1. Home
  2. Vesti
  3. Abraham Šot postavljen na mesto šefa Audija umesto Ruperta Štadlera
Abraham Šot postavljen na mesto šefa Audija umesto Ruperta Štadlera
0

Abraham Šot postavljen na mesto šefa Audija umesto Ruperta Štadlera

166
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je saopštio da je suspendovao generalnog direktora, Ruperta Štadlera i na njegovo mesto postavio pedeset šestogodišnjeg Abrahama Šota, kao v.d. CEO-a, dan nakon Štadlerovog hapšenja.

„Štadler je zatražio da ga nadzorni odbor reši dužnosti i isključi ga sa pozicije člana upravnog odbora Audija AG i Volkswagena AG“, saopštila je kompanija iz Ingolštata.

Suspendovanje Štadlera će biti privremeno, dok se ne razjasne okolnosti u vezi sa njegovim hapšenjem, precizirao je Audi.

Marka „četiri prstena“, kao deo Volkswagena AG, bila je prisiljena da potraži novog lidera. Tužioci iz Minhena su izdali saopštenje da je Štadler ispitan i doveden u vezu sa prevarom i lažnim reklamiranjem, kao i navodnom ulogom pomagača da se automobili opremljeni ilegalnim softverom plasiraju na evropsko tržište.

Bivši šef Audija je bio pod paljbom medija, političara i moćnih Volkswagenovih sindikata zbog učešća u aferi, ali je preživeo „seču knezova“ zahvaljujući podršci porodica Pih i Porše, koje kontrolišu VW grupu.

Planovi da se na brzinu imenuje Šot kao privremeni CEO Audija su naišli na otpor, izjavili su izvori bliski dešavanjima za Blumerg. Neki članovi odbora su bili protvi donošenja ishitrenih odluka.

Ono što je indikativno je da Šot, inače šef prodaje i marketinga Audija, nije na bilo koji način bio povezivan sa dizel skandalom. Pedeset šestogodišnji Holanđanin je 2011. prešao iz Daimlera u VW.

Članovi odbora su planirali rutinski sastanak u sedištu kompanije u Volfsburgu, ali ih je iznenadilo Štadlerovo hapšenje, tako da su na brzinu formirali „krizni štab“. Da podsetimo, Audi je najveći generator profita unutar Volkswagen grupe.

Primirje na staklenim nogama

Štadler je praktično prvi uhapšeni funkcioner koji je član upravnog odbora VW grupe. Ovim događajem je pokrenuta nova debata u vezi sa vođstvom Volkswagena, a tenzije će verovatno biti prenesene i u nadzorni odbor, što bi moglo da dovede u opasnost  krhko primirje koje vlada između menadžmenta, porodica Porše i Pih i predstavnika radnika.

Još od izbijanja skandala, Volkswagen je težio tome da okrivi niži menadžment za „dizelgejt“, međutim, američke vlasti su podnele krivičnu prijavu protiv bivšeg šefa grupe, Martina Vinterkorna, dok su minhenski tužioci proširili istragu na Audi ovog meseca.

Inspektori su izjavili da je Štadler ispitan povodom sumnje da je učestvovao u prevari i lažnom reklamiranju, kao i da je pomogao da se sporni automobili plasiraju na evropsko tržište.

Štadleru su date i dodatne obaveze vezane za prodaju, nakon što je na mesto šefa VW grupe postavljen Herbert Dis.

Prisluškivanje telefona

Dok je Vinterkorn dao ostavku relativno brzo nakon izbijanja skandala, Štadler se opirao zahtevima da se povuče, u isto vreme dobivši podršku od porodica Porše i Pih.

„Njegovo hapšenje je još jedna crna rupa u Volkswagenovoj dizel sagi“, rekao je analitičar iz Evercore ISI-ja, koji je kritikovao grupu u vezi sa sporim ritmom implementiranja reformi. „Gotovo tri godine nakon izbijanja dizel skandala, bila je potrebna policija da se preduzmu koraci protiv šefa Audija.“

Vinterkorn se najverovatnije neće suočiti sa američkim vlastima jer Nemačka ne izručuje svoje građane zemljama van Evropske unije.

Minhenski tužioci su saopštili da akcije preduzete protiv Štadlera nemaju veze s američkim vlastima. Bivši šef Audija je uhapšen u svom domu u Ingolštatu, u ponedeljak.

„Nalog za hapšenje je izdat zbog rizika da bi dokazi mogli biti sakriveni“, rekao je Štefan Neknig, portparol kancelarije minhenskog tužioca za Rojters. „Tokom pretrage prošle nedelje, postojali su znaci da bi optuženi mogao da sakrije dokaze.“

Süddeutsche Zeitung, citirajući izvore bliske istrazi, izvestio je da su tužioci prisluškivali Štadlerov telefon, neposredno pre pretresa njegovih prostorija.

Audi i VW su saopštili da Štadlera smatraju nevinim dok se ne dokaže suprotno. Štadler u međuvremenu nije bio dostupan za komentar.

Takođe, vrednost akcija Volkswagena je pala za 3 odsto na 156,06 evra.

Na pianje da li su američke vlasti takođe tražile hapšenje Štadlera, portparol Ministarstva pravde je rekao: „Ministarstvo ne želi niti da potvrdi niti da negira postojanje bilo kakve aktuelne istrage.“

Pod vatrom

Štadler je na nišanu predstavnika pravde još od novembra 2015., kada je Audi priznao da je instalirao nelegalan softver u automobile koji su se prodavali u SAD.

Minhenski tužioci istražuju trenutno da li je Štadler na vreme preduzeo korake da stopira isporuke spornih Audijevih modela u Evropi, nakon što se došlo do saznanja o varanju, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Štadler se na svojoj poziciji zadržao u najvećoj meri zahvaljujući Porše-Pih osovini koja drži kontrolni udeo u Volkswagen grupi. Pre nego što je postao šef marke iz Ingolštata 2007., Štadler je radio kao šef osoblja Ferdinanda Piha lično.

Izvori: Bloomberg i Reuters

AutoRepublika

 

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments