1. Home
  2. Vesti
  3. Američke vlasti dale zeleno svetlo za BMW dizel
Američke vlasti dale zeleno svetlo za BMW dizel
0

Američke vlasti dale zeleno svetlo za BMW dizel

993
0
Podelite sa prijateljima:

Najviši državni organ Amerike, zadužen za pitanja zaštite prirode, Agencija za zaštitu prirode (Environmental Protection Agency – EPA) oslobodila je svake sumnje kompaniju BMW u pogledu toga da li je koristila ilegalni, odnosno manipulativni softver upravljanja izduvnim gasovima, za modele koje marka prodaje na teritoriji SAD.

Pregledali smo veoma detaljno BMW proizvode, i nismo pronašli nijjedan dokaz o nekakvoj prevari,”izjavio je Kristofer Grundler, odgovoran za pitanja transporta i emisija, u razgovoru sa novinarima nemačkih medija WirtschaftsWoche i Handelsblatt. Ipak, Grundler je naglasio da se njegova izjava odnosi striktno na modele iz game marke BMW, koji se prodaju u Americi, a koji se mogu razlikovati od evropskih modela: “Poznato mi je da je situacija u Evropi bitno drugačija.”

U matičnoj državi, javni tužilac iz Minhena, kao i glavno telo za pitanja saobraćaja KBA, posumnjali su da je i BMW koristio nelegalna tehnološka rešenja za emisije izduvnih gasova. BMW je oštro demantovao bilo kakva zlodela, a otkrivenih 11.700 primeraka serija 5 i 7, su identifikovani od strane same kompanije.

WirtschaftsWoche navodi da je šef EPA Skot Pruit verovatno o nalazima agencije već diskutovao sa šef BMW grupe, Haraldom Krigerom u martu, ali nisu navedeni detalji razgovora.

Pre objave ovakvih vesti iz Amerike, pregledi koje je na BMW vozilima sproveo ADAC i TÜV u Nemačkoj, jasno su pokazali da su sumnje u dizel tehnologiju koju koristi BMW, potpuno neosnovane.

Naime, dizel motori koji stižu iz Minhena, pokazali su iznad prosečne rezultate u pogledu nivoa štetnih emisija, odnosno tehnologija prećišćavanja izduvnih gasova je funkcionisala odlično i u skladu sa zakonom.

Da dopunimo ovu vest informacijom da je Daimler pod unakrsnom vatrom nemačkih istražnih organa gde su u sumnju dovedeni agregati koje koriste: Vito, C klasa i G klasa. Vrlo indikativno u pogledu sumnji u odnosu na Daimler je to što je rukovodstvo kompanije još prošle godine, donelo odluko o prestanku ponude dizel vozila iz game Mercedes-Benz, na američkom tržištu. Šta se dešavalo sa Volkswagen grupom, poznato je svima.

 

(993)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments