1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Kupujete zamenski deo ili dodatnu opremu? Rešenje postoji!
Kupujete zamenski deo ili dodatnu opremu?  Rešenje postoji!

Kupujete zamenski deo ili dodatnu opremu? Rešenje postoji!

590
0
Podelite sa prijateljima:

Danas u modernoj automobilskoj industriji vladaju drugačija pravila nego nekada. Sa omasovljenjem proizvodnje, kompanije su počele da se okreću spoljnim snabdevačima, tako da sada, praktično imamo situaciju da proizvođač samo sklopi vozilo i „zakači“ svoj bedž na njega.

U isto vreme, razvila se industrija postprodajnih proizvoda, kao i firmi koje se bave razvojem, prodajom i distribucijom dodatne automobilske opreme. Jedna od takvih kompanija je i Sumex Group.

Ponude firmi poput ove su prisutne na glavnim svetskim tržištima, na kojima deluju mahom posredstvom sopstvenih filijala i distributera, pa je takav slučaj i kod nas. Robne marke koje su osnovno vlasništvo kompanija poput Sumexa, jasno su izdvojene po tipologiji proizvoda. Sasvim je logično da su kvalitet i dizajn dve ključne kategorije za uspeh, jer ova formula podrazumeva zadovoljstvo krajnjeg korisnika.

Dakle – „njegovo veličanstvo potrošač“. Da bi pokrio tržište, Sumex je, primera radi, prisutan preko svojih filijala u brojnim zemljama. Da navedemo samo neke: Španija, Portugal, Italija, Francuska, SAD.., uz distributere u Holandiji, Finskoj, Sloveniji, Malti… Kod nas, Sumex proizvode distribuira poznata firma – WINT.

Logično, bez adekvatnih distribucionih centara nema ni dobrog plasmana proizvoda!

Postprodajno tržište

Ovo sekundarno tržište u okviru automobilske industrije, uključuje proizvodnju, modifikaciju, distribuciju, prodaju i instalaciju automobilskih komponenti, hemikalija i dodatne opreme, i to nakon prodaje vozila od strane proizvođača originalnih komponenti (OEM).

Dotične delove mogu ali i ne moraju da proizvode originalni proizvođači. Postprodajne komponente se dele u dve kategorije: zamenske delove i dodatnu opremu. U prvonavedene se ubrajaju proizvodi, napravljeni ili reparirani, u cilju zamene pohabanih originalnih delova, dok, što se dodatne opreme tiče, ona se odnosi na komfor, estetiku, performanse, bezbednost i slične segmente.

Dakle, svet postprodajnog automobilskog tržišta obuhvata zamenske komponente, elemente za modifikaciju izgleda, poboljšanje performansi, ukljujući i elektropogon. Sasvim je jasno da u moru proizvoda ima onih višeg i nižeg kvaliteta, kao i različitih cena. Gotovo da ne postoji automobil na svetu za kojeg ne postoji neki modifikacioni program.

Doduše, kupci imaju i opciju da svoja vozila preprave sami po „uradi sam“ principu, a mogu da ih odvezu u specijalizovane servise.

Naša realnost

Mnogi vozači, posebno oni mlađi, vole da učine svoje limene ljubimce još atraktivnijim, da se na ulici i ispred kafića šepure svojim automobilom „koji je bolji od istih takvih ostalih“. Postoje brojne izložbe na kojima se upoređuje kvalitet rada, bilo da se radi o jedinstvenom finišu, dodatnim konjskim snagama ili moćnom audio sistemu, ali taj sport zna da bude udarac po budžet. Takođe, u potrazi za rezervnim delovima, kupci se prečesto vode filozofijom „što jeftinije“, te ih tako put često nanese na buvlje pijace, otpade, i slične „dilere“.

Naravno, kvalitetna dorada automobila ne košta malo, pa ćemo na „modifikovanim“ vozilima kod nas najčešće videti neodgovarajuće spojlere, pohabane komponente nabavljene na otpadima, a i poslovično pojačavanje snage motora ne prati i adekvatno instaliranje moćnijih kočnica, što veoma ugrožava bezbednost, kako vlasnika takvog vozila, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. Isto tako, suvišno je trošiti reči na objašnjavanje zašto se zamenske komponente ne kupuju na neproverenim mestima. (Pre)niska cena često zna da bude više nego primamljiva, ali to može da bude skupo plaćeno, pa i veoma opasno u krajnjem zbiru.

Iz tog razloga uvek treba kupovati komponente proverenih robnih marki, ali i od proverenih distributera, da ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja u vidu jeftinih, nekvalitetnih kopija. Informisanost ovde igra ključnu ulogu!

Da se vratimo na Sumex grupu. Zašto spominjemo ovu firmu? Pa, iz prostog razloga što se ona trudi da klijentima ponudi najbolje usluge i brzu i efikasnu distribuciju proizvoda. Dovoljno je reći da njeni kapaciteti za skladištenje prevazilaze 15.000 kvadratnih metara, sa više od 20 paleta, da bi se na pravi način pokrila tržišta, kao i potrebe multinacionalnih klijenata.

„Dostignuća jedne organizacije su rezultati zajednički uloženih napora svakog od pojedinaca“ – Vins Lombardi.

Ovoga puta ćemo izdvojiti linije dodatne opreme Race Sport i Car+. Brižljivo kreiran dizajn, kvalitet i prezentacija proizvoda, ovu firmu izdvajaju od rivala. Uz to, brojni noviteti koji garantuju praćenje aktuelnih trendova su konstantno prisutni.

Car+ je robna marka proizvoda za automobile, koji pružaju dodatnu udobnost, a namenjeni su kako muškarcima, tako i ženama. Asortiman sadrži veliki izbor dodataka, koji nisu samo izuzetno korisni tokom putovanja, već su često i zakonski obavezni, kao na primer osvetljenje, komplet za prvu pomoć i slične stvarčice.

Race Sport je marka posvećena mlađim vozačima. Ova robna marka zauzima visoku poziciju na tržištu i predstavlja sinonim za sportski dizajn i inovativnost.

Da podsetimo, Sumex program u Srbiji distribuira firma WINT, tako da je ona prava adresa za sve potencijalne klijente i poslovne saradnike.

AutoRepublika

Zašto WINT?

Wagen International d.o.o. je privatna kompanija osnovana 1996. godine pod nazivom „Auto Laki“, u privatnom vlasništvu gospodina Milana Rajića.

Kompanija postoji više od 20 godina, tokom kojih dominira na tržištu automobilskih delova u Srbiji. Naziv Wagen International doo kompanija preuzima 2000. godine.

Kompanija nudi široku paletu proizvoda visokog kvaliteta, kao i usluge maloprodaja, distribucija i uvoz-izvoz. Kompanija nudi proizvode visokog kvaliteta, čime je osvojila veliki udeo na tržištu zamenskih komponenti, uz neprestano praćenje novih trendova, kretanja tržišta i globalne situacije u automobilskoj industriji.

Počela je kao mala firma sa malim timom od 5 ljudi, da bi danas postala jedna od najbolje snabdevenih prodaja automobilske opreme u regionu sa timom od preko 250 ljudi. Kako se razvijala Wagen International postala je glavna veleprodaja specijalizovana za prodaju automobilskih delova. Počela je poslovanje sa dve robne marke, da bi danas kompanija razvila saradnju sa preko 80 brendova.

  • 2014. godine – kompanija se širi otvarajući tri regionalna distributivna centra : Novi Sad, Niš i Čačak
  • 2015. godine – otvaraju se maloprodjani objekti : Novi Sad – Temerinska, Beograd – Tošin Bunar, Trgovačka, Karpatska, Šabac i Kragujevac
  • 2016. godine – u fazi realizacije je otvaranje četiri objekta: Zrenjaninski put, Pančevo, +2, a do kraja godine u planu je otvaranje još šest objekata.
  • 2016. godine – proširuje se centralno skladište za 4500 m2, kao i kancelarijski prostor.

Jedna od misija AutoRepublike je da promoviše uspešne i zdrave (domaće) kompanije u Srbiji i regionu, i upozna širu javnost s njima. Ono što želimo je da budemo zamajac koji će doprineti uspešnijem poslovanju, stvaranju novih ideja i kreiranju vrhunskog imidža naših firmi, posebno onih koje to više nego zaslužuju, a jedna od njih je bez sumnje WINT. Ključ istinskog uspeha može da počiva isključivo na pravim vrednostima.

(590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments