1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia Duster dobija nove, „Blue“ dCi motore
Dacia Duster dobija nove, „Blue“ dCi motore
2

Dacia Duster dobija nove, „Blue“ dCi motore

591
2
Podelite sa prijateljima:

I ostali Dacijini modeli će dobiti identičan tretman.

Mada prodaja dizela opada, rumunski proizvođač je za svoje modele, inicijalno Duster, pripremio nove Blue dCi motore. Priuštivi SUV već sada dobija važno unapređenje, i to ispod haube, gde počiva legendarni, 1,5 litarski dCi. Od sada, on će isporučivati dodatne konjske snage, ali i Njutn metre.

Povećanje se podrazumeva za obe verzije, što znači da će stara jedinica sa 90 ks biti pojačana na 95, dok će snažniji dCi od 110 ks biti promovisan na 115. Takođe, obe jedinice dobijaju prefiks „Blue“.

To nisu jedine dobre vesti, jer „slabiji“ motor dobija dodatnih 30 Nm, tako da u totalu raspolaže sa 240. Snažniji nastavlja sa 260 Nm.

Sa povećanjem snage dolaze i bolje performanse, tako da su obe verzije sada za sekundu brže u ubrzanju do stotke. Slabijoj verziji je za tu radnju potrebno 12,6 sekundi (sa 13,8), a snažnijoj 10,5 (sa 11,8). Povećana je neznatno i maksimalna brzina, tako da ona iznosi 167, odnosno 179 km/h (sa 158 i 171 km/h).

Nove jedinice nisu samo moćnije već su i modernije, jer poseduju sofisticiranije sisteme za smanjenje emisije štetnih gasova, tako da katalizator lociran u izduvnom sistemu sada uključuje i SCR tehnologiju. Funkcioniše uz pomoć AdBlue tečnosti, da bi neutralisao zloglasne azotne okside.

Prosečna potrošnja goriva je ostala nepromenjena, tako da oba motora u proseku troše 4,4 litra evro dizela na 100 kilometara.

 

 

(591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj SCR ima da ljudima trgne na nos po Euro 6,2, jer potrošnja AdBlue sada odlazi i nebesa,a što smanjuje komoditet upotrebe dizel vozila, pri čemu u nekoj meri i poskupljuje eksploataciju

Srki

Jel’ zna neko podrošnju; edblue na 100km.