1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nova uzdanica – Audi Q8 (2019.)
Nova uzdanica – Audi Q8 (2019.)
1

Nova uzdanica – Audi Q8 (2019.)

1.79K
1
Podelite sa prijateljima:

Sa desetak godina zakašnjenja u odnosu na pionira kupe krosover segmenta, bavarskog proizvođača sa dužom tradicijom BMW, Audi konačno predstavlja svog kandidata u ovoj klasi, model Q8. Novitet će predstavljati sam vrh Audijeve ponude u Q seriji, nudeći kupcima “najbolje iz dva sveta: eleganciju kupea s pet vrata(?!) i praktičnost krosovera.”

Dizajn

Vozilo je približnih gabarita dosadašnjoj perjanici Q serije, modelu Q7, ali deluje znatno niže zahvaljujući padajućoj liniji krova. S obzirom na to da je između prednje i zadnje osovine kupe krosovera, skoro tri metra, sasvim je logično da je prostor namenjen putnicima izdašan. Audi navodi da je u ovoj kategoriji nadmašio glavne konkurente, BMW X6 i Mercedes-Benz GLE-Coupe.

Prljažnik Audija Q8 je takođe impozantan, odnosno nudi 605 litara zapremine, dok je moguće, obaranjem drugog reda sedišta, obezbediti i celih 1.755 litara za prtljag. U želji da klijentima dočara kolika je to zapremina u realnom životu, Audi navodi da vlasnik može da stavi dve torbe za golf, i to po širini prtljažnika, bez problema. Deo standardne opreme je i električno podizanje poklopca prtljažnika.

Vizuelno, lako je raspoznati Q8 od ostalih članova SUV porodice marke Audi. Novitet poseduje karakterističan stilski izraz proizvođača iz Ingolštata, koji je promovisan prethodnog leta, predstavljanjem luksuzne limuzine Audi A8. Veoma je upečatljiva maska hladnjaka iz jednog dela, koju karakteriše šest uspravno postavljenih hromiranih rešetki. Tu su i elegantne svetlosne grupe u LED matriks tehnologiji.

Sa boka gledano, dominira masivni C stub, na koji se prosto sliva padajuća linija krova. Na zadnjem kraju kupe krosovera, takođe su pozicionirane svetlosne grupe koje koriste LED tehnologiju, kao i sa stilom integrisan spojler.

Što se tiče organizacije i izgleda kabinskog prostora, jasna je porodična nit, odnosno inspiracija je pronađena u prestižnoj limuzini marke, pomenutom modelu A8. Centralnu konzolu krase dva ekrana osetljiva na dodir. Sa njih, vozač očitava mnoštvo informacija o vozilu i tekućoj situaciji u saobraćaju. Preko njih, vozač takođe koristi brojne funkcije info-zabavnog sistema, kao i klima uređaja.

Agregati i performanse

Audi obećava da će Q8 posedovati izvanredne vozne osobine, zahvaljuću visokom učešću upotrebljenog aluminijuma u materijalima upotrebljenim za izradu platforme. Takozvani Audi Space Frame koristi oko 15% livenog aluminijuma i 14,4% čelika visoke čvrstoće. Upotreba ovakvih materijala je omogućila da Audi Q8 poseduje masu od samo 2.145 kilograma. Ovaj podatak se odnosi na verziju pokretanu trolitarskim TDI agregatom. Koeficijent otpora vazduha noviteta iznosi odličnih 0,34.

Kada smo već kod V6 dizel motora, treba reći da koristi tehnologiju lakog hibrida uz litijum jonsku bateriju. Kao što smo već pisali prilikom prezentacije limuzine Audi A8, ovaj system omogućava da se vozilo kreće, do brzina od 160 km/h, povremeno uz isključen agregat. Tokom usporavanja, moguće je regenerisati do 12 kilovata energije. Prevedeno na uštede koje obezbeđuje tehnologija lakog hibrida, u realnom saobraćaju, to znači da Q8 troši 700 mililitara nafte manje, nego što bi trošio sa konvencionalnim rešenjem, koje podrazumeva upotrebu samog V6 agregata, bez elektro asistencije.

Verzija koja koristi 3.0 V6 TDI motor, a nosi oznake Q8 50 TDI, isporučuje 286 konjskih snaga, uz 600 Nm obrtnog momenta. Snaga se na sva četiri točka prenosi putem osmostepene “Tiptronic” automatske transmisije. Za ubrzanje iz mesta do sto kilometara na čas, Audiju Q8 sa ovim agregatom, potrebno je 6,3 sekunde.

U prvom delu 2019. godine, izbor agregata za Q8 će biti širi. Kupci će moći da izaberu primerak sa istim agregatom ali nešto manje snage, kao i benzinsku 3.0 TFSI verziju, koja će isporučivati 340 konjskih snaga.

Interesantan novitet će silaziti sa proizvodnih traka fabrike u Bratislavi, a u prodajne salone širom Evrope stiže ove jeseni.

 

(1792)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Tresla se gora, rodio se miš. Šta je ovde primamljivo? Izgled sigurno nije, a prostora je malo više nego u Q7.

Što se tiče limuzina, nema tog modela Audija koji ne bih posedovao. Kod SUV modela, tu je već druga priča…