1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton ponovo vodi u generalnom plasmanu nakon karambola u Francuskoj
Hamilton ponovo vodi u generalnom plasmanu nakon karambola u Francuskoj
0

Hamilton ponovo vodi u generalnom plasmanu nakon karambola u Francuskoj

225
0
Podelite sa prijateljima:

Prva trka u Francuskoj nakon deset godina nije nam donela velika uzbuđenja. Može se reći da je prava trka izgubljena na samom startu.

Na samom startu, tačnije u prvoj krivini trke, došlo je do kontakta između Fetela i Botasa. Vozač Ferrarija je odlično startovao, ali su vozači Mercedesa odličnom timskom saradnjom onemogućili Fetelu da nadoknadi pozicije. U prvoj krivini, Nemac kasno koči i udara u zadnji deo Botasovog bolida. Zatim nastaje pravi haos na stazi. Dosta vozača je moralo da seče krivinu kako bi izbegli udes.

Taman kada je izledalo da se sve smirilo, Gasli gubi kontrolu nad svojim Toro Rossom i udara u svog sunarodnika Okona u Force Indiji. Ovaj incident kao i krhotine koje su ostale na stazi posle udesa Botasa i Fetela, bile su dovoljan razlog da na stazu izažđe vozilo bezbednosti. Ovo je išlo na ruku Fetelu i Botasu jer su mogli da urade stajanje u boksu dok se svi ostali na stazi kreću dosta sporije.

Kada je trka nastavljena, jedino što je vredelo gledati je probijanje Fetela  Botasa kroz poredak. Nemac je bio dosta agresivniji od Finca i dosta brže je izlazio na kraj sa rivalima. Mercedes je sporiji napredak Botasa pravdao navodnim oštećenjem poda na njegovom bolidu.

U roku od desetak krugova, Fetel je uspeo da obiđe sve vozače i da dođe do pete pozicije, realno najbolje pozicije kojoj je mogao da se nada. Problem za Fetela je predstavljala i kazna od pet sekundi koju je dobio zbog udesa na startu.

Kada su krenule promene gume, od vodećih, Maks prvi povlači potez i odlazi u garažu. Holanđanin je u pravom trenutku odradio promenu jer je izašao na stazu tik ispred Fetela. Ovakav razvoj situacije značio je da će Rikijardo i Raikonen posle zamene guma izaći iza Nemaca. Taj scenario se i dogodio nekoliko krugova kasnije. Ipak to Fetelu ništa nije značilo, jer je imao  da odradi kaznu od pet sekundi i nije mogao da napravi toliku razliku, jer su mu gume bile stare oko 30 krugova u tom momentu.

 

Kada je Botas desetak krugova pred kraj trke odradio još jednu promenu guma, Fetel je imao prostora da i sam pređe na svežije pneumatike, a odmah i odradi kaznu. Ferrari na njegov bolid stavlja ultrameke gume, i on bezbedno izlazi na stazu na sigurnoj petoj poziciji.

Da sam kraj trke ne bude dosadan, postarao se Kimi Raikonen, koji je na manje od deset krugova pred kraj uspeo da pretekne Rikijarda i obezbedi sebi mesto na podijumu. Kraj trke odvežen je pod virtuelnim vozilom bezbednosti. Hamilton je bez većih problema doštao do 65. Pobede u karijeri. Drugi je završio Maks Ferštapen, a poslednje mesto na podijumu obezbedio je Raikonen. Rikijardo je zauzeo četvrto mesto, a Fetel je posle svega uspeo da se domogne pete pozicije.

Najbolji od ostalih bio je Magnusen koji je doneo velikih osam bodova ekipi Haas. Sedmi je bio Botas ispred Sainca koji je uprkos otkazivanju dela agregata uspeo da dođe do kraja trke (najviše zahvaljujući virtuelnom vozilu bezbednosti). Hulkenberg je bio 9., a poslednje mesto u poenima obezbedio je sjajni Leklerk, koji nastavlja sa sjajnim vožnjama i sakupljanjem poena za svoj tim.

Bez bodova su ostali Grožan, Vandorn, Erikson, Hartli, Sirotkin, a trku nije završio Alonso koji je nedelju dana posle pobede u Le Manu imao jednu ponižavajuću trku. Španac je u jednim momentu na radiju prokomentarisao kako mu ne rade kočnice, da su gume uništene i da su van poena, jasno frustriran na svoj tim koji sa Williamsom sada liči na Marussiju i Caterham iz prethodnih godina. Strol je još jedan vozač koji nije završio trku, kao i Perez, Okon i Gasli.

Na kraju dana sve je išlo na ruku Hamiltonu. Relativno je lako došao do pobede, i vratio se na prvo mestu u generalnom plasmanu sa 14 bodova više od Fetela. Raduje činjenica da Red Bull pokazuje sve bolju formu i sada je definitivno na nivou da se rame uz rame bori sa Mercedesom i Ferrarijem. Sezona Formule 1 nastavlja se već sledeće nedelje kada ćemo videte kakav će biti odgovor Ferrarija i Fetela na ovaj vikend za zaborav.

Dušan Topić

VN Francuske 2018. (Paul Ricard):

Vozač Tim Vreme
1) Lewis Hamilton Mercedes 1:30:11.385
2) Max Verstappen Red Bull + 7.090
3) Kimi Raikkonen Ferrari + 25.888
4) Daniel Ricciardo Red Bull + 34.736
5) Sebastian Vettel Ferrari + 1:01.935
6) Kevin Magnussen Haas + 1:19.364
7) Valtteri Bottas Mercedes + 1:20.632
8) Carlos Sainz Renault + 1:27.184
9) Nico Hulkenberg Renault + 1:31.989
10) Charles Leclerc Sauber + 1:33.873
11) Romain Grosjean Haas + 1 lap
12) Stoffel Vandoorne McLaren + 1 lap
13) Marcus Ericsson Sauber + 1 lap
14) Brendon Hartley Toro Rosso + 1 lap
15) Sergey Sirotkin Williams + 1 lap
16) Fernando Alonso McLaren + 1 lap
17) Lance Stroll Williams + 1 lap
Pierre Gasly Toro Rosso DNF
Sergio Perez Force India DNF
Esteban Ocon Force India DNF

Generalni poredak vozača:

POZ VOZAČ NACIONALNOST AUTOMOBIL POENI
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 145
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 131
3 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 96
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 92
5 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 83
6 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 68
7 Nico Hulkenberg GER RENAULT 34
8 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 32
9 Carlos Sainz ESP RENAULT 28
10 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 27
11 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 18
12 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 17
13 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 11
14 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 11
15 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 8
16 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 4
17 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 2
18 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 1
19 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 0
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 0

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 237
2 FERRARI 214
3 RED BULL RACING TAG HEUER 164
4 RENAULT 62
5 MCLAREN RENAULT 40
6 FORCE INDIA MERCEDES 28
7 HAAS FERRARI 27
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 19
9 SAUBER FERRARI 13
10 WILLIAMS MERCEDES 4

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments