1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Cadillac Mirage – prvi (serijski) premijum pikap
Zanimljivost dana: Cadillac Mirage – prvi (serijski) premijum pikap
0

Zanimljivost dana: Cadillac Mirage – prvi (serijski) premijum pikap

484
0
Podelite sa prijateljima:

Mercedes je šokirao svet kada je predstavio X klasu prošle godine, Cadillac proizvodi Escalade EXT još od 2002. godine, ali premijum divizija General Motorsa je pružila prvi premijum pikap još 1975. godine kada je debitovao Mirage. 

Ideja pikapa na bazi automobila nije bila nova čak ni u Americi (popularizovali su je Australijanci tokom 1930-ih godina) i proizvodi kao što su Ford Ranchero i Chevrolet El Camino su debitovali još krajem 1950-ih godina. Početkom 1970-ih godina Cadillac je počeo da eksperimentiše sa verzijama koje nikada ranije nije proizvodio. To se posebno odnosilo na karavane i pikape, a iako kompanija nije imala iskustva sa takvim proizvodima – mnoge samostalne kompanije jesu.

Naime, Cadillac je bio izuzetno popularan kao pogrebno vozilo i prateće vozilo sa cvećem. Jedna od takvih firmi je bila Traditional Coach Works iz savezne države Kalifornije, koja je već imala iskustva sa preradama modela Fleetwood u karavane. Cadillac kao kompanija se nije mešala, ali je onda shvatila da im ova mala kuća možda može i da pomogne. Naime, premijum divizija General Motorsa bi platila razvoj i proizvodnju, Traditional Coach Works bi uradio posao, a model bi se zatim prodavao preko Cadillacovih salona. Izbor imena je pao na Mirage („Fatamorgana“). Mirage nije bio prvi Cadillacov pikap (još jedna kompanija iz Kalifornije je debitovala sa Caribouom 1973. godine), ali je bio prvi koji je imao direktnu vezu sa kompanijom.

U svakom slučaju, Mirage je bio zasnovan na DeVille kupeu, a zatim je usledila visoka lista prerada. Kabina je zadržala svu luksuznost DeVillea i odvojena je od prikolice u stilu spomenutih Ranchera i El Camina (takođe poznati kao „Ute“). To znači da je ovaj automobil imao kožna sedišta, punu elektroniku i sve ono šta je činilo Cadillac svetskim standardnom među premijum proizvođačima. Prikolica nije izložena drvetom ili plastike kao kod ostalih pikapa što nam govori da kupci sigurno nisu imali ni najmanje poslove na umu i Mirage je uglavnom služio samo za imidž.

Nepoznato je koliki teret je ovaj pikap mogao da podnese, ali kako ogibljenje nije modifikovano, šanse su da je reč o cifri od tek nekoliko stotina kilograma. Sa mehaničke strane samo jedan V8 motor je bio opcija i to „kamionski“ od 500 kubnih inča (8,2 litra) sa 210 ks i 520 Nm obrtnog momenta. Nažalost, Mirage je stigao u vreme naftne krize i novih standarda o izduvnim gasovima pa je isti motor razvijao 400 ks i 750 Nm obrtnog momenta svega četiri godine ranije.

Traditional Coach Works je proizveo samo 204 primerka tokom 1975. i 1976. godine po početnoj ceni od 9.000 dolara (oko 43.000 dolara u današnjoj valuti), a jedan od restauriranih je nedavno prodat za 48.000 dolara.

Zoran Tomasović

(484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments