1. Home
  2. Vesti
  3. Trač dana: Zašto Daimler nije prodao Smart Kinezima?
Trač dana: Zašto Daimler nije prodao Smart Kinezima?
2

Trač dana: Zašto Daimler nije prodao Smart Kinezima?

457
2
Podelite sa prijateljima:

Nije nikakva tajna da Daimler muku muči sa markom Smart, ali jeste misterija zašto je do sada nisu prodali. 

Prema nezvaničnim podacima, kompanija Geely više puta se raspitivala o eventualnoj kupovini Smarta. Ovakvo interesovanje posve je logično za kineskog proizvođača koji želi proširiti poslovanje u Evropi. Smart je „rak rana“ Daimlera, i od početka nastanka ove marke, nemačka grupacija ima velikih problema da ostvari održiv rast prodaje, a priča se i o velikim gubicima na svakom prodatom automobilu sa značkom Smarta.

Mada je originalno zamišljen kao inovativan brend, Smart je sa vremenom izgubio ovaj epitet i iz godine u godinu se suočava sa sve većim problemima.

Geely je kako kruže glasine dao „masnu“ ponudu za kupovinu Smarta, ali do akvizicije nije došlo zbog straha nemačkih akcionara o uplivu kineskog kapitala. Naime, trač koji kruži automobilskom industrijom kaže da je vlasnik Geelyja, Li Šufu, bio toliko ljut jer nije kupio Smart, da je lično odlučio da kupi gotovo 10% akcija Daimlera.

Da li je sujeta zaista razlog kupovine 1/10 Daimlera od stane Šufua verovatno nikad nećemo saznati. Ali jedno je sigurno, Nemcima nije milo što je kineski kapital uzeo deo u Daimleru.

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Meni ovo ne deluje kao trać, ni u naznakama 🙂

Pomponije

Po mom mišljenju, logično je da Smart promeni vlasnika i postane potpuno ekektrična marka.

Ionako se nisu proslavili ni sa jednim sopstvenim agregatom koji su nudili…