1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kalifornija kreće sa eksperimentalnom upotrebom digitalnih registarskih tablica
Kalifornija kreće sa eksperimentalnom upotrebom digitalnih registarskih tablica

Kalifornija kreće sa eksperimentalnom upotrebom digitalnih registarskih tablica

434
0
Podelite sa prijateljima:

Kalifornijski vozači su dobili priliku da poseduju digitalne tablice za svoja vozila, ali se očekuje veoma mali broj zainteresovanih za ovu opciju. Prema navodima američkih medija, nove digitalne tablice će imati visoku cenu. Početna, odnosno nabavna cena iznosi 699 američkih dolara, uz dodatnu mesečnu naknadu od 7 dolara.

Tablice je izradila kompanija Reviver Auto, a poseduju elektronski displej, koji zahteva značajno manje energije od, recimo LED ili OLED ekrana, a proizvodi sliku koja je lako vidljiva čak i po veoma sunčanom danu.

Digitalne tablice, proizvođača Reviver Auto poseduju sopstvenu bateriju (akumulator), procesorsku jedinicu, GPS prijemnik, kao i opciju bežične konektivnosti. Sistem koji je poslednji naveden, omogućava obnovu registracije, bez odlaska u policiju, ili korišćenja registracionih nalepnica.

Ukoliko se desi da automobile opremljen ovim tablicama bude ukraden, na njima se pojavljuje natpis “UKRADEN”, a što policiji olakšava posao, posebno što se vozilo može pratiti. Ukoliko lopovi uklone digitalne tablice sa vozila, policija će barem imati informaciju o lokaciji na kojoj se taj čin desio.

Kada je vozilo parkirano, registracione informacije o vozilu se izmeštaju u gornji desni ugao, oslobađajući tako mesto za poruke raznih vrsta (upozorenja na saobraćajne situacije ili marketinške poruke). Za razliku od konvencionalnih tablica, digitalne su dostupne samo preko mreža prodajnih salona, pa se ne mogu kupiti u specijalizovanim radnjama ili na benzinskim stanicama.

Tokom probnog, to jest eksperimentalnog period, digitalne tablice može koristit samo pola procenta kalifornijske flote automobila. U apsolutnim brojkama, to je oko 175.000 četvorotočkaša. Iako je trenutno, samo 116 ovakvih naprednih tablica u upotrebi, Reviver Auto navodi da očekuje hiljade vozila sa digitalnim registarskim oznakama.

Grad Sakramento je dobio na testiranje 24 digitalne tablice, pa sada ima poteškoće da objasni predstavnicima radničkog sindikada da one neće biti korišćene za praćenje aktivnosti radne snage tokom dana.

Da podsetimo da je i Dubai ušao u test fazu digitalnih tablica, ranije ove godine.

(434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments