1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Istraživanje: rizici od prekida u lancu snabdevanja sve izraženiji
Istraživanje: rizici od prekida u lancu snabdevanja sve izraženiji
0

Istraživanje: rizici od prekida u lancu snabdevanja sve izraženiji

295
0
Podelite sa prijateljima:

Globalna automobilska industrija se nalazi pod pritiskom pretnji i rizika od sve učestalijih prekida u lancu nabavke, proizilazi iz istraživanja koje je sprovelo privredno društvo angažovano u pružanju brokerskih usluga iz oblasti osiguranja, JLT Specialty (JLT).

JLT navodi da se svetska automobilska industrija tokom prethodne godine suočila sa značajnim porastom broja incidenata u kojima je došlo da zastoja u lancu isporuka delova i komponenti. Najčešći razlozi prekida lanca snabdevanja su: požari u fabrikama dobavljača, uragani (prirodne nepogode), štrajkovi radne snage. Broj neželjenih događaja ovog tipa je porastao za 30%, sa pretprošlogodišnjih 1.306 slučajeva na 1.699 tokom 2017. godine.

Sveukupno gledano, prekidi u proizvodnji su se odrazili na poslovanje 5.585 dobavljača automobilske industrije, na ukupno 10.809 lokacija, jedan je od zaključaka analize.

Najveći porast su zabeležili su slučajevi požara i eksplozija, sa ukupno 318 incidenata, u poređenju sa 180 slučajeva u 2016. godini. Prekidi u snabdevanju uslovljeni poslovnim kombinacijama (spajanja i pripajanja kompanija) se kao razlog jedva plasirao u prvih pet za 2016. godinu, ali je u 2017. uzrokovao najviše prekida posle požara i eksplozija, sa zabeleženih 247 slučajeva. Na trećem mestu najfrekventnijih razloga za poremećaje u lancu nabavki, nalaze se prirodne nepogode, odnosno uragani i tajfuni, kojih je zabeleženo 116 slučajeva.

Izveštaj o prekidima lanca nabavke automobilske industrije koji je pripremio JLT je izveden u saradnji sa još jednim specijalistom za analizu ciklusa snabdevanja, kompanijom Resilinc. Ovakvi izveštaji pomažu rukovodiocima kompanija za proizvodnju automobila da lakše detektuju potencijalne rizike i slabe karike u lancu nabavke.

Pored navođenja broja neželjenih slučajeva prekida isporuka, u izveštaju se navode izolovano i incidenti  koji su uzrokovali najveću štetu. Dalje, čitaocima se prezentuju i podaci o broju slučajeva koji su izazvani uticajem čoveka spram onih koji su posledica dešavanja u prirodi. Navode se glavni rizici, geografska izloženost problemu kao i uticaju na dobavljače za komponente iz drugog i trećeg prstena.

Broj neželjenih događaja je najviši na teritoriji Severne Amerike, i on prevazilazi zbir incidenata koji su se dogodili u Evropi i Aziji, zbirno. Čak 777 prekida u lancu nabavke automobilske industrije se desilo kao posedica uragana Harvi i Irma, koji su pogodili ovaj kontinent tokom prošle godine. Poslednje navedeni uragan je uzrokovao prekide na period od čak 33 nedelje. Naime, toliko je vremena trebalo pogođenim fabrikama da ponovo uspostave prekinuti proizvodni ciklus.

Istraživanjem je otkriveno da je bilo skoro jednak broj incidentnih događaja kod dobavljača iz prstenova 2 I 3 (Tier 2 i Tier 3) zajedno, kao i onim kojim su pogođeni dobavljači iz prvog prstena nabavke (Tier 1). Imajući u vidu učestalost problema kod dobavljača iz nižih prstenova, potpuno je pogrešno sav fokus usmeriti ka dobavljačima iz prvog prstena, jedan je od zaključaka studije.

Metju Grimvejd, rukovodilac odeljenja za automobilsku industriju, u okviru JLT Specialty, izjavio je sledeće: „Istraživanje koje smo sproveli pokazuje da su proizvođači automobila pred ozbiljnim izazovima, i to se ne ogleda samo u povećanom broju prekida u isporukama, već i u raznolikosti razloga koji su uzrokovali navedene prekide.”

„Ukoliko proizvođači automobila žele da se na efikasan način nose sa rizicima, veoma je važno da imaju uvid u pravu sliku rizičnih područja i slabih tačaka u ciklusu proizvodnje. Samo na taj način mogu da se pripreme i minimiziraju uticaj neželjenih događaja. Proizvođači bi, zahvaljujući analizama poput naše, mogli čak da steknu komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. To svakako jeste veliki izazov, ali nije neostvariv.“

Samo tokom prethodnog meseca, Ford je u Severnoj Americi morao da se suoči sa štetnim posledicama požara koje su zahvatile pogone ključnog dobavljača za rezervne delove izrađene od magnezijuma, koji se koriste u proizvodnji pikap kamioneta Ford F-150.

Ovaj događaj je jedan od onih koji verno ilustruju koliko su proizvođači automobila ranjivi na nestabilan lanac isporuka.

(295)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments