1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW serije 8 (2019.)
BMW serije 8 (2019.)
4

BMW serije 8 (2019.)

2.66K
4
Podelite sa prijateljima:

Nakon gotovo 20 godina, BMW je vratio, skoro pa zaboravljenu, seriju 8 u svoju gamu. Iako je prethodno postojala samo jedna generacija ovog modela, sa kodnim imenom E31, o kojoj ćemo uskoro pisati opširnije, ovo ime je ostalo zapamćeno kao jedno od najlegendarnijih. Samim tim su ljubitelji automobila poprilično nestrpljivo iščekivali drugu generaciju, a sada je napokon i ona tu.

Dizajn

Dizajnerski tim se potrudio da sačuva što više elemenata prošlogodišnjeg koncepta, što im je i pošlo za rukom. Nova serija 8 (G14) uvodi novi dizajnerski jezik koji odiše sportskim duhom, pomešanim sa dozom ekskluzivnosti i senzualne privlačnosti. Ekspresivan dizajn školjke naglašava dinamičan karakter, koji je jači nego ijedan BMW model do sada.

Za stajling su korišćene veoma jasne i smirene karakterne linije. Spušten dizajn, izdužena silueta sa vitkim staklenim površinama, elegantno teče sve do moćnog, snažnog zadnjeg dijela. Velik međuosovinski raspon od 2,82 metara i širok otisak ne mogu da sakriju dinamični vozni karakter koji ovaj auto “krije”. Sa dimenzijama od 4,8 metara dužine, 1,9 metara širine i svega 1,3 metara visine, sigurno je da će ovaj automobil bili “glavni” na putu.

Moderan i minimalističan dizajn eksterijera se takođe nastavlja i u kabini. Detaljno složeni elementi  sa glavnim fokusom na preciznost i detalje, stvaraju pravi harmoničan balans između luksuza i dinamičkog duha.

Oprema i tehnologija

Kako i sama cijena govori, serija 8 je bogato opremljena od samog početka ponude, ali takođe lista dodatne opreme nudi najsavremenije opcije. Standardno ugrađeni su LED farovi, koji uz osmougaone “bubrege” i otvore na braniku, privlače svu pažnju. Dostupni će biti i ultra efikasni laserski farovi, koji neće praviti veliku vizelnu razliku.

Vizuelni paketi će se sastojati od dobro poznatog M Sport i Hrom linije. Kako to obično biva, M Sport paket će auto obogatiti dodatnom agresivnošću pomoću dubljih branika, bankina, spojlera na gepeku, drugačijih završetaka auspuha i lajsni sa završnom obradom u sjajno crnoj boji. Hrom linija će veći fokus dati na luskuzni karakter sa, kao što i ime kaže, sa hromiranim elementima ekserijera.

Serija 8 standardno dolazi sa iDrive info-zabavnim sistemom, kao i potpuno novom digitalnom instrument tablom. Biće dostupna tri nivoa zvučnog sistema, osnovni sa 11 zvučnika, srednji Harman Kardon sistem sa 16 zvučnika, kao i najjači Bowers & Wilkins sa 16 osvijetljenih zvučnika.

Po pitanju sigurnosnih tehnologija, automatsko kočenje sa detekcijom pješaka je standardno. Opcije poput adaptivnog tempomata, aktivnog praćenja kolovoznih linija, kao i djelimična autonomnost spadaju u dodatnu opremu.

BMW digitalni kljuć nudi opciju potpune eliminacije “ključa”, te se sve opcije mogu kontrolisati pomoću pametnog telefona. Koristeći NFC tehnologiju, dovoljno je prisloniti telefon na bravu kako bi zaklučali i otključali automobil, a postavljanjem telefona u ladici na centralnoj konzoli omogućava se i pokretanje motora.

Kao dodatna oprema će dostupan biti i sistem koji ublažava bočne sile pri skretanju. Ovaj sistem koristi rotirajuće motore na prednjoj i zadnjoj osovini, koji automobil pripremaju za nadolazeću krivinu koristeći GPS i kamere. Ovaj sistem permanentno analizira brzinu kretanja, položaj volana i šasije kako bi vožnju učinio što udobnijom i zabavnijom.

Pogonska jedinica

Serija 8 će se za početak nuditi sa jednim benzinskim i jednim dizel agregatom. Potpuno novi V8 benzinski agregat, zapremine 4,4 litra, nosi ime M850i xDrive, a proizvodi 530 konjskih snaga. Sa druge strane, ljubitelji dizela će imati opciju modela 840d xDrive, koji koristi dobro poznati redni šestak zapremine 3,0 litara, sa izlaznom snagom od 320 konjskih snaga. Sprint do “stotke” kod bezinskog agregata traje 3,7 sekunde, a kod dizelaša za 4,9 sekudni.

Oba agregata će biti povezana sa osmobrzinskim Steptronik automatskim mjenjačem, koji će nuditi mogućnost ručnog mijenjanja brzina pomoću polugica na upravljaču. Kako bi snaga stigla do asfalta, oba modela su opremljena sa xDrive sistemom pogona na sva četiri točka.

Kod modela M850i, kontakt sa asfaltom obezbeđuju 20-inčni točkovi, koji koriste fabrički montirane Bridgestone pneumatike, dok su za zaustavljanje zaslužne M sport kočnice, koje karakterišu diskovi veličine 395 milimetara. Kada je u pitanju model 840d, on standardno dolazi sa 18-inčnim, dok će felne od 19 i 20 inča i M sport kočnice biti na listi kao dodatne opreme.

Iz BMW-a su naveli kako im je plan da ujedine komfor i luskuz Mercedesove S klase u kupe verziji i performanse Poršeove 911-ice. Cilj proizvođača je bio da Serija 8 bude model koji bi se našao tačno između ova dva automobila, i kako bi jednim proizvodom zadovoljili ljubitelje obe klase. Bavarci misle da su uspijeli u tome. Iako ovaj model praktično mijenja nedavno ugašenu seriju 6 kupe, čelnici bavarske marke tvrde kako ovaj automobil nije ni naslijednik serije 6, niti je kupe verzija serije 7, već samostalni model.

Serija 8: novo ime, drugačija misija

 Prva generacija serije 8 se proizvodila od 1989. do 1999. godine, te je takođe predstavljala najekskluzivniji model proizvođača u ponudi, a ispod haube su se mogli naći V8 i V12 agregati. Iako je ovaj auto bio ispred svog vremena u svakom pogledu, a pogotovo kada je tehnologija u pitanju, BMW je tokom 10 godina proizvodnje prodao nešto više od 30.000 primjeraka.

Kako su iz BMW-a naveli, druga generacije nije duhovni naslijednik, već model koji bi trebao da uvede potpuno novo poglavlje automobilske industrije. Broj 8 kod BMW-a je uvijek predstavljao specijalne projekte, poput prvobitne serije 8, roudstera Z8 i futurističkog i8, te im je u planu da i ovaj automobil ostane zapamćen kao legenda. Tome će vjerovatno doprinijeti najavljeni za slijedeću godinu, perfomantni M8, sa više od 600 konjskih snaga.

Cijena za sada nije poznata, ali se više informacija očekuje ne tako dugo prije zvaničnog početka prodaje tokom jeseni ove godine.

Enes Alković

(2660)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eki - Mercedesoman

Auto me prosto ostavio bez komentara u svakom smislu, a pogotovo kada je dizajn u pitanju. Nakon zadnjih par modela koji su me dizajnerski ostavili u nedoumici, ovaj je nadoknadio sve prethodne nedostatke. Enterijer je daleko ekskluzivniji u S klasi kupe, ali je u „osmici“ više sportskog karaktera. Sve u svemu ne bih se žalio ni na jednog ni na drugog….

Nicolas

Promašaj. Moja serija 6 kupe iz 2012. izgleda kao pravi bmw, a šta je ovo nego neuspeli redizajn. Kinezi danas prave lepše kupee. Sve mi se čini da je moj sledeći auto A7

Pomponije

Koja je sličnost između A7 I Serije 8? Ali A7 I Serije 6 kupe? Mešaš babe i žabe

neznanac

Serija 6 gran coupe, jedan od najlepših automobila, nadam se da i serija 8 gran coupe neće da razočara