1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Sedam najuspelijih restilizacija
Sedam najuspelijih restilizacija
13

Sedam najuspelijih restilizacija

11.83K
13
Podelite sa prijateljima:

Kako bi proizvođači produžili životni vijek svojih modela, u nuždi su da naprave promjene nakon određenog vremena, kako tehničke, tako i vizuelne. Period proizvodnje jedne generacije je sve kraći, te je od prosječnih deset, prije par decenija, taj vek pao na otprilike šest godina. Ovom prilikom smo se bavili samo dizajnerskim izmenama, ne i tehnološkim. Evo našeg izbora.

Citroen Xsara (1997.-2004.)

Citroen Xsara je vjerovatno doživjela jednu od najvećih promjena, kada je u pitanju fejslift model. Čovjek bi prije naslutio da se radi o potpuno novom modelu. Izmijenjen je čitav prednji kraj automobila, hauba, branik, farovi i maska. Malo je automobila koji dožive ovakvu promjenu pri zatezanju bora.

Volkswagen Passat B5 (1996. – 2005.)

Balkanska legenda, automobil koji je po mnogima duhovni naslijednik neuništive druge generacije Golfa. Kada je lansiran na tržište, već davne, 1996. godine, njegov dizajn je bio u skladu sa vremenom, ali kako je vrijeme odmicalo, dolazili su i novi trendovi. Kako bi bio spreman za 21. vijek, dizajneri su odlučili da ovoj limuzini daju novi život. Redizajnirane svjetlosne grupe, lajsne u boji automobila, kao i ogromna količina hromiranih djelova, ovaj automobil su iz prosječnog automobila D segmenta, preveli u veoma elegantnu limuzinu.

Jaguar XF X250 (2007.-2015.)

Sa novim imenom se naravno očekivao i novi dizajn, ali prvobitna verzija ljubitelje ove “divlje mačke” nije oduševila. Srećom je u julu 2011. godine ponovo zaživio taj sportsko-elegantni duh Jaguara. Nove svjetlosne grupe i novi branici su učinili da ovaj auto više izgleda kao nova generacija, nego kao “fejslift” verzija.

BMW Serije 7 E65 (2001.-2008.)

Nakon prelijepe i veoma uspješne generacije E38, auto-moto svijet je imao ogromna očekivanja od BMW-a. Nažalost, razočaranje je bilo ogromno. Veoma neobične svjetlosne grupe su učinile da ovom modelu mnogi daju titulu “Najružnijeg Bavarca ikada”. Kada je 2005. godine prošao tretman u kojem je korišćena ogromna količina botoksa, BMW 7 E65 je koliko toliko vratio nadu. Iako redizajnirana verzija nije ušla u trku za najljepši automobil svih vremena, ljubitelji ovog proizvođača su se koliko toliko manje crvenili, kada bi ga sreli na ulici.

BMW Serije 1 F20 (2011.-)

Još jedan BMW na ovoj listi koji je praktično plakao za redizajnom. Najveća zamjerka na dizajnu ovog automobila su njegove prednje svjetlosne grupe, koje podsjećaju na veoma tužno lice koje ne može da suzdrži suze. Dizajn prednjeg branika takođe nije odušeljavao sa svojim jednostavnim, bezličnim linijama. Godine 2015. se dogodio nestrpljivo čekani redizajn, koji je “jedinicu” vratio u trku među premijum hedžbek modelima. Potpuno novi prednji kraj, kao i široka zadnja svijetla su dali naglasak na sportski karakter ovog modela.

Mercedes-Benz SL klasa R231 (2012.- )

Kada je predstavljen, u sali je nastala potpuna tišina, bez aplauza, bez navijanja, duboko razočaranje. Prisutni su bili u šoku i nevjerici da SL klasa, čije su generacije kroz istoriju važile za jedne od najljepših automobila, može da bude tako ružna. Na redizajn se, iz nepoznatih razloga, čekalo poprilično dugo, ili da budemo precizniji sve do 2016. godine. To je uticalo na drastičan pad prodaje ovog modela, koji sve više sluti na potpuno gašenje jednog od najlegendarnijih imena u automobilskoj industriji. Redizajn je uveo potpuno novi, mnogo oštriji i ljepši prednji kraj, kao i modernije zadnje svjetlosne grupe, ali popularnost i nakon toga nije previše skočila.

Alfa-Romeo 166 (1998.-2007.)

Iako je po mnogima već u ovom periodu, Alfa izgubila svoj karakter, model 166 je važio za daleko najružniji. Porpilično mala prednja svijetla čudnog oblika, kao i mala maska hladnjaka očigledno nisu bili najbolja ideja. Kada je 2003. predstavljen redizajn, 166 je skočio među prva mjesta najljepših limuzina tog doba.

Bonus automobil, Mercedes-Benz G-klasa (1979.- )

Kako da ovakva lista prođe bez legendarne G klase, koja je tokom svog života doživjela mnoštvo drastičnih promjena. Kada bi jedan do drugog bili parkirani model iz 1979. godine i 2018. godine, vjerujemo da biste pomislili da se radi o dva potpuno različita modela. Nevjerovatno kreativne nove lajsne, bočni retrovizori, aluminijumske felne, maska hladnjaka i LED farovi, su učinili novi model potpuno neprepoznatljivim.

Zadnji automobil smo ubrojali kako bi izmamili osmjeh na vašem licu, jer kako se kaže, šala je uvijek dobrodošla. Koji su modeli po vama “procvjetali” nakon redizajna, pišite u komentaru?

Enes Alković

(11828)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola Manojlović

Renault Laguna 3
Renault Megane 2

Viktor

Ford focus 2 je imao veoma dobar redizajn

moron

Svaki redizajn u pravilu generalno bude „korak napred“ po više osnova (mada svaki model ima svoj postepen razvoj i silna poboljšanja kroz vreme i nezavisno od formalnog redizajna). A posmatrano kroz opremu, pro redizajnu deo ranijih opcionala postane standard. Nekada i bez rasta cene. „U pravilu“. Ali, kod „našeg“ 500L, par sitnica koje su pre redizajna bile standard, nakon redizajna postale su opcija. Nije to mnogo poskupelo kola, ali, ipak jeste (u tom cenovnom rangu nema „sitnica“). I to može da bude malo iritantno ako bi neko obratio pažnju i na taj detalj.

Dejan

Alfa 147

Moronov drug

Smatram da bi restilizovana Alfa 166, da je od samog nastanka bila u tom obliku, bila mnogo bolje prihvaćena na tržištu. Osim toga morala je imati i dosta ozbiljnije agregate, za takmičenje u tom segmentu, pošto u tom smislu nije bilo nikakvog napretka u odnosu na vremešnu 164-ku.

Ja bih naveo u kontru par italijanskih modela koji su po mom skromnom mišljenju izgubili na atraktivnosti.
Kao prvi FIjat ritmo, zatim punto druge generacije, a na kraju i Lanča delta treće generacije.

Bungi

Svi ovi automobili,osim Citren Xsare su nakon redizajna postali ljepši.Na elegantni dizajn Xsare vještački su nakalemljena ovalna svjetla.Totalan promašaj!Na eleganciju sa ravnim površinama ne idu krugovi i ovali.Još jedan primjer ja elegantna Lada 110 koja je nakon redizajna postala očajno ružna Lada Priora.Ima i suprotnih primjera kao Ford Mondeo 1.generacije.Nakon redizajna i dodavanja ovalnih jaguarovih svjetala napred , pozadi i ovalne hromirane maske napred,postao je osjetno ljepši.Tajna je skrije u tome da je već prije dizajna imao ovalne,oble linije koje nisu bile dovoljno naglašene.

Blagoja

Ja bih dodao i Mercedes E klase w212.

Alf

Peugeot 406

Goran

Peugeot 406

Zlatko

Pasat i .
🙂

Đole

Ibica 2ka

da11

Ova lijeva sedmica (prije redizajna) bangleova je meni prelijepa.

Stari Dejan

XF izgleda više nego odlično u bilo kojoj verziji…