1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je GAZ Volga M24 mogla izgledati
Zanimljivost dana: Kako je GAZ Volga M24 mogla izgledati
2

Zanimljivost dana: Kako je GAZ Volga M24 mogla izgledati

3.05K
2
Podelite sa prijateljima:

Sovjetski Savez se nikada nije mogao pohvaliti legendarnim automobilima kao zapad, ali sa vremena na vreme bi se pojavio proizvod koji bi privukao veliku pažnju. GAZ Volga je jedan od takvih automobila, a zanimljivo je kako su braća Rusi originalno zamišljali ovu legendu.

GAZ Pobeda je bio prvi moderni Sovjetski automobil i debitovao je nedugo posle Drugog svetskog rata, ali kako je automiblska industrija rasla velikom brzinom tako je Pobeda delovao zastarelo već do ranih 1950-ih godina. Iz tog razloga inženjeri GAZ-a su već 1952. godine počeli da rade na nasledniku tako što su uvezli tri američka automobila (Plymouth Savoy, Chevrolet Bel Air i Ford Mainline).

Iako će oni kasnije tvrditi da je Volga čistokrvni Ruski automobil, nema sumnje da je Ford bio ključna inspiracija. Ne samo dizajnerski već i mehanički, pošto je trostepeni automatski menjač takođe bio američka kopija.Prva generacija Volge se pojavila u prodaji 1956. godine pod kodnom oznakom M21 i postala veliki hit.

Rad na drugoj generaciji je počeo 1960. godine u vreme kada je američka auto industrija i dalje bila najinovantnija po pitanju dizajna i tehnologije. Novi lider Nikita Krušćev je naredio „stići i prestići Amerikance“, posebno zato što je godinu dana ranije prisustvovao velikoj izložbi američkih automobila u Moskvi.

 


Slično kao i sa prvom generacijom, i ovaj put najviše je oduševio dizajn prelepog Forda Galaxie pa je lider u timu Aleksandar Nevzorov odlučio da bazira prvi prototip baš na njemu.

Sudeći prema ovim slikama izuzetno lošeg kvaliteta, mogu se primetiti neki zaista specifično američki detalji. Veza sa Fordom je najočiglednija u vidu krova i dve boje, ali iz profila i prednjeg dela ovaj prototip više liči na jednog drugog Amerikanca – AMC Rambler. Mali rep je takođe američka karakteristika, mada su je i neki Evropski proizvođači koristili (u ovom slučaju Mercedes W111 je najsličniji).

Iako je Krušćev zadao jednu naredbu, zaposleni su brzo shvatili da sovjetska auto industrija ipak ne može da se bori sa američkom. „Jenkiji“ su imali običaj da menjaju dizajn gotovo svake godine, što Sovjeti nikako nisu mogu da prate već su želeli proizvod koji će se proizvoditi bez većih promena minimalno deset do petnaest godina. Iz tog razloga, do 1965. godine Volga će biti predstavljena u šest različitih prototipova od kojih će se svaki razlikovati od prethodnika.

Neki od njih su i dalje ličili na američke rođake, ali kada je serijski model ugledao svetlost dana na Salonu automobila u Kijevu 1969. godine, Sovjeti su dobili svoju novu legendu. GAZ je planirao bogatu ponudu benzinskih i dizel motora i nekoliko stilova školjke, ali na kraju dana samo limuzina i karavan su bili dostupni. Većinu njih je pokretao 2,4-litarski benzinski motor, a za potrebe KGB-a je debitovao i V8 motor zapremine 5,5 litara. Volga M24 će opstati u proizvodnji sve do 1985. godine kada će je zameniti novi GAZ 3102.

(3052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kao klinac dosta sam kilometara prešao u jednoj Volgi GAZ-21 (u koju je bio ubačen dizel motor „dvestać“ iz mečke). Ono je bila prava „ladja“.

Matija

Originalna Volga M24 izgleda mnogo bolje nego one americke kopije – modernija je, ima bolje proporcije i elegantnija je! Cetiri fara bi joj digli vrednost i ugled.