1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Diskusija meseca: Koliko fabriku košta nov automobil?
Diskusija meseca: Koliko fabriku košta nov automobil?
0

Diskusija meseca: Koliko fabriku košta nov automobil?

1.73K
0
Podelite sa prijateljima:
U nastavku vam prenosimo zanimljivu diskusiju na temu razlike fabričke i maloprodajne cene automobila, odnosno članka koji smo nedavno objavili:
Gost
moron

Vrlo interesantno. Ali i gotovo neverovatno. Ko zna gde je istina.

Dear John

Gost
Dear John

Truth is out there.

Amoniman

Gost
Amoniman

Vrlo moguce! Radio sam u prodaji luksuznog namestaja i baratao sam racunima na kojima jasno stoji da je komad sa cenom 2400€ placen proizvodjacu 675$!

Davor

Gost
Davor

Toliko košta samo materijal i proizvodnja, ali razvoj košta višestruko više, tu je razlika u ceni

ObranaBoranija

Gost
ObranaBoranija

Da vi znate da alati (za proizvodnju najobičnijeg plastičnog kućišta) koštaju oko 5000$?

A gde su kalupi za, pa i najmanju, sitnicu na vozilu?
Neko će da kaže da se koriste isti alati za više modela. Da, slažem se. Pogledajte samo Audi A4, A6 i A8 i sve jasno.
Ali, ako jedan najjednostavniji alat, za najjednostavnije kućište košta 5000$, koliko onda košta onaj za prilično komplikovane stvari. Plus, proizvođač nema pojma kako će model da bude prihvaćen na tržištu.
Plus R&D, plus milion nekih drugih faktora… A gde su dileri, reklame, pokriće garancije u roku? Koliko to košta proizvođača?
Slažem se da su marže ogromne, ali šest do sedam puta veće, u to ne mogu da poverujem.

Dokonluk

Gost
Dokonluk
Odgovor na komentar Obrana Boranija:

Tacno, ali to je sve razvoj jednog modela. Kad krene serijska proizvodnja modela od 100.000 vozila onda je cena realna kako kaze tekst

Insajder

Gost
Insajder
Odgovor na komentar Obrana Boranija:

Dragi čoveče, igrom slučaja, tačno znam koliko koštaju alati, koliko traja izrada „toolinga“, i koliko je vremena potrebno komponentašima da instaliraju te alate za konkretan model. Uobičajeno je između jedne i dva godine. Troškovi istraživanja i razvoja su ogromni, ali oni ne ulaze u cenu koštanja, jednim delom, jer su ti troškovi već sada velikim delom, a biće još i većim, na teretu dobavljača za komponente. Ipak, i za proizvođače to jeste značajan rashod (nije uključeno u zalihe, tj gotove proizvode – automobile), ali, zar kupci treba da plaćaju troškove istraživanja i razvoja (RD) svakom proizvođaču ponaosob. Lepo majstori sednu i dogovore se, pa umesto 50 projekata budu 3, a automobili pojeftine za 40%. Baš kao što je to avionska industrija uradila.
Što se troškova marketinga tiče, odakle proizvođačima automobila obraz da kupcima prevaljuju na leđa masne sponzorske ugovore sa fizikalcima (koji se u moderno doba nazivaju sportisti? Da li kupci automobila treba da dopunjavaju budžet ionako dramatično preplaćenim fudbalerima, teniserima i ostalim fizikalcima? Da ne ređam dalje?
Dalje, dileri?! U doba interneta, u doba kada sami proizvođači otkazuju učešće na Salonima automobila, da kupac plaća 6 čekača potencijalnih kupaca, troškove grejanja milion salona dilera i poddilera? Sve ostale bespotrebne troškove malopradaje i veleprodaje, na način kako su organizovani sada? Kroz koliko ruku prođe automobil od fabrike do kupca? Kroz pet, šest dok dođe, na primer iz VW fabrike do kupca u Srbiji. A isto tako i sa drugim markama. NEĆU BRE!
A sve i da hoću da platim toliko rasipništvo, i platim ga, da li treba da plaćam retrovizor kao rezervni deo 800 evra, iako njegova izrada košta 50 evra? Da li je razumno da jedan far za premijum modele košta par hiljada evra? Da li treba da plaćam rezervne delove kod proizvođača nekoliko puta skuplje da bih održao garanciju, ili je normalno tržišno ponašanje da proizvođač kaže kupcima, ko je dobavljač za komponente za taj konkretan deo, pa da kupimo od njih, i da pritom taj proizvođač komponenti uračuna maržu od, potpuno razumnih (i masnih) 25%, ili je normalno da plaćamo deset puta (ne 10%) višu cenu od normalne? Ne samo da bezobrazno puno preplatimo automobil, već kroz troškove eksploatacije (koje nameću proizvođači mimo logike tržišnog poslovanja), mi kupci, dodatno platimo još dva takva vozila, proizvođačima.
Neko će reći da kasko osiguranje ovde rešava problem, ali ga ne rešava. Kroz premije osiguranja, sve se to opet vrati na leđa kupca.
I naposletku, zato što sve ovo debelo nije normalno i zato što je ovo iz osnova pokvareno, tržišna cena automobila, samo u prvoj godini eksploatacije padne za 30%, a upotrebna vrednost za 5%.
E to je najbolji parametar, ta razlika u tržišnoj vrednosti i upotrebnoj vrednosti, nakon prve godine, koliko su nova vozila, celom serijom pokvarenština, precenjena prema krajnjim magarcima, pardon, kupcima.
Uostalom, pročitajte analizu koju je AutoRepublika radila https://autorepublika.com/2017/09/05/rak-rana-lek-za-automobilsku-industriju/. Analizu je vodila vodeća svetska kuća.

(1728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments