1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota RAV4 dizel odlazi u istoriju
Toyota RAV4 dizel odlazi u istoriju
5

Toyota RAV4 dizel odlazi u istoriju

486
5
Podelite sa prijateljima:

Krajem oktobra prošle godine, Toyota je najavila da će postepeno da penzioniše dizel motore na evropskom tržištu. Japanci kao Japanci, uvek ispunjavaju obećanja za razliku od većine drugih, tako da 2,0-litarski turbo dizel u RAV4 odlazi u istoriju. Doduše, ko požuri, još uvek će moći sebi da priušti dotični primerak, jer ih Toyota ima na lageru, još uvek.

Slične vesti smo imali i krajem 2017., kada je Toyota ukinula Auris pogonjen dizel motorima. Donedavno, Avensis je bio dostupan sa dotičnom pogonskom jedinicom, ali je ovaj model, kako u sedan, tako i karavanskoj varijanti, pre otprilike dva meseca izbačen iz ponude.

Šta to znači? To znači da ako ste pasionirani ljubitelj japanskih dizela, što je često poput ljubitelja Yuga u Americi, moći ćete da se odlučite za Verso, Hilux, Land Cruiser ili komercijalni Proace.

Učešće dizel motora u Evropi i dalje nezadrživo pada. Podaci JATO Dynamicsa pokazuju da je potražnja za dizel vozilima u Evropi pala prošle godine za gotovo osam odsto. Tržišni udeo je pao na 43,7 odsto, što je najniža brojka u poslednjih osam godina.

 

(486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Odesza

Loše,vrlo loše!
Mislim da bi proizvođač kao što je Toyota trebala imati široku lapezu „motorizacije“ agregata na izbor,ovisno o tržištu i kupcu!
Lako je pravdati famoznu pouzdanost,koji mnogi izrazito nespertno navode kao kvalitetu,kad u ponudi imaš svega dvije motorizacijske izvedebe koji se opet temelje na starim ali poznatim tehnoloskim detaljima!
Iz priloženoga se vidi da je u današnje doba izrazito lako napraviti pouzdan automobil, nego onaj koji će biti tehnološki napredan u pravome smislu riječi!

Zvezdan Božinović

Odesza, uze mi reč iz usta. Kvalitet je mnogo, mnogo širi pojam od pouzdanosti. Renualt, koji je pouzdan koliko raspopamljena tinejdžerka, ima kvalitetniji dizajn od Toyote, i da ne ređam. U spektru činilaca kvaliteta, kod automobila, za razliku od ljudi, najmanje cenim pouzdanost. Svaki je dovoljno pouzdan prvih 150.000 kilomettara 🙂

Odesza

Zvezdan Božinović ahhhh,ovo postaje tradicionalno.
Ma koliko sam konflikata proživio zbog ta dva različita izraza „pouzdanost“-kvaliteta“,pa to je strahota 🙂
I mogu se dalje samo nakloniti i složiti sa Vašim navodima!

moron

Šteta za Toyotu što nema svoj dizel motor koji bi prolazio dolazeće eko norme, a ni ekonomski interes da takav motor i ubuduće pribavi od nekog drugog proizvodjača (kao sada od BMW-a). Oko prethodnih komentara, da je lako napraviti automobil koji bi bio pouzdan prvih 150 kkm, ne bih se složio. Ne tako davna prošlost je prepuna primera automobila koji su imali neku „serijsku grešku“ (Toyota je čak i kod nas menjala vlasnicima „polumotore“ na 1,8 i 2,0 benzincima) ili koji su, pak, imali „konstrukcioni promašaj“ (poput lanca na 1,2 TSI Euro 4, pri čemu znam jednog koji ga je… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ma naravno da ima loših primera, ali dobra stvar je što dobiješ garanciju, ili kupiš produženu garanciju i problem rešen. A što se definicije kvaliteta tiče, pa i u testovima ocenjujemo vozilo po više parametara, nikada nije jedan faktor uključen u priču o kvalitetu. Enterrijer Toyotinih vozila izgleda, uglavnom, kao plač majke Božije, a meni lično je to veoma bitno. Nisu li i performanse te koje utiču na kvalitet, na utisak kupca o kvalitetu…. meni znače, a što se pouzdanosti tiče, to brinem kada kupujem a od odraza na tu odluku je i dužina trajanja garantnog roka. Land Cruiser 4… Pročitaj više »