1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedesova milijarda na 60 km od Srbije
Mercedesova milijarda na 60 km od Srbije
5

Mercedesova milijarda na 60 km od Srbije

2.12K
5
Podelite sa prijateljima:

Naši nemački prijatelji iz Daimlera započinju sa izgradnjom prve potpuno fleksibilne fabrike (“Full-Flex Plant”) na nivou cele kompanije, u mađarskom Kečkemetu. Investicija je teška milijardu evra, a njome se obezbeđuje 2.500 radnih mesta za komšije čije su prosečne plate za više nego dva puta veće od onih koje bi primali radnici da se rukovodstvo nemačkog giganta, kojim čudom, odlučilo za investiciju u Srbiji.

Proizvodnja je bazirana na nedavno uvedenim standardima (principima) označenim kao “Factory 56”. Oni podrazmevaju konzistentnu digitalizaciju, iako je aktivnost čoveka od ključnog značaja.

Posebno važna karakteristika ove fabrike se odnosi na činjenicu da će njeno funkcionisanje usloviti nultu štetnu emisiju ugljen dioksida. Prema planu Daimlera, i sve nemačke fabrike kompanije, trebale bi da poseduju identičnu neutralnost u emisijama ugljen dioksida, do 2022. godine.

Ovo se postiže korišćenjem najsavremenije tehnologije automatizacije. Sa proizvodnih traka će silaziti putnički automobili u različitim karoserijskim verzijama koje će koristiti različite pogonske sklopove, kako konvencionalne tako i električne.

Ceremoniji otvaranja radova na izgradnji kompleksa, prisustvovale su brojne ličnosti iz poslovnog i političkog sveta. Da bi se ova fabrika izgradila, biće neophodno izmestiti 972.700 kubnih metara zemlje, dok je površina placa na kojem se gradi ekvivalent površini koju zauzimaju 54 fudbalska terena. Tokom gradnje, biće iskorišćeno 17.000 tona čelika.

Trenutno, u Mercedesovim pogonima u Kečkemetu radi oko 4.000 ljudi, a prošlogodišnja proizvodnja se zaustavila na preko 190.000 vozila. Prvi model Mercedesa koji je proizveden na ovoj lokaciji, bila je B klasa, da bi se tokom 2013. Godine priključio i (po lošem kvalitetu čuveni) model CLA, a dve godine kasnije i model CLA Shooting Brake.

Najnoviji primerak mađarskog Mercedesa je nova A klasa, koja se tako umiljato nudi kupcima u Srbiji.

Verujemo da je otrpilike tih 60 kilometara iz naslova, mudro da nas deli od odluke o kupovini Mercedes-Benz vozila.

(2123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

A klasa, od početka karijere je velika sramota za Mercedes.

SrBa

Bolje kupiti neki reno umesto mercedesa A klase. Ionako trpaju renoove motore.

Ninja

I zato sada imaju problema sa emisijom izduvnih gasova bas na tim renoovim motorima

darko

Nije tacno, oni znaju tacno kakve izduvne gasove imaju renault motore, i da je tako kako ti kazes ne bi uzimali onda od renaulta motore…