1. Home
  2. Vesti
  3. Pretnja isključenjem iz saobraćaja za one koji nisu obavili anti-dizelgejt zahvat
Pretnja isključenjem iz saobraćaja za one koji nisu obavili anti-dizelgejt zahvat
3

Pretnja isključenjem iz saobraćaja za one koji nisu obavili anti-dizelgejt zahvat

354
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačke vlasti su počele prisilno, odnosno putem zakona, da odstranjuju dizel vozila starijih generacija iz centralnih gradskih zona. Prvi je krenuo Hamburg. Danas stižu vesti o tome da će uskoro biti zabranjena eksploatacija vozila marki Volkswagen i Audi, koja su pogođena poznatim skandalom iz 2015. godine, a čiji se vlasnici nisu odazvali pozivu proizvođača za sprovođenje korektivne intervencije.

Rok za rešavanje ovog problema je skoro istekao na teritoriji cele Nemačke, pa stoga poslednji trenuci otkucavaju za inertne vlasnike, i to još samo u pojedinim regionima, kako bi odvezli svoj automobil na intervenciju brisanja nelegalnog softvera za upravljanje sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova i instalaciju zakonom dozvoljenog rešenja.

Nadležni organi Nemačke, zaduženi za praćenje registrovanih vozila, poslali su zahteve vlasnicima pogođenih automobila, kako bi se izvršio neophodan zahvat. „Poziv je obavezujući,“ izjavio je savezni Ministar za transport. „Vozila koja ne prođu kroz ovaj zahvat, mogla bi da budu uklonjena iz redovnog saobraćaja.“

Pogođena su vozila marki VW i Audi, proizvedena u intervalu između 2009. i 2014. godine, a  opremljena agregatima kodne oznake „EA 189“. Prema podacima kojima raspolaže nemačko ministarstvo, početkom juna je bilo 95% pogođenih vozila, koja su već bila podvrgnuta korektivnom zahvatu.

„Zavisno od datuma poziva upućenih vlasnicima vozila, u pojedinim regionima je isteklo 18 meseci, dok je drugde ostalo još veoma malo vremena,“ navodi se u pisanoj izjavi ministarstva.

Prva prisilna povlačenja vozila iz saobraćaja su se već desila u Hamburgu, gde su dva automobila onemogućena da učestvuju u saobraćaju. Slična situacija je i u Minhenu.

Ukupan broj vozila koji bi mogao da doživi istu sudbinu, a nosi nemačke registarske tablice, blizu je 15.000.

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, šta će sada vlasnici tih 15.000 komada „žigosanih“? U saobraćaj ne mogu …

Odesza

Možda su tih 15-tak tisuća neupotrebljivi,na način bilo to sudar,poplava,kvar,itd…