1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi A1 (2019.)
Audi A1 (2019.)
2

Audi A1 (2019.)

2.39K
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je Audi u prethodnih godinu dana praktično zamenio ili restilizovao sve veće automobile u svojoj gami, došlo je i vreme da se posveti manjim modelima. 

Prvi na redu je pomalo usamljeni član premijum B segmenta, model A1. Audi je prvu generaciju pomenutog automobila predstavio 2010. godine, a sada posle osam godina na tržištu stiže nova iteracija. Uz najavljenu početnu cenu manju od 20.000 evra (u Nemačkoj), kao i sportsku liniju i najnoviju tehnologiju, novi A1 mogao bi biti lep paket za mlađe kupce u Zapadnoj Evropi.

Dizajn

Audijevi dizajneri tvrde da su inspiraciju za novi A1 našli u modelima A7 i A8, kao i u legendardnom Audiju Quattro. Druga generacija modela A1 je značajno porasla u dužinu, za čak 56 milimetra, te je sada automobil dugačak 4,03 metra. Širok je 1,74 metra, a visok 1,41 metar.

Sa kratkim prepustima i oštrim crtama, novi A1 odaje utisak sportskog modela. Pogotovo je interesantna upotreba veoma širokih C stubova, kao i korišćenje dvobojne karoserije zarad stvaranja efekta „plutajućeg krova“. Automobil će biti dostupan u 11 boja karoserije, kao i tri boje točkova. Ovoliki veliki izbor kolora momentalno upućuje na zaključak da je A1 namenjen pre svega mlađoj populaciji.

Posebno se ističe veoma dobar koeficijent otpora vazduha od 0,31, čime se ostvaruje ušteda goriva, ali i smanjuje buka od vetra unutar kabine pri većim brzinama. Audi A1 dolaziće samo u varijanti sa petoro vrata, jer je generalno prodaja modela sa troje vrata u velikom padu.

Audi tvrdi da je enterijer kod novog A1 zapravo najsportskija kabina u segmentu. Realno gledano, ova tvrdnja i nije daleko od istine. Nova iteracija najmanjeg modela sa četiri prstena već u osnovnom paketu dolazi sa potpuno digitalnom instrumentalnom tablom od 10,25 inča.  Zanimljivo je da je Audi odlučio da bude veran sportskom dizajnu i unutar vozila, te je centralna konzola blago zakrenuta ka vozaču. Otvori za klimatizaciju su asimetrični u prednjem delu enterijera što daje jednu avangardnu crtu dizajnu.

Rast u dužinu rezultirao je sa više prostora za putnike na zadnjim sedištima, ali i sa većim prtljažnikom. Korisna zapremina gepeka sada iznosi 335 litara, a kada se saviju zadnja sedišta ta cifra se povećava na 1.090 litara.

Tehnologija

Kod novog A1 došlo je do transfera tehnologije iz većih modela ove marke. Pored informativno-zabavnog sistema koji Audijev mališan deli sa starijom braćom, akcenat se postavlja na aktivne sigurnosne sisteme.

Bezbednosni sistemi su: upozorenje za napuštanje trake, potom elektronsko ograničavanje maksimalne brzine, aktivna automatska kočnica sa detekcijom pešaka, kao i adaptivni tempomat. A1 nudi i brojne načine za pomoć pri parkiranju.

Motorizacija

Audi za sada nije potvrdio da li će ponuditi uz novi A1 i dizel agregate. Redakcija AR veruje da će određeni dizel motori ipak biti u ponudi, a da će se ta informacija plasirati na samoj premijeri.

U ovom trenutku zna se da će paletu motora činiti turbo benzinci zapremine 1 i 1,5 litara, izlazne snage od 95 do 150 konjskih snaga. Krunu ponude činiće dvolitarski turbo agregat koji raspolaže sa 200 konjskih snaga. Što se tiče transmisije nude se šestostepeni manuelni menjač, automatik sa sedam stepena prenosa i duplom spojnicom, a za najsnažniji motor izdvojen je automatski šestostepeni menjač sa duplom spojnicom.

Hot heč, odnosno model S1, najavljen je za narednu, 2019. godinu, a prema inicijalnim podacima koristiće dvolitarsku turbo benzinsku pogonsku jedinicu koja će razvijati najmanje 250 konjskih snaga.

Rezime

Što je Audi manji, to je čini se dozvoljena veća sloboda dizajnerima. Novi A1 je vizuelno veoma interesantan automobil, kako spolja tako i iznutra. Početna paleta motora je sasvim pristojna, a i cena koja će u Nemačkoj iznositi manje od 20.000 evra za baznu opremu.

A1 se nalazi u B segmentu gde je premijum konkurencija veoma mala što uvećava šanse za dobar tržišni uspeh. Prvi modeli naći će se u prodajnim salonima na leto ove godine.

Đorđe Platiša 

 

(2393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Kada bi imao voznu dinamiku kao VW Polo (a imaće), i od kvalitetnih materijala izrađen enterijer kao Mazda2 (a ne kao Audi Q2), verujem da ne bi bilo boljeg automobila. Generalno, ta platforma mi se najviše sviđa od svih u VW grupi, idealan balans. Pride je A1 jedan od najlepših u segmentu.

Pomponije

Slažem se, najlepši automobil u B segmentu…