1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Iracionalni kupci luduju za nerezonski skupim malim krosoverima
Analiza: Iracionalni kupci luduju za nerezonski skupim malim krosoverima
9

Analiza: Iracionalni kupci luduju za nerezonski skupim malim krosoverima

982
9
Podelite sa prijateljima:

Evropska prodaja malih krosovera u 2018. godini ima sve predispozicije za snažniji rast segmenta od uobičajenog, s obzirom na poplavu novih modela koji se kupcima, bez ijednog racionalnog razloga, čine kao bolji izbor od tradicionalnih hedžbek modela.

Analitičar iz kompanije LMC Automotive očekuje da će prodaja u ovom segmentu zabeležiti za 400.000 vozila više u odnosu na prošlogodišnjih 1,4 miliona prodatih primeraka. Kao razlog tome se navodi premijera malog krosovera iz Volkswagen grupe, kao i predstavnika Citroena i Opela, koji ciljaju na 100.000 realizovanih pulena ove godine, svaki ponaosob.

Tokom prva tri meseca, VW T-Roc, Citroen C3 Aircross i Opel Crossland X su se plasirali od šestog do osmog mesta, baš kao što su i pobrojani. Svaki od njih je prodat u količini koja premašuje 25.000 primeraka za taj jedan kvartal.

U međuvremenu, temeljno revidirani Dacia Duster prestigao je po broju prodatih primeraka model Opel Mokka pa se sa rezultatom od 46.571 primeraka, našao iz vodećih Renault Captura i Peugeota 2008.

 

Nedavno predstavljeni model, Seat Arona, je za dlaku propustio da se pozicionira među vodećih deset, ali je svakako zabeležio zapaženi rezultat – 17.696 “udomljenih” primeraka. Sa takvim rezultatom, Seatov predstavnik se plasirao tačno ispred konkurentskih krosovera iz B segmenta, modela Kia Stonic i Hyundai Kona.

LIDERI – najprodavaniji mali krosoveri u Evropi u Q1 2018.

“Ovaj tržišni segment je prosto eksplodirao“ navodi Ponc Pandikutira, rukovodilac planiranja proizvoda u okviru Nissan Europe, u razgovoru za Automotive News Europe. „Naša predviđanja kažu da će u naredne četiri godine ova tržišna niša beležiti neverovatne stope rasta, oko 40%, uz upliv raznovrsnih novajlija.“

Automobili iz ovog segmenta privlače kupce svojim malim dimenzijama, visokom pozicijom sedenja i mladalačkim imidžom. Sve su to karakteristike koje će usloviti da, prema prognozama, tokom 2019. godine, bude prodato preko 2 miliona primeraka, a 2022. godine, čak i 2,3 miliona jedinica. Sva ova predviđanja, rezultat su analiza koje je sproveo LMC Automotive.

„Proizvođači prate signale sa tržišta i spremaju se da zadovolje zahteve tražnje“, navodi Semi Čen, analitičar iz LMC Automotivea.

Prvih pet zemalja u Evropi po prodaji malih krosovera u Q1 2018.

Novi modeli koji se zagrevaju za predstavljanje, imaju potencijal da ozbiljno uzdrmaju poredak na tržištu, a prema mišljenju analitičara iz ove, svetski poznate kuće, prvi kandidat za zapažene tržišne rezultate je model VW T-Cross, koji bi trebalo da zauzme mesto u gami ispod T-Roca, kada bude predstavljen kasnije ove godine.

Ni u Škodi ne sede skrštenih ruku. Sledeće godine je u planu predstavljanje malog krosovera, zasnovanog na nedavno prikazanom konceptu Vision X, koji će zameniti model Yeti čija je proizvodnja obustavljena. Škoda je ubeđena u veoma dobru prodaju ovog modela, koji će kao i brojni drugi iz sastava VW grupe, počivati na MQB A0 platformi.

Ford uvodi promene                                         

Jedan od najznačajnijih modela koji čeka na svetsku premijeru, svakako je Fordov krosover, zasnovan na veoma uspešnoj Fiesti. Predstavljanje se očekuje tokom 2020. godine. Ford je imao jednu neuspešnu avanturu u ovom segmentu, koja je započela 2014. godine, a ona nosi oznaku EcoSport. Ovaj model je praktično pokazao da automobil koji je izvorno razvijen za brazilsko tržište, nema identičan prijem kod evropske publike.

Ford je zato povukao proizvodnju EcoSporta iz Indije i smestio je u Rumuniju, kako bi na uspešniji način bio zadovoljen ukus kupaca na Starom kontinentu.

Kao direktan rezultat ovog poteza, prodaja EcoSporta je porasla za 29% u prvom kvartalu, čime je ovaj model dospeo na deveto mesto na tabeli. Ford svakako želi da sa novim  krosoverom B segmenta uspostavi dominaciju i u ovom segmentu, kakvu Fiesta već godinama unazad ima u klasi gradskih automobila, gde zauzima treće mesto na lestvicama prodaje.

Nissan Juke gubi dah

Nissan može da ponese titulu kreatora sektora krosovera iz B klase. Taj epitet je zaslužio jer je 2010. godine, kupcima ponudio posve neobičnu kreaciju, koja je ponela oznaku Juke. Ali, danas je to već vremešan model, pa je tokom prvog kvartala ove godine, Juke pretrpeo najveći pad na “top ten” listi, na kojoj se jedva zadržao. Pad prodaje je očitan u dvocifrenoj brojki i iznosi 27%. Nova generacija ovog harizmatičnog modela se očekuje sledeće godine, pa bi lansiranje noviteta trebalo da preokrene tržišnu poziciju za mališana o kome govorimo.

„Kupci su znatno zahtevniji,“ nastavlja Pandikutira. „Sledećom iteracijom modela Juke, pokušaćemo da privučemo širi krug kupaca, nego što što je to bio slučaj sa još uvek aktuelnom verzijom.“

On je obećao da će i novajlija posedovati sličan identitet, ali neće izazivati toliko podeljene reakcije publike, kao što je to bio slučaj sa prvim pokolenjem. Krasiće ga viši nivo praktičnosti, kao i mnogo efikasniji motori“, dodao je Pandikutira.

Više izbora, više i profita

Neki proizvođači planiraju da udvostruče učešće u segmentu, kao  na primer Volkswagen. LMC predviđa da će Hyundai i Kia predstaviti drugu generaciju modela Kona i Stonic, već 2019. godine, dok će sledeća iteracija modela Captur biti predmet proizvodnje u pogonima lociranim u španskom Valjadolidu, počev od naredne godine.

Tolika želja za promocijom novih modela iz segmenta gradskih krosovera, inspirisana je glađu proizvođača za profitom i potencijalom ove klase vozila da im to i pruži. „To su uglavnom, najobičniji predstavnici gradskih vozila, samo što se prodaju po drastično višoj ceni, to je ključni razlog“, kaže Felipe Munjoz, globalni analitičar u kompaniji JATO Dynamics.

Prosečna prodajna cena malog krosovera u Nemačkoj, iznosi 23.386 evra, u poređenju sa 17.317 evra koliko iznosi prosečna cena malog hedžbeka, proizilazi iz podataka kojim JATO raspolaže. Navedene prosečne cene se odnose na prvi kvartal 2018. godine.

Dizel nastavlja da doživljava pad

Dizel agonija

Rastuća nepopularnost dizela nije od odraza na tražnju za malim krosoverima. Umesto odustajanja od kupovine, kupci biraju benzinske verzije. Tokom 2013. godine, udeo dizel vozila u segmentu je iznosio 56%, dok je u prvom kvartalu taj procenat pao na 33, navodi JATO Dynamics. Vozila pogonjena alternativnim gorivima čine samo 0,4% prodaje u prvom kvartalu tekuće godine.

Uprkos svom imidžu “terenca”, uglavnom je ceo segment zasnovan na modelima sa pogonom na točkove prednje osovine. Samo 12% svih prodatih primeraka tokom prvog kvartala, posedovala su pogon na sva četiri točka, što je pad u odnosu na lane.

AutoRepublika

Izvor: JATO Dynamics

(982)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Segment sa cenama za izvlačenje magarećih ušiju. Mene je posebno „oduševio“ domišljatošću Hyundai Kona kada se pojavio kod nas, jer je kao baznjak ( sa 1,25 motorom) tada bio 4.500 eura više od i20 u najvišem paketu koji je kod nas dostupan (Style+), a u pitanju je „SUV vozilo“ koje je više od i20 za samo 7,5 cm (155/147,5 cm). Mislim da tako nizak „đip B segmenta“ ne postoji, ni sa tako malom razlikom u odnosu na model B segmenta na bazi koga je nastao. Ni manjeg ulaganja („u razvoj đipa“), ni veće dobiti. Za proizvodjača, dakako … A, upravo… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Potpuno identična priča i sa Mazda CX-3, Stonic, Audi Q2 (iako je on kao kompaktni i kao premijum), ma bukvalno svi do jednog su skuplji nekoliko desetina procenata, a u najboljem slučaju nude 5% više komfora, ali po cenu 20% lošije vozne dinamike. To je toliko odsustvo logike i razuma da je to čudo jedno, zašli su sa cenama u segment limuzina D klase, koje su kraljevi multifunkcionalnsti 🙂

Klik

Kona ima snazniji benzinski motor, vise prostora, bolji izgled. Ako tome dodamo trendovski stajling, ta razlika vise nije velika. No, ima boljih poredjenja. Opel Astra sa turbo motorom od 150 ks i trecim paketom opreme, kosta isto koliko ti mali crossoveri sa slabijim motorima, istom opremom i manje prostora.

moron

Ako ćeš da porediš C segment i „đip B“ segmenta, onda možeš reći i ovako unutar kuće Hyundai.
Bazni i30 1,0 turbo sa 120 ks košta 14.690 i serijski ima AEB.
Bazna Kona 1,0 turbo sa 120 ks košta 16.490 i serijski nema AEB, a najjeftinija Kona koja serijski ima AEB košta 25.790.
Kako god porediš ( sa B ili sa C segmentom ), „đip B“ klase je „izvlačenje magarećih ušiju“

profa fini

Finansijski jeste iracionalno dati više novca za krosover, ali ako se uzme u obzir da je prosečna starost kupca novog automobila npr. u Francuskoj iznad 50 godina, krosoveri nude znatno lakši ulazak i izlazak iz vozila (melem za bolna leđa i umorna kolena!), izdignutiji položaj i bolju preglednost u vožnji i izgleda da je to ljudima u godinama (koji u bogatim zemljama imaju sasvim dobre penzije i ne previše briga koje bi ih sprečile da sebi ugode) sasvim dovoljno za izbor ovakvih vozila. Plus što i tih 12% sa pogonom na sva četiri točka nude dodatnu sigurnost u vožnji sa… Pročitaj više »

Moronov drug

Što se tiče ulaska i izlaska iz vozila, većina MPV vozila je u prednosti u odnosu na SUV, o bezbednosti SUV, možda najbolje govori video iz vesti:
https://autorepublika.com/2018/06/18/prevrtanje-mercedesa-amg-gle63-u-kruznom-toku-video/

Znam

Kaptur je jeftiniji za 2000€ od Pežoa 2008. A razlika u prodaji svega 4900 komada u korist Kaptura. Kada se uporede, Pežo treba da vredi 3500€ više od ovog plastikanera

Zvezdan Božinović

100% se slažem sa vama 🙂 Možda je čak i veča razlika u korist Peugeota 🙂

Vozio 3 modela po 3 godine

Vaš način obraćanja i komunikacije se kosi s pravilima. Pročitajte pravila pa ponovite komentar. Hvala.

Redakcija