1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes u svom svetu na kvalifikacijama u Francuskoj
Mercedes u svom svetu na kvalifikacijama u Francuskoj
0

Mercedes u svom svetu na kvalifikacijama u Francuskoj

197
0
Podelite sa prijateljima:

Posle deset godine, Formula 1 se vratila u Francusku. Kvalifikacije su nam donele dosta uzbuđenja kao i iznenađenja. Mercedes je u svim treninzima do sada imao prednost najviše zahvaljujući dugo očekivanom unapređenju motora.

Q1

Prvi deo kvalifikacija vožen je po relativno suvoj stazi. Bilo je interesantno videti da li će se staza osušiti s obzirom da je na trećem trningu pala poprilična količina kiše. Već u ovom delu kvalifikacija delovalo je da Mercedes ima blagu prednost u odnosu na Ferrari i Red Bull. Ipak, ovaj deo kvalifikacija nije bio bitan za vodeće timove, ovde se ipak vodi borba za prolaz između slabijih timova. Posle velike borbe u Q1. deo kvalifikacija nisu prošli Alonso, Hartli, Vandorn, Strol i Sirotkin. Strašnno je kada se shvati da na kraju ovog dela kvalifikacija timovi poput McLarena i Williamsa sada spadaju u slabije timove.

Q2

Pred sam početak drugog dela kvalifikacija počela je da pada slaba kiša. Iz tog razloga svi vozači su odmah izašli da što pre postave svoje brze krugove. Posle prvog kruga zavladala je poprilična konfuzija kada se pogledaju vremena, delom zbog različitih strategija (Fetel, Botas i oba vozača Red Bulla su bili na supermekim gumama), a delom zbog loših uslova na stazi. Jedino što je ostalo isto u odnosu na sve dosadašnje rezultate je to da je Mercedes ostao na vrhu. Tek u drugom pokušaju Fetel i Red Bullovci popravljaju svoja vremena i postavljaju stvari na svoje mesto. Na kraju ovog dela kvalifikacija dalje nisu prošli Okon, Hulkenberg, Perez, Gasli i Erikson. Najveće iznenađenje ovog dela kvalifikacija je bio Leklerk koji je uspeo da se kvalifikuje u Q3 prvi put u svojoj karijeri i to u slabašnom Alfa Romeo Sauberu. Poređenja radi njegov klupski kolega bio je najsporiji u ovom delu kvalifikacija.

Q3

Najzad je došlo vreme za konačni obračun, ko će biti na prvoj startnoj poziciji na sutrašnjoj trci. Vodeći timovi prvi izlaze na stazu da što pre postave svoja vremena. Posle prvog pokušaja razlika između prvoplasiranog Hamiltona i trećeplasiranog Fetela bila je svega 0,176 sekundi. Taman kada su vozači odvezli ovaj krug došlo je do isticanja crvene zastave. Domaći vozač, Roman Grožan, gubi kontrolu nad bolidom i udara u zaštitnu ogradu. Ovo je samo još jedna u nizu grešaka Francuza koji ako nastavi ovako da vozi vrlo verovatno neće dočekati sledeću sezonu u ekipi Haas. Podsetimo da Grožan i dalje nema nijedan jedini poen u poprilično dobrom bolidu Haasa.

Kada su kvalifikacije nastavljene, prvi na stazu je izašao Kimi Raikonen. U prvom pokušaju brzog kruga Finac je napravio veliku grešku i morao je da odustane. U međuvremenu, svi ostali vozači izlaze na stazu i započinju svoje brze krugove. Kao i njegov klupski kolega i Fetel je napravio veliku grešku u prvom sektoru i samim tim srušio sve nade o pol poziciji na ovoj stazi.

Na trenutak, izgledalo je kao da će Botas uspeti da pobedi Hamiltona i uzme pol poziciju, ali je Britanac u zadnjem sektoru preokrenuo stvari u svoju korist. Fetel je na kraju treći ispred dva Red Bulla, a Raikonen je opet napravio grešku u brzom krugu i startovaće kao šesti. Kimi konstantno ove sezone ima problema da odveze dobar krug u Q3 delu kvalifikacija i to ga je do sada već koštalo nekoliko dobrih startnih pozicija. Iza Finca našli su se Sainc koji je zauzeo sedmo mesto, zatim Leklerk koji svojom sjajnom vožnjom sebe sve više približava sedištu u Ferrariju za sledeću sezonu. Iza Leklerka poslednje dve pozicije u top 10 zauzeli us Magnusen i Grožan.

Na kraju dana, Mercedes je pokazao da im ova staza veoma odgovara i da će Ferrari i Red Bull imati ozbiljnih problema da im se suprotstave. Ostaje da se vidi koliko će različite taktike pomoći vozačima da napreduju, naravno treba dobro obratiti pažnju i na to šta će Leklerk uraditi na trci, a naravo sve ovo pada u vodu ako sutra padne kiša, onda ulazimo u totalno nepoznatu teritoriju. Odgovore na sva pitanja dobićemo na sutrašnjoj trci koja startuje u 16.10h.

Dušan Topić

VN Francuske 2018. kvalifikacije (Paul Ricard):

1) Lewis Hamilton — Mercedes

2) Valtteri Bottas — Mercedes

3) Sebastian Vettel — Ferrari

4) Max Verstappen — Red Bull

5) Daniel Ricciardo — Red Bull

6) Kimi Raikkonen — Ferrari

7) Carlos Sainz — Renault

8) Charles Leclerc — Sauber

9) Kevin Magnussen — Haas

10) Romain Grosjean — Haas

Ispali u Q2

11) Esteban Ocon — Force India

12) Nico Hulkenberg — Renault

13) Sergio Perez — Force India

14) Pierre Gasly — Toro Rosso

15) Marcus Ericsson — Sauber

Ispali u  Q1

16) Fernando Alonso — McLaren

17) Brendon Hartley — Toro Rosso

18) Stoffel Vandoorne — McLaren

19) Sergey Sirotkin — Williams

20) Lance Stroll — Williams

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments