1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Najprodavaniji automobili po segmentima u Evropi
Najprodavaniji automobili po segmentima u Evropi
6

Najprodavaniji automobili po segmentima u Evropi

8.00K
6
Podelite sa prijateljima:

Prema podacima Jato Dynamics ovi automobili su najpopularniji u svojim segmentima na Starom kontinentu.

A segment – Fiat 500

Nije nikakva tajna da je Fiat veoma dugo lider u ovoj klasi. Do sada Fiat 500 je pronašao 71.416 nova kupca u Evropi, a slede ga Panda i Volkswagen up.

B segment – Renault Clio

Francuski adut je ujedno i naprodavaniji automobil u 2018. godini u Francuskoj, Sloveniji i Portugalu. Ove godine prodato je 113.953 Clia, a iza njega našli su se Ford Fiesta i Volkswagen Polo.

C segment – Volkswagen Golf

Dugo niko nije skinuo Golfa sa trona C klase u Evropi. Najvoljeniji automobil na našem kontinentu prodat je ove godine u 172.952 primerka, a ujedno je i najprodavaniji automobil u mnogim zemljama. Na drugom mestu našla se Škoda Octavia, a na trećem Ford Focus.

Golf 7

D segment – Volkswagen Passat

Ponovo, nema iznenađenja. Passat je ove godine stigao do 59.324 nova vlasnika, a iza njega našli su se Mercedes C klase i Audi A4.

E segment – Mercedes E klase

Čak 44.197 primeraka E klase prodato je u 2018. godini. Naravno, top 3 modela u ovom segmentu zaokružavaju ostali članovi nemačke premijum trojke. Na drugom mestu je BMW Serije 5, a na trećem Audi A6.

F segment – Mercedes S klase

Još jedna pobeda Mercedesa. U 2018. godini prodali su 5.459 automobila S klase, čime su iza sebe ostavili takmace poput BMW Serije 7 i Porchea Panamere, koji se nalaze na drugoj i trećoj poziciji.

SUV B segmenta – Renault Captur

Captur je u 2018. godini stigao do 73.828 kupaca, a slede ga Peugeot 2008 i Dacia Duster.

SUV C segmenta – Nissan Qashqai

Ni ovde nema nekog velikog iznenađenja. Qashaqi je prodat u 92.727 primeraka, a na listi su još i Volkswagen Tiguan i Peugeot 3008.

Full-size SUV (E i F segment) – Peugeot 5008

Peugeot je odradio odličan posao sa modelom 5008, te je ove godine prodato 28.380 francuskih aduta. Na drugom mestu je Škoda Kodiaq, a na trećem Nissan X-Trail.

MPV B segment – Fiat 500 L

Mada je MPV tržište u opadanju, „šumadinac“ vodi u svojoj klasi. 500 L je stigao ove godine do 22.011 novih vlasnika, a slede ga Honda Jazz i Dacia Lodgy.

MPV C segment – Volkswagen Touran

Još jedna pobeda za VW. Ove godine prodato je 36.295 Tourana, a u top tri ulaze i Renault Scenic i Citroen C4 Spacetourer.

MPV D segmenta – Mercedes V klase i Seat Alhambra

U ovoj klasi je nerešene s obzirom na to da oba pomenuta modela su prodata u 9.540 primeraka. Podijum u ovom slučaju kompletira Ford S max.

Sportski automobili – Porsche 911

Čini se da je ovo segment koji je najteži za razvrstavanje modela jer su brojni automobili na granici između dve klase. Tri najprodavanija sportska automobila u Evropi su odreda same ikone automobilizma. 911-ica vodi sa 7.801 prodatim vozilom, sledi Audi TT sa 5.520 prodatih jedinica i Mazda MX-5.

(8003)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Da su neka druga vremena i da nema SUV ludila među kupcima, bilo bi bolje i fabrici u Kragujevcu

Zvezdan Božinović

Neizmerno mi je drago da, iako u pogrešnom segmentu, 500L beleži najbolji rezultat u klasi. Možda i nije naš (mada mislim da jeste), ali „naškijeg“ nemamo. Zato, bravo majstori!

pravi delija veran je ko pas

suv ludilo uopšte nije ludilo nego vrlo praktična stvar
suv ima više mesta
suv je pregledniji
suv je kompaktiniji
nisu vozači budale

moron

Ne razumem, kako Dacia lodgy spada u istu klasu kao i jazz i 500L. Doduše, osim jazza, ostala dva dolaze i kao sedmosedi, ali je lodgy za dva broja veći …
Takođe, zbog samo 2wd verzije, ne ide mi 5008 sa Kodiaqom i X-trail. Opet, bolje se prodaje i od 500 L.

moron

Kako li je u 2022. izgledala ova lista ?