1. Home
  2. Zelene strane
  3. Volvo želi više reciklirane plastike u novim automobilima
Volvo želi više reciklirane plastike u novim automobilima
0

Volvo želi više reciklirane plastike u novim automobilima

157
0
Podelite sa prijateljima:

Ćerka firma kineske kompanije Geely, Volvo Cars navodi želju prema kojoj bi najmanje 25% plastike koja će se koristiti, do 2025. godine, u novopredstavljenim modelima trebalo da bude od recikliranih materijala.

Volvo stimuliše dobavljače na bliskiju saradnju sa proizvođačima automobila kako bi se razvile nove komponente čija bi upotreba bila  održiva, sa posebnim akcentom na veće korišćenje recikliranih materijala.

Švedska komapnija je publici predstavila posebnu verziju modela krosovera XC60 T8 plug-in hibrid, koji izgleda identično kao standardni primerak, ali koji sadrži mnoge, inače plastične komponente, a koje su nastale korišćenjem recikliranih materijala.

„Volvo Cars je predan cilju minimiziranja uticaja čoveka na zagađenje prirode,“ izjavio je Hakan Samjulson, predsednik i izvršni direktor. „Briga za prirodnim ambijentoje jedna je od naših osnovnih vrednost i nastavićemo sa težnjom da pronalazimo nove načine, kako bi naše poslovanje bilo što neutralnije u odnosu na prirodnu okolinu. Ovaj automobil i reciklirana plastika koju smo koristili u njegovoj proizvodnji, dalji je primer naše posvećenosti navedenom cilju.“

Delovi enterijera ovog primerka XC60, su izrađeni od obnovljenih vlakana i plastike, odnosno reciklirane su ribarske mreže i brodska užad. Centralni tunel sadrži delove od ovako dobijenog materijala, dok tekstilne patosnice sadrže materijal dobijen reciklažom iskorišćenih plastičnih flaša, kao i mešavinu pamuka sa iznošene odeće i industrijskog otpada ovog materijala.

Materijal kojim su obložena sedišta, takođe je dobijen preradom PET ambalaže, odnosno plastičnih flaša. Sedišta iz isluženih automobila marke Volvo, upotrebljena su za pripremu materijala koji je korišćen za zvučnu izolaciju prostora za motor.

„Već smo u saradnji sa nekim od odličnih dobavljača čije kadrove krasi proaktivan način razmišljanja, posebno kada govorimo o očuvanju prirode,“ rekla je Martina Bušhauzer (na naslovnoj fotografiji), rukovodilac nabavke na globalnom nivou. „Bilo kako bilo, značila bi nam uvećana raspoloživost reciklirane plastike kako bi naše težnje preveli u realnost. Iz tog razloga pozivamo još više dobavljača i novih partnera da nam se priključe u ulaganju u recikliranu plastiku, i da nam na taj način pomognu u realizaciji ambicija.“

Volvo ponosno ističe da je korišćenje reciklirane plastike, za koju se zalaže, najprogresivnija od svih ideja o ekološkoj upotrebi materijala među svim proizvođačima luksuznih vozila. Da podsetimo da su se odgovorni u švedskoj kompaniji obavezali na prestanak korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu u svim svojim prostorijama, kao i događajima u organizaciji Volvoa, do kraja 2019. godine.

Kompanija takođe ima za cilj da svi novi automobili koji budu silazili sa proizvodnih traka, nakon 2019. godine, budu elektrifikovani a da čisto električni automobili čine polovinu od ukupnog broja prodatih primeraka do 2025. godine.

U smislu sveukupne delatnosti, proizvođač je postavio cilj uspostavljanja poslovanja sa potpuno neutralnim dejstvom na prirodno okruženje, do 2025.

Već smo vas u januaru izvestili da je pogon kompanije Volvo, lociran u švedskom gradu Skovde, prva fabrika marke čijim se radom ne proizvode štetna dejstva po okolinu. Takve karakteristike krase i fabriku u kojoj se proizvodi Alfa Romeo Stelvio u Italiji, a na isti način će se prema prirodi odnositi i pogoni, čije je proširenje pre par dana, Daimler započeo u mađarskom Kečkemetu.

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments