1. Home
  2. Vesti
  3. Tramp i Twitter se surovo igraju vrednošću akcija nemačkih proizvođača automobila
Tramp i Twitter se surovo igraju vrednošću akcija nemačkih proizvođača automobila
0

Tramp i Twitter se surovo igraju vrednošću akcija nemačkih proizvođača automobila

204
0
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija nemačkih proizvođača automobila su doživele značajan pad, nakon što je juče Donald Tramp pripretio da će uvećati carinske stope na 20%, za sva, u Ameriku uvezena vozila, koja su proizvedena u Evropskoj uniji.

Tramp je na Twitteru objavio da ukoliko carine koje drži Evropska unija ne budu ukinute, da će on dodatno opteretiti cene automobila iz uvoza. Ipak, s obzirom na formu ove društvene mreže, Tramp nije detaljnije elaborirao kako i kada bi to moglo da se dogodi.

Objava američkog predsednika se dogodila istog dana kada je Evropska unija uvela svoje revanšističke carine na uvezenu robu iz Amerike. Vrednost uvoza dodatno oporezovane američke robe iznosi oko 3,4 milijardi američkih dolara. Odmazda Evropske unije predstavlja praktično odgovor na uvođenje viših carina na čelik i aluminujum, koji se u SAD uvoze.

“Na osnovu carina i carinskih barijera koje su, od strane Evropske unije, postavljene na štetu Amerike, odnosno američkih kompanija i radnika, bićemo prinuđeni da uvedemo nove carinske stope od 20% na sva vozila koja su proizvedna u EU. Proizvodite ih u Americi”! – može se pročitati na Twitter nalogu Donalda J. Trampa (@realDonaldTrump).

Akcije evropskih proizvođača automobila su, nakon ove objave, doživele oštar pad. Akcije Daimlera su samo nastavile sa nedavno započetim, dizelgejt skandalom iniciranim, padom vrednosti. Njihova vrednost je sada niža za još 1,1%. Rukovodstvo nemačkog giganta je već predvidelo mogućnost podizanja tenzija pa je u javnost pre par dana izašlo sa pesimističnijim prognozama o profitu za 2018. godinu.

Evro je takođe pretrpeo pad vrednosti od 0,36%, u odnosu na američki dolar.

Vrednost akcija kompanije BMW AG se takođe nalazi pod pritiskom. Pad vrednosti je iznosio 2,14%, čime je dostignuta najniža vrednost akcija od septembra prethodne godine. Ni vrednost akcija kompanije Volkswagen AG, nije ostala imuna na čari Twittera. Pad je iznosio 0,77%.

Predsednik Amerike, Donald Tramp dosledno ponavlja kako je automobilska industrija potencijalna meta za ispravljanje neravnoteža, generisanih “nepravednim” trgovinskim ugovorima koje njegova država ima potpisane sa glavnim ekonomskim partnerima.

Prosečne carinske stope koje EU primenjuje na robu uvezenu iz SAD iznosi 3%, iako su automobili koji su proizvedeni van teritorije Unije predmet primene carinskih stopa u visini od 10%, uvećano za još 19% poreza na dodatu vrednost.

Automobili koji se uvoze u Ameriku iz država koje nemaju trgovinske ugovore sa Vašingtonom, predmet su obračnuna carina u visini od 12,5%, dok je stopa koja se primenjuje na pikap kamionete 25%.

Još samo da dodamo da su brojne fabrike evropskih proizvođača automobila već izgrađene i posluju na teritoriji Amerike. Sve o carinama i trgovinskom ratu koji se zahuktava možete pročitati ovde, dok o poziciji nemačkih proizvođača automobila interesantna perspektiva je prezentovana ovde.

Ukoliko se obistine pretnje Trampa o uvođenju viših stopa carine, to će biti još i relativno bezbolno, s obzirom na to da je već javno izložio svoju želju da se zabrani uvoz nemačkih automobila.

(204)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments