1. Home
  2. Vesti
  3. Najzeleniji benzinac svih vremena na ulicama Kine – Peugeot 505 SX
Najzeleniji benzinac svih vremena na ulicama Kine – Peugeot 505 SX
0

Najzeleniji benzinac svih vremena na ulicama Kine – Peugeot 505 SX

5.05K
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što smo vam predstavili najzeleniji dizel svih vremena, što je veliki automobilski greh ako ste propustili da vidite, evo i jednog zelenog benzinca. Zapažen na ulicama severnog Pekinga, odudara od vozila u okolini.

Deluje da je u dobrom stanju, bez tragova rđe i truleži. Posebna draž je to što je ovaj primerak i dalje registrovan za redovan saobraćaj, što je u originalnoj opremi, onakav kakav je i sišao sa proizvodnih traka.

Fabrika u kojoj je nastavao predivni Peugeot 505 SX se nalazi u kineskom gradu Gvangžu, a ovaj model je tamo sklapan između 1990. i 1997. godine. Vlasnik fabrike je bila zajednička kompanija (joint venture) Guangzhou-Peugeot, a osnovana je 1985. godine.

Da li ste znali da je Peugeot jedna od prvih zapadnih kompanija koja je ušla na kinesko tržište, osnivanjem zajedničke kompanije sa kineskom stranom, a što je višedecenijski uslov kineske vlade za proizvođače koji žele da imaju postrojenja na njenoj teritoriji, a koji prestaje da važi 2020. godine?

Prodajni rezultati francusko kineske kompanije su bili izvanredni u prvo vreme, ali se sve završilo 1997. godine, kada je zbog nesloge među vlasnicima u pogledu budućih investicija, firma  zatvorena. Za dvanaest godina poslovanja, kompanija je proizvodila samo tri modela: 505 sedan, 505 karavan i legendarni Peugeot 504, ali u pikap izdanju (na fotografiji iznad).

Spojler koji se vidi na fotografijama, bio je karakterističan samo za model SX. Felne od lake legure sa pet krakova su delovale sportski, a nalazile su se na listi opcione opreme. Peugeot 505 je pokretao dvolitarski četvorocilindarski benzinski agregat koji isporučuje 105 konjskih snaga, uz maksimalnu brzinu od 167 km/h i ubrzanje od 0 – 100 kilometara na sat za 14 sekundi.

Na amblemu vozila stoji “Guangzhou Peugeot”. Logično i nažalost, Peugeot 505 je veoma redak prizor na ulicama današnje Kine. Velika većina ih je završila na otpadima.

Model je naš izbor za najzeleniji benzinac svih vremena.

(5048)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments