1. Home
  2. Glas Republike
  3. Da li znate kako i koliko „zarađuju“ automobilski mediji u Srbiji?
Da li znate kako i koliko „zarađuju“ automobilski mediji u Srbiji?
57

Da li znate kako i koliko „zarađuju“ automobilski mediji u Srbiji?

8.07K
57
Podelite sa prijateljima:

Prirodno se nameće da su mediji koji su prevashodno specijalizovani za automobilske, saobraćajne i auto-moto sportske teme, „naslonjeni“ na uvoznike automobila. Na ovom planu bi trebalo da vlada svojevrsna, međusobno isprepletana simbioza. Znate li šta je „simbioza“?

Simbioza

Zapravo, ona vlada, evo i kako: Simbioza je međusobno dejstvo dve različite vrste organizama, koje žive u bliskoj zajednici dug vremenski period, uspostavljena zbog koristi barem jednog od njih. Čini se da u Srbiji vlada „predug period“ gde samo jedna strana ima koristi, ali na jedan neprirodan način.

Naime, u simbiozi, veći od organizama obično predstavlja domaćina, dok je drugi parazit ili mutualist. Naravno, pojam „simbioza“ se obično vezuje za dejstvo među organizmima u kojem oba imaju koristi, ali ona ipak ima šire značenje. Vrste odnosa u simbiozi u zavisnosti od korisnosti zajednice po organizme koji je čine mogu biti:

  • Parazitizam, gde samo jedan organizam ima koristi a drugi štetu
  • Komensalizam, gde jedan organizam ima koristi a drugi nema ni koristi, ni štete
  • Mutualizam, gde je dejstvo među organizmima povoljno na obe strane

Verovatno već intuitivno osećate da je „parazitizam“ dominantna vrsta „simbioze“, pomalo paradoksalno nametnuta od strane većeg, a to su uvoznici automobila. Umesto mutualizma, u našoj branši vlada ekstremni parazitizam.

Njegovo veličanstvo – marketing

Marketing, ta moderna reč koja označava zbir aktivnosti koje se upotrebljavaju u cilju usmeravanja tokova proizvoda i usluga od proizvođača prema potrošaču (korisniku, kupcu, klijentu). Zapravo, marketing je precizno, efikasno plasirana informacija ka određenoj ciljnoj grupi, da bi se u krajnjem zbiru više i brže zarađivalo, odnosno da bi potencijalni kupci bili što bolje upoznati sa činiocima koji ih interesuju u vezi s određenim proizvodima.

Ne tako davno, marketing je u našoj branši bio vrlo jednostavan. Interneta nije bilo ili je bio u povoju, dok su dominirala štampana izdanja i TV emisije. Jednostavno bi se postavio cenovnik u odnosu na poziciju stranice, veličinu oglasa (1/1, 1/2 , 1/4), a u isto vreme bi se formirala neka vrsta „berze“, odnosno jeftinijeg oglasnog prostora, kojeg je obično i karakterisao lošiji kvalitet papira. Naravno, cena je zavisila od tiraža, koji generalno nikada nije bio toliki kolikim su ga mediji predstavljali. Tu su bile i TV emisije sa „sekundažama“, „reklamama“, često i „prebijanjima“ u stilu „dođeš mi – dođem ti“, da bi klijent bio animiran da prihvati neki veći paket. Naravno, internet je u normalnom svetu sve to razbio u „paramparčad“, dok su kod nas recidivi prošlosti još uvek prisutni, a prisutni su isključivo iz interesa pojedinaca, ne kompanija, ne medija.

No, bilo kako bilo, došli smo do nove vrste „merenja“, a to su „klikovi“, „pojedinačni posetioci“, „ričevi“, gde veliku ulogu igraju stvari kao što su „SEO“, „copywriting“, „društvene mreže“, „SMM“, „CPM“

Pomalo nezgodno u ovoj internet priči je što ima veoma mnogo prevaranata. Često se prave takozvani „fake“ portali koji funkcionišu po principu „radim dok me ne uhvate“, mnogi „etablirani“ „botuju“ posetu i YouTube preglede (prepoznaćete ih po tome što kompletnu Google analitiku kriju kao zmija noge, pa čak i od svojih klijenata), a u Srbiji je i gomila onih kojima je internet (još uvek) „nešto prateće“. Dok je u svetu, primera radi, došlo do bankrotiranja medija koji su se oslanjali isključivo na print izdanja, kod nas takva „filozofija“ još uvek može da prođe.

Kako su giganti među medijima fokus prebacili na portale, tako su počele da niču i „marketinške agencije“, specijalizovane za „onlajn“. Da bi sve lepo sebi pojednostavile, one rade po principu „kud svi Turci, tu i mali Mujica“, tako da smo često imali i imamo potpuno apsurdne reklame na izvesnim portalima, kojima je tu mesto, koliko ženskim grudima na mužjaku kokoške. Naravno, ovime je prekršeno osnovno načelo marketinga  (vidi gore), gde je poenta da se informacija precizno i efikasno fokusira na ciljanu interesnu grupu a ne na široke narodne mase.

Apsurdno u čitavoj priči je što klijenta takva reklama košta veoma papreno, a više je nego upitno koliko je efikasna. Dok, recimo, na nekom automobilskom portalu, u jednom trenutku imate 300 posetilaca, koji su svi tu zbog jedne stvari koja se zove „automobil“ i među kojima su svi potencijalni kupci istog, na nekom dnevno-političkom portalu „žućkaste“ obojenosti imate u istom trenutku 3.000 ljudi, od kojih su 2.000 verni pratioci „reality show“ programa, njih 500 su pripadnici političkih partija koji „bacaju“ komentare, dok se na ostalih 500 odnose domaćice, penzioneri (koji ne prate „zadruge“ i slično), klinci koji prate sport, i možda desetak ljubitelja automobila, koji tu uopšte nisu došli radi automobila.

Međutim, uvozničke firme zajedno sa dotičnim „marketinškim agencijama“, svoje reklame plasiraju upravo na ovakvim portalima, mnogo ređe nego na specijalizovanim. Reći ćete „pa šta, to je njihov izbor“, i bićete u pravu. Ko može jednom Mercedesu, Mazdi ili Opelu da zabrani da razapnu bilborde po Srbiji? Pa, niko naravno. Ako uzmemo u obzir da na četiri nedelje u Beogradu bilbord košta petstotinak evra, pa to pomnožimo sa… Uh… Šta kažete? A tek ovo! Na nekom „viđenijem“ dnevno-političkom (žućkastom) portalu, dnevna cena poželjnijeg banera iznosi 200-300 evra. Bavite se matematikom, slobodno.

U čemu je suština ove priče? Kada se organizuje neka promotivna vožnja novog modela, kada jer reč o premijerama novih automobila, koje se održavaju „diljem“ Evrope, pozivaju se, ko? Pa, specijalizovani automobilski novinari! Ako ste mislili da zovu bilborde, pogrešili ste. Nikada nismo videli nijedan bilbord na promociji. Da li zovu novinare specijalizovane za „reality show“ emisije? Pa, ne baš. Doduše, bilo je promocija sa „blogerkama“ koje nemaju ni vozačku dozvolu, a i „presrećne su što prvi put u životu voze automobil koji ima pogon na sve točkove“. Znate, budite fokusirani na njih, jer radost saznanja je čudo!

Da završimo ovo poglavlje sa srpskom stvarnošću… Dobijete poziv od PR-a nekog od uvoznika u stilu „dragi prijatelji, tad i tad, pozivamo vas na druženje i vožnju našeg novog „superlativ“ modela“. Obično, tu bude organizovan neki doručak ili ručak, a automobilski novinari, kao „izgladnela vrsta“, zahvalni su što, eto, dobiju nešto da jedu. Nije li to humano i divno? Ni sneg ni kiša ne mogu nam ništa, „jer mi smo Jelovica“. Oni iskusniji čitaoci će se setiti čuvene reklame za roletne…

Uglavnom, tu se obično izgubi radni dan, eksploatišu se fotoaparati i kamere, često se radi po minusu ili po +40, docnije se napiše odgovarajući članak s „hvalospevima“ o dotičnom vozilu, a taj članak pronađe mesto u novinama, emisiji ili na portalu. O bilo kojoj vrsti prostora da se radi, medij ga plaća, da li kroz štampu, ugovor sa TV kanalom ili hosting. Pa, zar nismo pravi drugari, i to ne samo „na papiru“? Ko još broji radne sate automobilskih novinara, potrošeno gorivo i slično?

Iz ličnog ugla

Moju malenkosti, primera radi, koja je iz Novog Sada, svaki odlazak u Beograd košta 2.500 dinara s putarinama. Eto, to je moj humanitarni doprinos uvoznicima. Međutim, kada je moj rad u pitanju, e tu već imamo problem. Zašto? AutoRepublici jedan test automobila (izračunali smo precizno) oduzme 16 radnih časova. Dakle, uvoznik dobija besplatnu reklamu, ekipni rad (u našem slučaju visokoprofesionalan), i smatra da nam je – UČINIO USLUGU, jer smo imali priliku da „provozamo njihov test automobil, i to još s punim rezervoarom, pa još na više dana!“ WOW! Pa, da nije smešno, verovatno bi bilo još smešnije, mada je za većinu kolega ovo pretužno.

Zamislite da moja malenkost uđe u pekaru, naruči burek, pojede ga i ne plati, s tim što pekar treba da bude počastvovan time što sam mu popio i jogurt. Pa, čini mi se da nikada više ne bih smeo da se pojavim u toj pekari u životu. Ili  ovako: apelujem na čitaoce, da se organizuju da mi operu prozore i tepihe, imao sam neke radove u ulici, ne mogu da živim od prašine. Nema problema, dobiće kafu i tapšanje po leđima. Tako može jednom, ali kada to postane pravilo, postavlja se pitanje – ko je ovde lud?

Audijeve „čarolije“ kao epilog

Verovatno ste propratili aktuelnu Audijevu kampanju povodom lansiranja novog Q8. U planu im  je pet video klipova uz brojne prethodne tizere. AutoRepublika je objavila tri video klipa do sada, da bi nam se nekako spontano formirao znak pitanja iznad glave. Mi, uz brojne svetske portale, besplatno reklamiramo jednu automobilsku marku, koja misli „da je mnogo pametna“.  Najpre neke linije (da ne kažem gluposti), pa konture, pa logo, pa zadnji deo, pa prednji… Baš su „mudri“.

Naravno, oni nisu jedini, jer ovakve  kampanje su postale pravilo  u poslednje vreme, ali su sve do jedne bile u stilu „tresla se gora, rodio se miš“. Čini nam se da najbolje automobile prave oni koji se najmanje hvale, na koncu konca… Ove koji misle da je kupac taj koji treba da je počastvovan time što je svoj novac potrošio za njihovo parče lima, treba zaobilaziti u širokom luku. Nažalost, ovaca za šišanje ima i biće ih, pa i među automobilskim novinarima. 

Rezime

Jedan od ključnih problema u branši se upravo nalazi s ove „naše strane ograde“, jer mnogi automobilski novinari/redakcije igraju ulogu PR službi uvozničkih firmi, i to na taj način što prepisuju pres materijale, sa sve „hvalospevima“, koje proizvođači automobila upućuju sami sebi. I kada se pročita neka „kritika“, obično se u pozadini radi o ovoj ili onoj vrsti ucene. U ovoj „faustovskoj“ priči imate izbor da „kukate“, „molite“, „budete ponizni“ i „prodate dušu“ pišući koješta, bez ikakve doze objektivnosti, ne bi li (eventualno) nešto „kanulo“, ili možete poput nekih (veoma) malobrojnih, graditi „kuću“ na čvrstim temeljima, radeći časno i pošteno, pre i iznad svega u interesu čitalaca. Kao i u nekim drugim branšama, i ovde su aktuelna moralno-društvena iskrivljenja poput „poetizacije namazanih“ („sposobnih“ prim. prev.), relativizacije časti i čestitosti i degradiranja ljudskih i profesionalnih kvaliteta. Da li će AutoRepublika uspeti da promeni stvari (mada smo otkada postojimo izazvali brojne „potrese“), to ne znamo, ali znamo da nećemo odstupati od svojih visoko postavljenih moralnih načela zarad nekih bačenih mrvica. Prosto, negirali bismo ono zbog čega postojimo, a to su čitaoci i istina.

Pavle Barta

 

 

(8073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

57 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Dragi prijatelji 🙂 tako ja sa decom kada hoću da ih namamim da me slušaju i rade šta želim. I uvek im podelim po čokoladicu, lizalicu ili slično (domaće proizvodnje).

Japanautofan

E sad cu malo da vas kritikujem. Vi ste izabrali taj posao (koji uzgred odlicno radite) i verovatno vam on predstavlja zadovoljstvo. Verovatno nije isplativ koliko bi trebao da bude ali jako mali broj ljudi u Srbiji radi posao koji voli tako da verujem da je vredan svakodnevnog putovanja. Nadmasili ste konkurenciju u kvalitetu ali kao sto kazete automobilska publika nije ista kao reality publika. (mozda da pocnemo sms da saljemo ko ce da pobedi za automobil godine ?)Kupovina i posedovanje novog automobila u Srbiji je i dalje luksuz a dileri se reklamiraju tamo gde ima novca pa cak i… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Brate Japanče, hvala puno. Nisu problem finansije, niti ćemo da bankrotiramo, pu pu :). Zabavno je posmatrati kako fore za decu prolaze kod odraslih ljudi. Patrola do Grčke u doba navigacionih uređaja sa informacijama, čak i o lepim devojkama pored puta, deluje kao potcenjivanje inteligencije (ili možda pak odlična procena inteligencije ciljane publike). Jedno je sigurno, odlično se zabavljamo, a puno interesantnih stvari pripremamo, koje ne mogu nigde da se pročitaju na drugim mestima. Pa, kom obojci, kom opanci 🙂

Vladica

Tom & Jerry

Uros

Au au, patrola do Grčke potcenjivanje inteligencije? Pa hiljade nas jedva čeka da počne SAT gde se neko potrudi da snimi svaku rupu, svaku krivinu, svaki propust, svako odmaralište, dočara ti lajv celo putovanje, što ti mnogo znači posebno ako ti je prvi put, čak i drugi, treći. Trenutni radovi, radari, nove deonice puta, cene putarina, kafe, ručka, putevi u stranoj državi, kazne u stranoj državi..Toga nema na navigaciji ni na gugl rtu koji je odrađen pre 4 godine. Baš nekad bahatost govori iz vas,dajte ljudi šta vam je…

Zvezdan Božinović

Uroše, kao što se vama dopada ideja o prebrojavanju rupa uz put,, i prepričavanje menija usputnih restorana, tako je ja doživljavam na opisani način. Zašto je to bahato? Jesam li bahat ako ne volim Eurokrem i smatram da je toliki šećer, katastrofa za organizam 🙂 Drugim rečima, sloboda izbora svima, pa i meni 🙂

Boba

Kakve bre rupe, baš ces da zapamtis rupu na 236-om km. Od BG. Glupost, bogdamudusuprosti, ali onaj beše bas iz prošlog veka i oseća se malo drugačija ruka koja uređuje emisiju otkada njega nema mada mislim da imaju još puno toga da prorade da bi bili savremeni i originalni. I dokle jedne te iste patrole, uopšte taj koncept je prevaziđen. Nekad mi se cini da samo otaljavaju i popunjavaju vreme da odrade epizodu. Treba biti oštriji, sazetiji i dinamicniji.

Zvezdan Božinović

Treba biti oštriji, sažetiji i dinamičniji. Treba biti AutoRepublika 🙂

kola

brate kao mozes da gledas onog konja mahaca iz sat serije. to su likovi kojima je obraz deblji od kozmure na susenoj slanini a sranje koje izlazi iz zvucnika tokom emisije nemoze da nadmasi ni zvuk iz kaveza sa majmunima. propagira ti kavane koje su mu najbolje platile reket navlaci ljude na naopako i tako. mene je jednom navljio na naopak put i nikad vise

Dejan

Uz ovako dobre tekstove ništa vi ne brinite! Čak i kod nas kvalitet mora da ispliva na vrh. Slažem se da je to izuzetno mali broj ljudi, ali ta „publika“ jednom kada dođe i vidi šta I kako se ovde radi…ne mrda više nigde!

Vlada

Ja mislio da automobilski novinari, kao i svi ostali novinari ostalih zanrova, zive i zaradjuju od tiraza, za stampane medije, odnosno reklama na portalima…..a da prodati primerci sto stampani sto posete sajtovima i portalima zavise od „interesantnosti“ vesti! Zato vam proizvodjaci, i importeri, izlaze u susret i pozivaju vas na predstavljanje i evente da imate „vest“ da bi vas casopis ili portal bio taj gde se „prvo culo sve za model xy“. Naravno, jeftinije od reklama i bilborda, i bas zato mutualizam, nikako parazitizam! Jer zamislite da kao sto vi mislite da proizvodjaci treba vama da plate da dodjete na… Pročitaj više »

Jovan

Pisac je previse sujetan i ocigledno nema dovoljno posla cim ima vremena da odgovara komentarom velicine „Rat i mir“. Covek je izneo svoje misljenje koje je u potpunosti na mestu a to sto mu ti, pisce, na suptilan nacin kazes da ga pusi ne znaci da ces biti u pravu. Treba da budes zahvalan sto te bilo gde zovu, na promociju bilo kog modela,jer vas portal citaju ljudi koji nece kupiti nov auto tako da nijednoj automobilskoj kuci ne cinite uslugu. A onaj ko kupuje nov auto sigurno nece traziti vase misljenje. Pozdrav i nastavite sa dobrim tekstovima.

moron

“ vas portal citaju ljudi koji nece kupiti nov auto tako da nijednoj automobilskoj kuci ne cinite uslugu“ ???

Izvini, a kako si ti to „zaključio“ ?

Zvezdan Božinović

Jovane care, svaka čast, sve ste u pravu. I mi smo shvatili da naš portal čitaju ljudi koji nisu u stanju da zarade za nov automobil. Nas ne prate čak ni trgovci novim vozilima, tako da ste pogodili suštinu. To nam daje slobodu da pišemo, za one uboge slepce koji nas prate,, ono što mi vidimo kao istinu. Sve najbolje

Zoran B

Dodjem ti, dodješ mi. Klikne 300 ljudi na vest, a na toj vesti Vip baner, reklama koja mrda, trese, skače, samo što još oči ne istera, mislim da nije sve tako crno, plaćaju oni za baner VAMA, a svaka stranica ima po baner. Drugo, niko VAS ne tera da tizujete Audi Q8. Baš VAM Audi bode oči, e pa nama bode oči da je svaka druga vest vezana za BMW. Zvezdan misli da je uhvatio Boga za klik, rich i share. A Barta kao potrčko ispisuje Zvezdanove misli. Ko je taj Zvezdan? Po čemu njemu treba verovati, a ne Barti… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Zoki, hvala na komentaru, i hvala što pratite vesti koje nisu vezane za BMW. Verujte kome hoćete i smejte se čemu želite. Jednom se živi 🙂

moron

Toliko istine … Nemam šta reći, a da ne zvuči otrcano…Dosta toga ste ovde jasno izneli, a još toliko prosečno pametnom između redova servirali… Možda i vi možete u nekoj meri svoje sunce pod nebom da nadjete, ako uspete da prihvate bestidno „uvlačenje“ ( naruciocima ) kao „put do uspeha“ … Nije to tako teško. I „obraz“ je samo roba, kao i svaka druga.

Zvezdan Božinović

Aktuelni koncept maloprodaje putničkih vozila je u odumiranju 🙂 A i generalno, ko trgovcima dinar uzme, taj treba da dobije Nobelovu nagradu za ekonomiju 🙂

moron

Ako Vam je za utehu, sudeći po komentarima koji su ovde, konkurencija pomno prati šta pišete … A i to nešto znači. Dosta.

Jankovic

Poznajem ja Zvezdana. Revizor, bogat, uspesan, ali ogranicen ko balkon. Kupio dva BMW-a, ok, zaradio, pa misli ako on ima BMW da svi koji imaju novac treba da ga poseduju. E pa dragi Zvezdane, ja imam mnogo vose novca i vozim Volvo, zato sto imam svoje ja, svoje misljenje. Nameces svima ukus i zelie. To ostavi za Pavla, ponizavas se Delta Motorsu i mislis da si neko za njih. Mislis da ako si kupio BMW kod njih da si im vazan, da te cene, da si poseban, vredan njihove paznje. Ti si samo ogranicen kao balkon i smesan kada sebe… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Sve ste u pravu. Posebno ovaj deo za mehaniku. Bliskiji su mi urugvajski tipovi humusa nego mehanika, bilo koje vrste. Btw, bravo za izbor automobila, Volvo je extra, a Geely je u narednih 10 godina, krem automobilske industrije 🙂

Mick Doohan

Evo, i ja poznajem Zvezdana i mogu da kažem da je on čovek sa vrlinama i manama kao i svi mi ostali, s tim što se radi o visokomoralnoj osobi koja bez obzira na situiranost i poslovni uspeh, ljude ne meri po dubini novčanika već po duhovnim i intelektualnim vrednostima, i to ga razlikuje od SVIH ljudi koje poznajem, a da se mogu nazvati, kako vi to kažete „bogatim“. Pored toga, za Zvezdana mogu da kažem da je čovek koji nema problem sa sujetom u smislu da ruši svoje sopstvene predrasude ili (ne)znanja, što znači da je u svakom momentu… Pročitaj više »

moron

Počnem li ja da ga hvalim, pomisliće da po principu „O pokojniku sve najlepše“ prisustvuje oproštajnom govoru na sopstvenoj sahrani 🙂

moron

Svako je slobodan da misli šta hoće i da ovde i „pljune“ na način za koji misli da je primeren. Ne bilo korektno da kažem da ne postoji neki drugi auto portal koji nema nekog auto novinara koga ne cenim ( recimo, veoma cenim „slovo“ Perice Rajkovića ), niti to znači da na portalu AutoRepublike postoji neki novinar koga ne cenim. Naprotiv. Ali bih uvredio one koje ne pomenem, ako samo neke pomenem. Opet, greh je ne pohvaliti P. Partu. Njegove testove. Ne znam koji mi se više dopao. Možda najviše onaj o civicu … Ili Tomasovića, koji nam onu… Pročitaj više »

Helen Lovejoy

I na kraju ne dobismo odgovor na pitanje koliko zarađuju automobilski portali 🙂

don

hehe, dovoljno! Nije mito i korupcija alias simbioza prisutna samo u medijima tj u autoindustriji nego tako funckionira i politika, mediji za njih objavljuju sta treba, sloze pricu kako vlast zapovjeda itd, ali i u obicnoj apoteci. Teta apotekarka dobija bonusice, izlete i slicne poklone od firmi a treba samo da favorizira njihov lijek. Nego, koliko kosta da rentate auto preko vikenda i fino ga provozate? Sto bi to, u zemlji u kojoj je 99% automobila polovno i staro xy godina , a 1 % novih, bilo negativno? Mislim na to da ne prezentirate nove modele. Jedino Pera pije vode,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Brate Don, briljiraš po običaju. Naručiš ćevape, donese ti nasmejani lik, platiš pre nego što svariš i lepota Božija. Otprilike je to suština, ako sam ja uopšte dobro razumeo urednika Paola Bartonija.

Don

Sad ja tebe nista nisam razumio, a s druge strane mislim da sam bio isuviše jasan 🙂 ili sto bi u kamiondžijama rekli (parafraziram): sad uplete i ćevape.
Pojasni malo komentar, a ako sta nije jasno u mom, ja ću lijepo u tančine da objasnim.

Zvezdan Božinović

Brate Don, u vezi sa sugestijama za cene rezervnih delova, česte kvarove i generalno bilo kakve preferencije čitalačke publike, su pomalo nerealne, jer ono što naručiš dobiješ samo u kafani (metafora) i to kada platiš. S druge strane, u obrnutoj formi, to isto važi i u odnosu distributera i medija, i u bilo kom drugom ekonomskom, i ne samo ekonomskom, odnosu. To htedoh reći.

Don

Ah, pa pogledaj na proauto.ba u rubrici polovni automobili. To je po meni, pravi test polovnog auta, jer mi koji ih kupujemo (meni ne smeta polovno auto ali smeta polovna žena , ili auto smije biti polovno, ali žena ne -) hoćemo da znamo sta se kvari, koliko košta dio , kad se mijenja Itd kao i neke mane, jer da sam igdje naišao da piše istina o b klasi, ne bih je nikad kupio , a nju sam spoznao nakon višegodišnjeg korištenja.

Zvezdan Božinović

Kod žena se kvari sve i ne pokušavaj da je promeniš, menja se čim ti dosadi u kompletu ali narav joj ne promeni niko.

Andjelo

Brate, vi spominjete one druge sajtovi, sto postiraju gluposte, a ovu statiju je cista glupost… onako skroz bezveze. Kao prvo, „Da li znate kako i koliko „zarađuju“ automobilski mediji u Srbiji?“… Vi nigde niste odgovorili na pitanje koliko… Onako postirate statiju da dobijete sto vishe klikove… A kritikujete druge… Drugo, brate vas niko ne tera sa silom da radite ovaj posao… Da budemo realni, ako vas ne daju nove automobile da testirate, i da vozite, i slicno, sta bi onda vi bili? Obicni portal, koj kopira iz drugi portala, zato sto ne bi imali nista svoe originalno da postirate… I… Pročitaj više »

Ercegovac

Највише волим ове што су побркали новокомпоноване језике са Српским.

Пардон:

Највисхе волим ове схто су побркали…

Don

Bez namjere da zafrkavam nekoga , napisacu neka svoja pitanja i mišljenja. Da li na zurnalistici postoji odsjek za autonovinarstvo? Kako se stječe stručna sprema u ovoj vašoj branši , pa da se za nekog kaze da je stručan a za nekog da nije? Sta ako neko zna da piše , al radi za medije koji su slizani sa zastupnicima, i svaki tekst u superlativu, da li je on stručan onda? Jel zna da piše- zna, jel njegovi tekstovi prodaju auto-prodaju, jel ima gledanost/čitanost – ima, a sve na osnovu suradnje sa kompanijama, ruka ruku Mije. Novinari ne prave auta… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

ahahahahah…. Šalji brate tu hostesu i kupiću ja šta kažeš 🙂

Don

“Nemre” , dobio sam jednu profesoricu geografija da ju postavimo za menadžera tj voditelja projekta (i dalje radi, a vamo se pitamo kako je firma propala a i ova sto nas kupi , posluje u banani) i nije riječ o Srbiji nego o Njemačkoj. Ovdje i prof geografije rade posao i inžinjera , nabiju dug na projektu (“uspješno “ vodjen) pa ti rješavaj probleme , havarije i kupcu objašnjavaj zašto je glavni poslao onu sisatu.
Rekoh, jer je stručna .

Ercegovac

Ja знам једног послодавца за њу у Србији.
У ствари знам двојицу…

Никад ми неће бити јасно како људи воле да с.ру тамо гдје једу.

Zvezdan Božinović

Znamo ga obojica, zar ne?

Ercegovac

Оба знамо обојицу 🙂

moron

Ja razumem da je prilikom testiranja vozila auto novinar ne može do sitnih creva da zna sve detalje vozila koje nastoji da „predstavi“ publici. Ali, mislim da o činjenicama o kojima (makar i iz opravdanih razloga ) nema pouzdano saznanje, ne bi uopšte trebalo ni da izlaže, jer se iznošenjem netačnih činjenica publika (voljno ili slučajno) dovodi u zabludu. Retko gledam TV emisiju SAT (pada mi u loše vreme), ali sam nedavno na YT slučajno naleteo na veoma svež SAT-ov test nove karavnske korole 1,2T. Pošto ta kola (kao i HB) serijski imaju kit za reparaciju, dok je rezervni točak… Pročitaj više »

Zvezdan

Toyota i SAT imaju ili su donedavno imali ogroman marketing Ugovor, kojim je SAT dobio veliku Toyota flotu

moron

Pa, verujem da je došlo vreme da im „druga strana“ o svom trošku zameni i onu NAVAK flotu … Prosto, nisu više IN.

Zvezdan

Sve za ljubav, gledacemo Toyotine bilanse kad ih objave na kraju septembra, posto je njima izvestajna godina 1.4-31.3. Dotle, evo jedne ranije zanimljive analize o poslovanju Toyote u Srbiji
https://autorepublika.com/2017/04/12/serijal-citam-ti-dusu-kroz-bilanse-toyota/

Don

Sta je tu sporno? I fudbaleri dobivaju auta koja požele , recimo Audi i Real Madrid.

Zvezdan

Jel ti to ozbiljno pitas? Fudbaleri ne daju sud o vozilu

moron

Pa, ako SAT ima tako vrednu „donaciju“ (sponzorstvo) Toyote, onda uopšte ne čudi onako pozitivna ocena nove corolle na testu SAT-a.
Svi ino testovi kritikuju manjak prostora pozadi (obično kažu „gori je u klasi samo 308 HB), a Alvirovic je nahvali „samo tako“ …

Don

Hajde ponovo pogledaj videa od sata, vrelih guma i juraja sebalja, pa nam javi ko vise hvali korolu. Glede mjesta pozadi, evidentno je da se Pira komotno smjestio, pa ak je njemu ugodno, onda ima nekog mjesta, zar ne? Ne vidim idalje nista sporno u satovom prikazu automobila, nego bespotrebno trošite energiju uvjeravajući nekoga, Hrvati bi rekli da je proradio onaj njihov čuveni jal. I kao sto advokat reče na sudu , onaj koji govori istinu nema potrebe da govori “ja govorim istinu “. Ne razumijem toliku opsesiju SATom, jako često u komentarima ga neko spomene, a onda se oplete… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Don, nismo pomenuli niti jedan drugi medij, evo upravo to činiš ti, a ranije neki drugi čitaoci, zar ne? Ume Bartoni da provuče, ali on priča o njegovoj radnoj biografiji. Ja u stvari, od domaćih automedija pratim samo nas, a komentare koje sam izneo izvučeni su iz poslovnih knjiga Toyote 🙂 Da nije Morona, ne bih ni znao šta je ko rekao, napisao, snimio ili slično. Još uvek nisam naišao na neki nesklad između istine i njegovih tvrdnji. A komentar u poslednjem pasusu (brutalno iskarikirano da lakše shvatiš) ti je u stilu, i drugi mogu da budu VW u roli… Pročitaj više »

Ercegovac

Звездане, молио бих Вас да упамтите следећу реченицу ( и користите исту ) јер се више не могу понављати :

Образа немају, а гузици се не боје !

Don

Ako skrolas malo gore vidjeces da moron spominje sat i neke gafove glede rezervnog točka i manjka mjesta u autu, a ja mu na to govorim d mjesta ima dok se Pira smjestio u nju a Pira nije bas sitan tako da mu ta zamjerka nije na mjestu , da Sat nije pretjerao u pregledu aliasu testu, premda ima sponzorstvo, da meni licno djeluje da su vrele gume, a od njih još vise Sebalj, ishvalili korolu nego sponzorski SAT, i da opet shodno svemu tome svaki taj medij kao i drugi imaju svoju publiku te da je ona mjerodavna da… Pročitaj više »

moron

Don, šta da ti kažem, ja sam moron, volim da hejtujem … A nova korola je sva u superlativima. Kako nam je to gospodin Alvirović i predočio …

Mad Max

Što se mene tiče, uopšteno novinarima ne verujem ništa. Svaki članak kad čitam prvo razmišlljam, šta je povod pisanja članka, ko je naručilac, ko investitor i šta je cilj. Mene lično su auto novinari dosta koštali, što se posla tiče. Ne bi da navodim razne vrste reketiranja u auto novinarstvu, kao i novinare i medije koji tu prednjače. Jednostavno, te medije i članke skoro da ne čitam. Pogledam fotografije, eventualno pročitam rezime na kraju. Pohvalio bi članke na ovom mediju, posebno Pericine, pa i druge, za koje mislim da su uglavnom nastali spontano. Zato često i posećujem ovaj mediji…. O… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

To je to brate, sve što čujem i pročitam provučem, nezavisno o tome da li se radi o stručnom mišljenju iz neke oblasti ili o razmeni utisaka o nekom proizvodu, kroz razne kritičke filtere u mozgu i sperem eventualni talog, a usvojim samo ono što ostane nakon ispiranja. Takođe, verodostojnost iskaza se ceni spram ugleda onog koji priča 🙂
Naravno, često puta pogrešim u rasuđivanju, uprkos svemu hahaha