1. Home
  2. Prezentacije
  3. Portfolio: Kineski proizvođači automobila
Portfolio: Kineski proizvođači automobila
2

Portfolio: Kineski proizvođači automobila

22.32K
2
Podelite sa prijateljima:

Kineska automobilska industrija je iz dana u dan sve snažnija, a mi vam predstavljamo neke od najvećih proizvođača iz ove zemlje. 

Kinezi će u narednim decenijama od najvećeg tržišta na svetu stići do sigurno najvećeg proizvođača na svetu. Trenutno se procenjuje da u Kini postoji oko 300 proizvođača automobila. Ipak, valja istaći da veliki deo ovih kompanija još uvek nosi oznaku startup, pre svega zahvaljujući velikoj podršci vlade ovakvom tipu preduzeća.

U Kini se posebno radi na naprednim tehnologijama, jer je to oblast za koju vlasti u toj zemlji veruju da će doneti boljitak kompletnoj automobilskoj industriji. Još jedna od karakteristika automobilske industrije u Kini jeste da je većina velikih proizvođača i dalje u državnom vlasništvu.

Predstavljamo vam najveće kineske proizvođače automobila.

BAIC grupa (1989. – )

Beijing Automotive Industry Holding Co je državna kompanija sa sedištem u Pekingu. Mada korene vuku još iz 1958. godine zvanično su nastali 1989. godine, a danas u svom vlasništvu imaju nekoliko brendova. Delovi grupe su BAIC Motor koji proizvodi putničke automobile, potom BAW koji pravi SUV model i vozila za vojsku, kao i Foton Motor koji se bavi izradom autobusa, kamiona i poljoprivrednih mašina.

BAIC grupa ulazi u red četiri velika proizvođača u Kini. Pored sopstvenih vozila, BAIC grupa u saradnji sa Daimlerom i Hyundaijem proizvodi i vozila ovih kompanija za kinesko tržište.

Poseban proboj na tržištu BAIC grupa ostvarila je nakon 2009. godine kada su preuzeli intelektualnu svojinu švedskog SAAB-a i iskoristili njihov know how.

SUV BAIC BJ20

BYD Auto (2003. – )

BYD Auto posluje u okviru kompanije BYD. Nastao je 2003. godine, a bavi se proizvodnjom automobila, autobusa, viljuškara ali i baterija za električne automobile. BYD Auto ima zajednički razvojni centar sa Daimlerom, a akcenat je posebno na hibridnim i električnim vozilima.

U 2015. godini BYD je bio brend sa najviše prodatih električnih automobila, dok su u 2016. godini postali marka koja je prodala najviše plug-in hibridnih vozila. Te godine prodali su više od 100.000 ovakvih automobila.

BYD e6

Changan Automobile (1990. – )

Changan se smatra za jedan od četiri najveća kineska automobilska proizvođača. Istorija kompanije može se pratiti sve do sredine 19. veka, a proizvodnjom automobila bave se od 1990. godine. Ova kompanija, kao i brojne druge sa liste nalazi se u vlasništvu kineske države.

Bave se proizvodnjom putničkih automobila, komercijalnih vozila i pikapova. U 2016. godini proizveli su čak 3.000.000 vozila. Pored toga Changan proizvodi modele Suzukija, PSA grupacije, Forda i Mazde za kinesko tržište.

Alsvin V7

Chery (1997. – )

Evo jednog imena dobro poznatog na našim prostorima. Mada Chery nije bio naročito dugo prisutan u Srbiji, i danas se u Beogradu mogu videti patrole komunalne policije koje voze automobile ove marke.

Chery je osnovan 1997. godine i sedište sa nalazi u Vuhuu u Kini. Bave se proizvodnjom putničkih automobila i SUV-ova. Ova kompanija poseduje i brend Karry putem kojeg plasiraju komercijalna vozila. Za kinesko tržište proizvode modele grupe Jaguar Land Rover.

Sa kompanijom Israel Corporation Chery je 2007. godine osnovao novu marku automobila – Qoros.

Chery A3

Dongfeng Motor Corporation (1968. – )

Dongfeng se smatra za jednog od najstarijih kineskih proizvođača automobila. Kompanija je nastala 1968. godinu u Vuhanu, i u vlasništvu je kineske države. Pored toga što samostalno razvijaju automobile, Dongfeng je kineski proizvođač koji pravi najviše vozila stranih brendova u Kini.

Dongfeng za kinesko tržište proizvodi automobile Honde, Nissana, PSA grupacije, Renaulta i Kije. Osim saradnje sa pomenutim proizvođačima, Dongfeng nezavisno pravi putničke automobile, komercijalna vozila, kamione, autobuse ali radi i kao „komponentaš“ za brojne druge svetske proizvođače automobila.

Dongfeng Rich

FAW grupa (1953. – )

FAW je najstariji kineski proizvođač automobila. Daleke 1958. godine napravili su prvi kineski putnički automobil što je označilo početak jedne nove ere za kinesku industriju.

Danas proizvode automobile, autobuse, kamione i laka i teška komercijalna vozila. FAW poseduje čak 14 postrojenja širom Kine, a proizvode i automobile Volkswagena, Audija, Toyote, kao i General Motorsova komercijalna vozila za kinesko tržište.

FAW takođe radi i kao komponentaš. Tokom istorije kompanije izvozili su svoje proizvode u 80 zemalja širom sveta.

Jedan od FAW kamiona

Foday (1988. – )

Foday ili kako im je puno ime Guangdong Foday Automobile Co bavi se proizvodnjom SUV modela i pikapova. Nastali su 1988. godine i sedište kompanije nalazi se u gradu Guandongu. Iako se bave razvojem sopstvenih modela, Foday je daleko poznatiji kao proizvođač komponenti za druge marke.

Foday Landfort

Geely (1998. – )

Ovo je ime koje se često sreće na globalnim automobilskim portalima, pre svega zahvaljujući vlasniku ove kompanije, biznismenu Liju Šifuu.

Geely je prvi privatni proizvođač automobila u Kini, a proizvodnjom automobila bave se od 1998. godine kada su otpočeli sklapanje malih komercijalnih vozila. Godinu dana kasnije, kineske vlasti dozvolile su Geelyju da otpočen proizvodnju i putničkih automobila, da bi prvi putnički model ove kompanije ugledao svetlost dana 2002. godine.

Vrtoglavi uspeh u Kini, Geely je iskoristio da 2009. godine preuzme švedski Volvo i uplovi u globalne automobilske vode. Volvo se pod vođstvom Kineza preporodio, a Geely je u međuvremenu kupio i Lotus, potom kompaniju koja proizvodi londonski taksi, kao i deo kompanije Volvo kamioni.

Osim toga vlasnik Geelyja, Li Šufu, nedavno je kupio skoro 10% akcija Daimlera, a u svojini ima i 5% akcija kompanije Tesla.

Geely u svom vlasništvu ima i kompaniju Lynk & Co sa kojom planiraju proboj na evropsko tržište, kao i Polestar, koji su izdvojili iz Volvoa kao zaseban brend. Geely uz automobile proizvodi i motocikle i skutere za kinesko tržište.

Lynk & Co 01

Great Wall (1984. – )

Još jedno poznato ime na našim prostorima. Kompanija Great Wall nastala je 1984. godine u Baodingu. Bave se proizvodnjom automobila, a ujedno su i najveći proizvođač SUV i pikap modela u Kini.

U 2016. godini Great Wall je prodao 1.074.741 automobil, što je ujedno i rekord ove kompanije. Koliki rast doživljava ovaj proizvođač govori činjenica da su 2015. godine prodali 25% manje vozila nego te rekordne, 2016. godine.

Great Wall je sklapao svoje automobile u susednoj Bugarskoj, ali je fabrika Litex koja je to radila za Kineze podnela prošle godine zahtev za bankrot.

Prošle godine Great Wall je osnovao novu marku WEY, čiji je cilj proizvodnja premijum SUV modela.

Great Wall Wingle 5

Guangzhou grupa (2000. – )

Puno ime ove kompanije glasi Guangzhou Automobile Industry Group Co Ltd ili skraćeno GAIG. Postoje od 2000. godine, a u okviru grupacije postoji nekoliko zasebnih marki. Što se tiče saradnje sa drugim, inostranim proizvođačima automobila, GAIG radi sa Toyotom, Hondom i FCA grupacijom.

Trumpchi GS4

Huachen odnosno Brilliance grupacija (1992. -)

Brilliance Auto Group ili zvanično HuaChen Group Auto Holding Co. je kineski proizvođač automobila koji postoji od 1992. godine. Bave se proizvodnjom automobila, lakih komercijalnih vozila, ali i komponenti za izradu tuđih modela. Prema dostupnim informacijama, više od polovine prodatih modela ovog proizvođača otpada na sedane.

Brilliance sklapa BMW-ove automobile za kinesko tržište, a ima i sličan aranžman sa Toyotom.

Brilliance FSW

Lifan grupa (1992. – )

Jedna od retkih kompanija sa ovog spiska koja se nalazi u privatnom vlasništvu. Lifan predstavlja pravu poslovnu bajku. Otpočeo je život kao radionica za popravku motocikala, a danas pored motocikala, proizvode automobile i komercijalna vozila.

Pored dva pogona u Kini, Lifan poseduje i nekoliko fabrika širom sveta, uključujući i Rusiju, Etiopiju, Urugvaj i Azerbejdžan.

Lifan Lotto

SAIC Motor (2011. – )

SAIC Motor smatra se za najvećeg i ekonomski najsnažnijeg kineskog proizvođača automobila. Poseduju niz drugih marki, a koreni ove kompanije mogu se pratiti sve do kasnih četrdesetih godina prošlog veka.

SAIC godišnje proizvede više od šest miliona vozila. Pored automobila bave se proizvodnjom i autobusa i kamiona.

Sarađuju sa Volkswagenom grupom, General Motorsom i Ivecom. Između ostalog, SAIC Motor poseduje i marku Roewe, koja je jedan od retkih kineskih premijum proizvođača.

Roewe i6

Xinkai (1984. – )

Xinkai je kineski proizvođač automobila sa sedištem u Gaobeidijanu. Osnovan je 1984. godine i otada se bavi proizvodnjom pikapova i komercijalnih vozila. Od 2003. godine sklapaju Mercedesova komercijalna vozila za kinesko tržište. Svoje model pored Kine prodaju i u Africi i Južnoj Americi.

Mercedesov model koji sklapa Xinkai

Zotye Auto (2005. – ) 

Zotye tvanično proizvodi automobile od 2005. godine. Do sada su na tržište izbacili veći broj modela, a u široj javnosti posebno su poznati po sklonosti ka kloniranju dizajna evropskih premijum modela. Posebnu kontroverzu izazvao je model Zotye ZR9 koji je „preslikani“ Porsche Macan.

Zotye je 2007. godine želeo da preuzme od Fiata licencu da proizvodi Lanciu Lybru, kao i Fiat Multiplu, ali na kraju nije došlo do dogovora.

Zotye ZR9

Sve je ovo samo mali deo ogromnog portfolija kineske automobilske industrije. Iz priloženog teksta da se primetiti da je većina proizvođača automobila u Kini relativno kratko na tržištu, neki manje i od dvadeset godina, što je u industriji poput automobilske zaista malo.

Ako se sagleda koliko novca Kinezi ulažu u napredne tehnologije nema sumnje da će ova zemlja postati lider automobilske industrije u narednih nekoliko decenija. Već sada Kina je najveće svetsko tržište električnih automobila i to zahvaljujući pre svega velikim subvencijama države pri kupovini takvog tipa vozila. Takođe, Kina je i najveći svetski proizvođač baterija, ne samo za automobile već i za mobilne telefone, što sve upućuje na veliki uspeh koji ova zemlja beleži na tom polju.

Uz sve priloženo, ne može se reći da kineska automobilska industrija nije vredna pažnje. U narednim godinama, umesto podsmeha čućemo aplauze na račun kineskih proizvođača. Mada, nisam siguran da će svi aplaudirati, jer će biti mnogo gordih…

Đorđe Platiša 

 

(22324)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Pa da. Ko god je želeo da uđe na tržište, morao je da pravi joint venture. Naučiš zanat, i ne postoji vrednije nagrade…

Mustang

Čuo sam za Zotye ZR9 da košta 15.000 USD za razliku od macana koji je 70.000 eura, nije u pitanju što je on kopija porchea nego zavist što je tako jeftin, jer kinezi nisu ko švabe da naprave porchea na istoj bazi kao i škodu kodiak i stave mu bolesnu cijenu, a sve kako bi na jednom prodatom primjerku zaradili toliko novca da naprave pet takvih macana