1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko je snage ostalo u ovoj Škodi Octaviji 1.9 TDI iz 1998.? (VIDEO)
Koliko je snage ostalo u ovoj Škodi Octaviji 1.9 TDI iz 1998.? (VIDEO)
0

Koliko je snage ostalo u ovoj Škodi Octaviji 1.9 TDI iz 1998.? (VIDEO)

8.68K
0
Podelite sa prijateljima:

Neki će biti veoma iznenađeni.

Evo modela automobila koji je više nego popularan kod nas. Primerak o kojem je reč je otišao do Nirburgringa na brzi krug i kući sa samo jednim rezervoarom goriva. Reč je o Škodi Octaviji  1.9 TDI, koja je prešla 696.650 kilometara, iz 1998. godine. Interesantno je videti sa koliko snage ova Škoda raspolaže posle tolike kilometraže.

Veoma je važno napomenuti da, kada je napustila proizvodnu liniju pre 20 godina, ova Octavia je raspolagala sa 90 ks (66 kW). Nakon osam-devet godina kasnije, tadašnji vlasnik je podvrgnuo svog ljubimca suptilnom „čip tjuningu“, koji je doneo povećanje snage i smanjenje potrošnje. Modifikacije su uključile reprogramireni ECU, nešto višeg pritiska u turbini i rekalibrisano ubrzigavanje goriva. Krajnji rezultat nije tako impresivan, ali su ekonomičnost, odziv na gasu i opšte vozne karakteristike poboljšane.

Nakon 10 godina i pređenih 355.000 kilometara, automobil se našao na dinamometru radi ispitivanja raspoložive snage. Nakon nekoliko testova, izmerena je prosečna snaga od 106,8 konja (79,6 kW) i prosečan maksimalni obrtni moment od 245,45 Nm. To je samo 5 ks manje od inicijalne procene tima.

Koja je poenta ove priče? Rasterećeni dizel motori iz tog doba su zaista pravi mehanički dragulji. Uz dobro održavanje, vlasnici automobila sa ovim motorima mogu da pređu, uslovno rečeno, neograničen broj kilometara. Sada nećemo o emisionim standardima…

 

 

(8683)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments