1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime u automobilskoj industriji
Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime u automobilskoj industriji
0

Zanimljivost dana: Najstarije aktivno ime u automobilskoj industriji

817
0
Podelite sa prijateljima:

Nazivi modela su izuzetno bitni za automobilske kompanije. Imena kao što su Golf, Corolla i F-150 izazivaju divljenje među kupcima svaki put kada predstave novu generaciju u mnogo većoj meri nego neka druga nepoznata imena. Koliko je ime važno i kako se meri vrednost jednog brenda, pročitajte ovde.

Da li ste se ikada zapitali koji aktivni model je najduže u proizvodnji bez prestanka? Ako je odgovor Volkswagen Beetle, onda niste u pravu. Iako je nemački velikan debitovao davne 1938. godine, u prodaji postoji jedan „Jenki“ koji je stigao tri godine ranije. Reč je o Chevroletu Suburbanu koji se proizvodi još od 1935. godine.

Generalno gledajući, General Motors (GM) nije prvi „izmislio“ Suburban oznaku i nju su kroz istoriju koristili mnogi proizvođači još u vreme kočija. Ona je označavala podužu školjku sa minimalno osam prozora, a kada je debitovala i na automobilima običaj je uglavnom bio da se takva karavanska školjka nalazi na šasiji komercijalnih vozila.

GM je prvi put ponudio Suburban 1935. godine preko svoje dve divizije (Chevrolet i GMC) i koristio je u takvoj ulozi sve do 2000. godine kada je GMC Suburban promenio ime u GMC Yukon XL dok je Chevrolet koristi do današnjeg dana.

Američki proizvođač vozila trenutno pruža i kraću verziju pod Tahoe oznakom (zajedno sa blizancem GMC Yukonom), a na istoj bazi se proizvodi i luksuzni Cadillac Escalade. Poslednji put kada je neka druga kompanija koristila Suburban oznaku se desilo 1978. godine kada je Plymouth ugasio istoimeni model. GM je na kratko prodavao identičan model i u Australiji kao Holden Suburban, ali ga je brzo ugasio zbog loše prodaje.


Postavlja se pitanje zašto Suburban ima životni vek dugačak preko 80 godina? Pre svega, u vreme kada je debitovao MPV, krosoveri, terenci, pa ni karavani nisu ni postojali pa su mnogi porodični kupci tražili proizvode za prevoz osam ili devet osoba. Tek početkom 1950-ih godina stižu karavani sa tri reda sedišta, ali na sreću terenci počinju da stiču na popularnosti zahvaljujući uspesima Jeepa u ratu.

Kroz istoriju većinu modela su pokretali benzinci od osam cilindara, ali i verzija sa šest cilindara i dizel motori su bile opcije. Pored civilne prodaje, Suburban je takođe popularan među vojskom, policijom i vladinim agentima. Najveće uspehe i slavu Suburban je ostvario tokom 1990.-ih i ranih 2000.-ih godina dok je rekordna godina na domaćem tržištu bila 2001. kada je kupce našlo preko 225.000 jedinica. Veruje se da je do današnjeg dana prodato preko pet miliona primeraka ne računajući spomenuti Tahoe/Yukon i Escalade.
Zoran Tomasović

(817)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments