1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. BMW serije 8 – poređenje koncepta i serijskog modela
BMW serije 8 – poređenje koncepta i serijskog modela
0

BMW serije 8 – poređenje koncepta i serijskog modela

774
0
Podelite sa prijateljima:

Serijska verzija serije 8 je u velikoj meri ispoštovala koncept. Bravo za BMW.

Nakon gotovo 20 godina, nova verzija bavarske ikone izlazi na tržište. Zaista, radi se o izvanrednom i izuzetnom vozilu. Svaka čast Mercedesu i Audiju, ali trenutno samo mogu da se poklone pred njenim „veličanstvom“, serijom 8.

Poznati „bubrezi“ su tu, a oštre linije anfasa ih dodatno naglašavaju. Elegantni LED farovi i veća donja maska hladnkaka dodatno doprinose karakteru. Skulpturalna tema se zapravo pruža od „nosa“ automobila pa do zadnjeg dela sa dvostrukim završecima izduvnih cevi. Većinu ovih detalja je izrodio koncept, koji je prošlog avgusta debitovano na Pebl Biču. Hajde da ih uporedimo.

Prednji deo

Na prvi pogled, brojni elementi stajlinga sa koncepta su preneseni na serijski model. Tradicionalna maska hladnjaka u vidu „nozdrva“ je spojena u centralnom delu, sa vertikalnim pregradama kod M850i xDrive modela. Carbon paket (u narandžastoj boji) odlikuje se „zlokobnim“ crnim akcentima.

Farovi su elegantni i oštrih uglova, a usvajaju isti stil u vidu LED „dvostrukog oreola“ kao i koncept. Naglašena gornja LED linija je takođe primetna na oba modela. Jedini značajan detalj koji je izosdtavljen su difuzori na krajevima oba odbojnika. Umesto tog rešenja, serijska „osmica“ je dobila suptilnije rešenje u vidu trodelnih ventilacionih otvora.

Bok

Bočni profil je je možda i najatraktivniji aspekt serije 8. U odnosu na koncept, serijski model nije izgubio gotovo ništa na planu atraktivnosti. Elegantna linija krova i male staklene površine su prenesene sa studije. Tu su novi bočni ventilacioni otvori, novi dizajn naplataka i zadnja svetla koja se pružaju ka bokovima vozila, uz odvojene sekcije na odbojniku.

Zadnji deo

Sa minimalističkim dizajnom zadnje signalne grupe i skulpturalnošću zadnjih ventilacionih otvora, „pozadina“ koncepta je bila pomalo daleko od onoga što nazivamo „spremno za proizvodnju“. Bavarski inženjeri su „konceptualne“ detalje transformisali u rešenje mnogo prilagođenije redovnoj upotrebi, u isto vreme ih učinivši lepšim za oko u estetskom smislu. Zadnja svetla izgledaju „ugraviranije“, nego na konceptu.

Dvostruki izduv je ostao na snazi, što je bilo i za očekivati, ali sa nešto uglovanijim rešenjem u odnosu na koncept. Takođe, zadnji ventilacioni otvori su izgubili nešto dramatičnije uglove.

Enterijer

Bilo je sasvim jasno da je enterijer koncepta daleko od onoga što će biti primenjeno na serijskom modelu. Ipak, neke smernice su zadržane kada je finalni stajling u pitanju. Pod jedan, dizajn centralnog grebena je prenesen, a ekran info-zabavnog sistema  iz koncepta je gotovo identičan serijskom rešenju. Tretman od ugljeničnih vlakana i ručica menjača su identični, kako na studiji, tako i na serijskom modelu.

 

Ipak, volan na regularnom modelu je daleko od atraktivnog rešenja na konceptu. Mnogi „srebrni“ detalji su zamenjeni kožom. Sedišta takođe nisu ni blizu onih na studiji, sli su dalje  primetno sportska. Nadamo se da će verzija iz koncepta biti prenesena u M8. Kako god, BMW serije 8 izgleda izuzetno dobro.

 

(774)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments