1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Hindustan Ambassador – neznani junak
Zanimljivost dana: Hindustan Ambassador – neznani junak
0

Zanimljivost dana: Hindustan Ambassador – neznani junak

632
0
Podelite sa prijateljima:

Svet voli i pamti samo pobednike. Drugoplasirani je samo prvi gubitnik. U senci Volkswagen “bube“, koja se proizvodila od 1938. do 2003. godine u originalnoj formi stiže heroj iz Indije koji je imao životni vek od čak 56 godina bez većih promena.

Hindustan Motor je danas malopoznati automobil iz Indije koji je na domaćem tržištu dugo vremena bio najveći proizvođač. Kompanija je osnovana 1942. godine dok je Indija još uvek bila britanska kolonija, pa je samim tim većina modela Hindustana bila zasnovana na njihovim automobilima.

Ambassador je zvanično debitovao 1948. godine kao kopija treće generacija Morris Oxforda. Kao jedan od prvih automobila koji su se proizvodili baš u Indiji, Ambassador je brzo stekao na popularnosti zahvaljujući prostranom enterijeru, kvalitetnoj mehanici i pristupačnoj ceni. Kroz većinu istorije samo 1,5-litarski benzinski motor sa 55 ks je bio u izboru, a od 1990. godine u ponudi se nalazio i dizel.

Ambassador u početku nije imao jaku konkurenciju, ali početkom 1980-ih godina Suzuki je osnovao novu diviziju specifično za indijsko tržište pod Maruti Suzuki oznakom. Posebno popularnim se pokazao model 800 sa heč stilom i pogonom na prednje točkove. Hindustan je odgovorio tako što je predstavio spomenuti dizel motor i nešto kvalitetniji enterijer, ali glavna prodajna karakteristika je i dalje bila izuzetno niska cena. U poslednjih desetak godina godišnja isporuka nije prešla cifru od 2.000, ali i pored toga Ambassador drži rekord kao najprodavaniji indijski automobil sa preko četiri miliona prodatih primeraka.

Poslednji model je sišao sa proizvodne trake 2014. godine gotovo identičan kao i 56 godina ranije …   

Zoran Tomasović

(632)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments