekim državama čak do početka 80-ih godina. Nakon toga, ovaj avion postaje vrlo popularan među privatnim licima, pa se tako prodaje za civilnu upotrebu i korišćenje za trke avionima. Spisak zemalja koje su koristile ovaj avion je podugačak, te se na istom nalazi čak i Jugoslavija.

Bojan Vlastić

 

(859)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments