1. Home
  2. Vesti
  3. Većina kineskih marki će biti istisnuta sa tržišta
Većina kineskih marki će biti istisnuta sa tržišta
0

Većina kineskih marki će biti istisnuta sa tržišta

271
0
Podelite sa prijateljima:

Većina kineskih marki će biti eliminisana sa tržišta, po mišljenju predsednika jednog od najvećih kineskih proizvođača automobila, Šangan.

Uprkos znacima blagog usporavanja rasta prodaje automobila u Kini, svake godine se novih tridesetak miliona četvorotočkaša isporuči kupcima širom zemlje koja broji 1,3 milijardi stanovnika. Ovako veliki broj prodatih automobila samo je pojačao hronični problem saobraćajnih kolapsa, posebno uz istočnu obalu mora, a slične gužve na putevima Kine su karakteristične i za svaki veći grad.

Trenutno postoji 180 kineskih automobilskih marki, dok je 57% od njih zabeležilo nultu prodaju,“ kazao je predsednik kompanije Šangan, Zu Huarong na nedavno održanom Globalnom forumu automobilske industrije (Global Automotive Forum), održanom u Čongingu lociranom na srednjem zapadu Kine. „Već neko vreme se dešava ubrzana konsolidacija unutar industrije: 10% tržišnih učesnika kontroliše oko 90% tržišta, odnosno drže 90% učešća na tržištu.

„Proboj vozila koja za pogon koriste alternativna pogonska goriva je nastupio kao opšte iznenađenje. Broj takvih novopredstavljenih vozila je 103, dok je 51 od njih potpuno novo. Svedoci smo velikog priliva kapitala u ovom tržišnom segmentu, pa je i konkurencija izuzetno oštra. Verujem da će većina kineskih brendova jednostavno nestati sa tržišta”.

„Proces konsolidacije tržišta će veoma teško pasti ovom industrijskom sektoru. Naravno, taj proces donosi i brojne šanse, ali i isto toliko i izazova. Mnogo je onih koji će kroz konsolidaciju tržišta profitirati, a značajan broj učesnika će pretrpeti značajne gubitke”.

„Sada se jasno pokazuju i neke nove, zbunjujuće karakteristike tržišta. Uslovi koje diktira politika više nisu tako predvidivi na makro nivou. Kinesko automobilsko tržište se uključuje u svetske tokove, što je od odraza na situaciju na celoj planeti. Ko zna šta će se sve promeniti? Niko ne poseduje kristalnu kuglu niti je kreirao savršeni algoritam koji može da pročita budućnost. Predsedni Ksi naglašava značaj reformskog paketa. Na dugu rok, uticaj će biti fundamentalan, a fokus će mu biti na šemu industrijske politike.“

Poseta obližnjem Salonu automobila, verovatno je omogućila predsedniku Šangana da iznese pretpostavku o tome koliko automobilskih brendova trenutno egzistira u Kini.

Veliki broj marki koje ulaze na kinesko tržište je omogućio široku paletu raznovsnih modela, među kojima je mnogo onih koji podsećaju na proizvode sa zapada. Tako veliki broj marki nije održiv na dugi rok, što se otprilike i podudara sa procenom iz kompanije BAIC, prema kojoj će trećina proizvođača biti istisnuta sa tržišta.

Da postoji ogromno interesovanje za poslovanjem na kineskom tržištu pokazuje i aktuelni Salon automobila u Čongingu. Ogromne hale su prepune izloženih modela.

„Svakako će se desiti promene i u matrici konkurentnosti. Kad god postoji previše učesnika na tržištu, odnosno previše konkurencije, to dovodi epilogu rasipanja resursa.”

„U prošlosti smo mi, Kinezi, kopirali ono što drugi rade. Sada zauzimamo drugi pristup. Nove tehnologije nas oduševljavaju, moramo da se suočimo sa mnogo kompleksnih izazova. Zajedničko korišćenje jednog vozila od strane više osoba, iz osnova menja poslovni model”.

„U automobilskoj industriji sam već 32 godine a situacija u kojoj se nalazimo, zahteva da iskažemo, veću nego ikad hrabrost. Moramo da se transformišemo iz uloge proizvođača u kožu pružaoca usluge.“

(271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments