1. Home
  2. Vesti
  3. Tenzije izazvane skandalom rastu unutar Daimlera
Tenzije izazvane skandalom rastu unutar Daimlera
4

Tenzije izazvane skandalom rastu unutar Daimlera

273
4
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija Daimlera, koja je nedavno doživela rast od 1%, izgubila je na vrednosti za 1,6% kao inicijalna posledica novog skandala koji potresa kompaniju, pa čak se može reći i celu nemačku automobilsku industriju.

Među zaposlenima u kompaniji raste zabrinutost povodom optužbi za manipulaciju sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova.

„Najveća briga, u stvari je mogućnost da će više modela biti na tapetu, od broja koji se prvobitno pominjao,“ rekao je predsednik radničkog saveta Daimlerove fabrike u kojoj se proizvode motori, locirane u gradu Untertirkhajm, Volfgang Nijeke, za Stuttgarter Nachrichten i Stuttgarter Zeitung. Prema prvim saznanjima, Ceče je naveo da Daimler neće varati čime bi praktično ostavio zaposlene na cedilu.

Već su ranije, za dane oko 20. juna, zakazani važni sastanci unutar kompanije, kojima će prisustvovati i predstavnici radnika, i na kojima će oni očekivati odgovore na pitanja kojih je sve više.

„Nemoguće je da jedna za drugom, ali u razmaku od više godina, kompanije koje proizvode automobile, priznaju da su uzrokovale velike skandale, i to tek nakon sprovođenja detektivskih istraga od strane istražnih tela,“ izjavio je glavni rukovodilac nemačke Savezne asocijacije potrošača (Federal Consumer Association), Klaus Miler. „Ova “salama – taktika” proizvođače košta sve više i više, a cena se plaća u izgubljenom poverenju kupaca, i vodi ka velikim gubicima vrednosti pogođenih vozila, direktno na štetu nesrećnih vlasnika vozila.“ 

(273)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znam da neki „ljubitelji benzinaca-mrzitelji dizela“ ( koji su valjda ekološki osvešćeni ljudi) sada „likuju“ (a što se dosta puta videlo na komentarima na ranije slične vesti ), ali, bojim se da ne razumeju da će sve to kao bumerang da se vrati i kupcima benzinaca, jer će proizvodjači ( koji „prežive“ skandale koje su izazvali ) pretrpljenu štetu/troškove svakako u celosti prebaciti na ledja budućih kupaca …

moron

Ja mislim da nema mesta dilemi ko će da plati tu štetu. Uvek plaćaju (budući) kupci – dobara ili usluga. Ko će da plati silne „gubitke“ koje naše banke imaju usled gubitka raznih sudskih sporova u vezi sa raznim „nedostacima“ ranijih ugovora ( problem nedovoljno definisanih promenjivih kamata, eventualnog raskida ugovora zbog promenjenih okolnosti ( ako to na kraju bude stav VKS ), troškova obrade zahteva za odobrenje kredita, za prevremenu otplatu, troškova NKOS-a … )? Sve što eventualno „izgube“, banke će da plate, dobrovoljno, sa 100%. Ali, nema dileme da će taj celokupan trošak uticati na cenu budućih „bankarskih… Pročitaj više »

Pomponije

Slažem se. Sve će to narod pozlatiti…