1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Refleksije na automobilsku industriju, otvaranja Kine ka globalnom tržištu
Refleksije na automobilsku industriju, otvaranja Kine ka globalnom tržištu
0

Refleksije na automobilsku industriju, otvaranja Kine ka globalnom tržištu

226
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što smo nedavno pisali, na teritoriji Kine posluje oko 300 značajnijih proizvođača automobila, a o najuticajnijim među njima, možete da pročitate ovde. Puno je njih koji poslovne aktivnosti  obavljaju na neefikasan način. Kineska vlada je mnogima pomagala godinama unazad, ali izgleda da je strpljenju došao kraj.

Privatizacija posrnulih kineskih proizvođača

Pošto je ponestalo opcija, lokalni vlastodršci su naposletku shvatili da je jedini način da ugrožene kompanije prežive tržišnu utakmicu, njihova privatizacija.

Najverovatnije je da će kroz postupak privatizacije prvi proći Chery Automobile Co., jedan od najvećih proizvođača koji je u državnom vlasništvu. Njegovo poslovanje je obeleženo negativnim rezultatima u toku poslednje decenije.

Kineski državni mediji su objavili prošlog meseca vest koja govori o tome da su radnici Cherija odobrili plan prema kome je predviđeno da se privatnim investitorima ponudi da u kompaniju ulože oko 3,1 milijardi američkih dolara.

Chery je pod kontrolom gradske uprave mesta Vuhu, koji se nalazi na istoku zemlje, gde je i sedište kompanije. Predstavnici gradskih vlasti su saglasni sa dokapitalizacijom kompanije Chery, kojom bi se vlasnička struktura izmenila, čak i na način da državni organ postane manjinski vlasnik, prenose lokalni mediji.

Chery već neko vreme posluje na nivou polovičnog iskorišćenja kapaciteta, koji iznosi više od million vozila godišnje, pa su i akumulirani gubici značajno narasli.

Tokom prvog kvartala, iz osnovne poslovne delatnosti – proizvodnje vozila, kompanija je zabeležila gubitak od oko 106 miliona američkih dolara, što je četiri puta veći gubitak u odnosu na uporediv period iz prethodne godine, kako je navedeno u pregledima pripremljenim od strane pekinške rejting agencije.

Poslovni gubici koje beleži Chery nisu jedini razlog koji je uslovio odluku gradskih vlasti, da kompanija bude privatizovana. Naime, kineska vlada je na širem planu, zapravo podržala ovakve poslovne ideje i za mnoge druge firme.

Kada je Ksi Đinping postao predsednik Kine, tokom 2013. godine, vlada je proklamovala politiku koja je za cilj imala da se kompanije u državnom vlasništvu privatizuju, sa ciljem uspostavljanja mešovite, javno – privatne vlasničke strukture.

Krajnji cilj deklarisanih težnji kineskih vlasti predstavlja unapređenje efikasnosti kompanija u državnom vlasništvu, uključujući i kompanije iz automobilske industrije. Od tada, brojne kineske kompanije koje su bile javna preduzeća, privukle su strani kapital i sada imaju mešovitu kapital strukturu. Privatizovane kompanije su angažovane u sektorima petrohemije, telekomunikacija, železnice, avionskog transporta.

Jedan od glavnih razloga za kašnjenje kineskih proizvođača automobila u procesu privatizacije se ogleda u činjenici da su mnoge od tih kompanija, u stvari zajednički poduhvati (joint ventures) sa poznatim globalnim proizvođačima.

Već smo pisali o tome, ali da ponovimo, BAIC Motor Corp. sarađuje sa markom Mercedes-Benz dok Brilliance China Automotive Holdings sarađuje sa kompanijom BMW grupa. Dobit koju ove dve kompanije ostvaruju u biznisu sa nemačkim partnerima je više nego dovoljna da se pokriju gubici koje ostvaruju marke koje su u vlasništvu kineske strane.

Za razliku od SAIC Motor Corp. i Guangzhou Automobile Group Co., ostali kineski proizvođači u vlasništvu države, nisu iskoristili šansu da razviju konkurentne marke, što je u finalu, moralo da privuče, i privuklo je pažnju centralnih organa vlasti najmnogoljudnije države na svetu.

Komisija za nacionalni razvoj i reforme, centralna državna agencija za planiranje Kine, priprema predlog koji bi trebao da ohrabi proizvođače automobila u državnom vlasništvu, da uđu u process privatizacije, odnosno da privuku kapital privatnih investitora ili uspešnih svetskih automobilskih marki.

Pored kompanije Chery, još jedna od najvećih automobilskih kompanija u Kini, China FAW Group Corp. gaji nade da će uspeti da privuče privatne investitore.

FAW je tokom prošle godine propustio priliku da animira privatne ulagače za svoju automobilsku marku Xiali. Ali, predsednik kompanije FAW, Ksu Lijuping je u aprilu izjavio za kineske medije, da će produžiti svoja nastojanja da privuče privatni kapital u firmu.

Otvaranje Kine prema svetu

Kina  je u želji da izbegne trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, izjavila u aprilu da će dozvoliti inostranim kompanijama da samostalno razvijaju poslovanje na njenoj teritoriji, od 2022. godine. To znači da neće biti neophodno partnerstvo u zajedničkim poduhvatima sa kineskim partnerima, inostranim, etabliranim proizvođačima, kako bi razvijali svoje poslovanje u Kini.

Dalja implikacija bi, takođe bila to da će kineski proizvođači automobila verovatno izgubiti ključni izvor profita, u narednih pet godina. Peking je, pored svega, obećao smanjenje carinskih stopa na uvezena vozila sa aktuelnih 25% na 15%, počev od 1. Jula, o čemu smo već pisali.

Paralelno sa procesom otvaranja sopstvenog tržišta prema inostranim markama, kineska vlada oseća narastajuću potrebu da unapredi konkurentnost lokalnih brendova.

Kako bi postigli taj cilj, vlastodavci u Kini podstiču proizvođače automobila da ulaze u partnerstva sa privatnim ulagačima.

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments