1. Home
  2. Prezentacije
  3. Opozivi koji su ostali upamćeni
Opozivi koji su ostali upamćeni
2

Opozivi koji su ostali upamćeni

464
2
Podelite sa prijateljima:

Tokom 2015. godine na američkom tržištu auto-kompanije su opozvale čak 51 milion vozila, a uzroka je bilo preko 900. Svima su i dalje u mislima Volkswagenovog opoziv za prljave dizele, General Motorsov za neispravne brave ili Toyotin za papučice gasa, ali to ne znači da su oni bili jedini. Donosimo vam neke od najvećih opoziva među automobilima na američkom tržištu.

  1. Takata (2013. – )

Konačan broj ovog opoziva nije poznat pošto je još uvek u procesu, ali po nekim procenama obuhvata preko 70 miliona vozila. Razlog je jasan – Takata je najveći snadbevač vazdušnih jastuka na svetu i njihove usluge koriste gotovo svi proizvođači, a najviše se izdvajaju Honda, Toyota, Fiat-Chrysler i Nissan. Opoziv je započet 2013. godine, a problema je bilo nekoliko. U dosta slučajeva se dešavalo da vazdušni jastuk takođe izbaci i delove metala i plastike i samim tim povredi vozača i putnike, a u toplim klimama vazdušni jastuk se može samostalno aktivirati.

  1. Ford (1981.)

Ford se početkom 1980-ih godina nije mogao pohvaliti zapaženim rezultatima na tržištu, a onda je usledeo najveći opoziv neke samostalne kompanije. Naime, 1981. godine Ford je opozvao preko 21 milion automobila pod Ford, Mercury i Lincoln oznakama proizvedenim od 1976. do 1980. godine. Problem je ležao u neispravnim automatskim menjačima pa se dešavalo da oni “iskoče“ iz “P“ u “D“, a kompanija je upozorila sve vlasnike da obavezno podignu ručnu kočnicu. Prema nekim procenama, ovaj problem je prouzrokovao preko 6.000 nesreća i rezultirao u 98 smrtnih slučajeva i 1.700 povreda, a Ford je bio primoran da isplati oko 1,7 milijardi dolara odštete.

  1. Ford (2009.)

Tokom krizne 2009. godine, kada se borio da preživi, Ford je bio primoran da opozove čak 14 miliona vozila zbog neispravnog prekidača na tempomatu. Problem je uglavnom kod većih vozila pod Ford, Mercury i Lincoln oznakama proizvedenim između 1992. i 2003. godine. Kada bi vozač pritisnuo kočnice da isključi tempomat, prekidač bi često pukao i nekada prouzrokovao i požare. Problem je bio veoma jeftin za popravku i u proseku je koštao svega 20 dolara, a na sreću nije prouzrokovao nijedan smrtni slučaj.

 

  1. General Motors (2014.)

Svega nekoliko sedmica nakon što je Meri Bara postala prva žena koja je vodila General Motors, američki proizvođač vozila je opozvao oko 11 miliona raznih Chevrolet, Pontiac i Saturn modela proizvedenih između 2003. i 2010. godine. Ovaj opoziv je takođe doneo i najveći broj smrtnih slučajeva, čak 124, zbog čega je General Motors platio kažnu od približno milijardu dolara. Problem je ležao u neispravnim bravama pa se dešavalo da se automobil iznenada ugasi tokom vožnje. Neka istraživanja će pokazati da je kompanija znala za problem još 2005. godine, ali da nije uradila ništa povodom toga sve dok je političari nisu naterali da urade opoziv.

  1. Toyota (2009. – 2010.)

Najveći svetski proizvođač vozila se našao u skandalu sa neispravnim papučicama gasa i jedno vreme je bio u centru pažnju. Problem je započet 2009. godine na raznim Toyota i Lexus modelima kada je objavljeno da se papučica gasa može zaglaviti u tepihu i izazvati nagla ubrzanja. Kasnijom istragom je otkriveno da i sama papučica gasa može da se zaglavi sama od sebe čak i kad nema tepiha, što je rezultiralo u 60 sudara i minimalno 30-ak smrtnih slučajeva. Toyota je opozvala devet miliona vozila i potrošila preko četiri milijarde dolara na popravke i tužbe.

  1. Ford (1996.)

Kao što se videlo do sada, nije bilo retkost da Ford dopusti propuste, a tokom 1996. godine još jednom su pogođeni mnogobrojeni Ford, Mercury i Lincoln modeli. Reč je 8,7 miliona vozila proizvedenih između 1988. i 1993. godine, a problem je ležao u neispravnim bravama. Najčešći slučaj bi bio da se brava pregreje i počne da dimi, a nije bilo retkost da se to desi čak i kada je automobil parkiran i nije vožen satima. Opoziv je koštao američkog proizvođača vozila oko 200 miliona dolara.

  1. Takata (1995.)

Današnji skandal sa vazdušnim jastucima nije jedini sa kojim se Takata susrela kroz istoriju. Tokom 1995. godine automobilske kompanije su bile primorane da povuku preko 8,3 miliona vozila sa ulica. Iako je uglavnom bila reč o japanskim autima proizvedenim između 1986. i 1995. godine, opoziv je obuhvatio i mnoge GM i Chrysler modele. Problem je ležao u dugmetu koji osobađa sigurnosni pojas, a on bi se često zaglavio tokom sudara i samim tim “zarobio“ vozača i putnike. Kompanija je dobila preko 900 tužbi, ali na sreću bez ijednog smrtnog ishoda.

  1. General Motors (1971.)

Jedan od prvih većih skandala u automobilskoj industriji se desio 1971. godine i zahvatio je 6,7 miliona vozila raznih divizija (Chevrolet, Pontiac, Oldsmobile, Buick i Cadillac) tada najvećeg svetskog proizvođača General Motorsa. Reč je o automobilima proizvedenim između 1965. i 1969. godine, a problem je ležao u neuspravnim delovima metala koji su držali motor na mestu. Dešavalo se da oni puknu, čime bi se motor pomerio i uzrokovao nagla ubrzanja. Na sreću, i pored mnogobrojenih sudara nije bilo smrtnih slučajeva.

 

  1. General Motors (1981.)

Tokom kriznih kasnih 1970-ih godina kontrola kvaliteta je bila toliko loša u Detroitu da je pitanje kako više smrtnih slučajeva nije bilo. General Motors je 1981. godine opozvao 5,8 miliona raznih Chevrolet, Pontiac, Buick i GMC vozila, a problem je ležao u koroziji ogibljenja na zadnjem kraju vozila. Dešavalo se određeni delovi jednostavno puknu i izazovu sudar, ali na sreću bez fatalnih ishoda.

  1. Ford (1972.)

Ford je bio jedna od prvih američkih kompanija koja je ponudila sigurnosni pojas kao opcionu opremu 1955. godine, a 13 godina kasnije on je postao obavezan na svim vozilima na ovom kontinentu. Tokom 1972. godine Ford je bio primoran da povuče oko četiri miliona vozila proizvedenih 1971. i 1972. godine zbog sigurnosnih pojasa koji ispadali iz okvira i samim tim nisu uspevali da zadrže vozače i putnike tokom sudara. Opoziv je urađen bez većih skandala i povređenih putnika.

Zoran Tomasović

(464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ford najpre „98 smrtnih slučajeva i 1.700 povreda, a isplatio oko 1,7 milijardi dolara odštete“.
General motors-ov opoziv je bio posledica greške koja je donela i „najveći broj smrtnih slučajeva, čak 124, zbog čega je General Motors platio kaznu od približno milijardu dolara.“
Toyota ( 2010 ) „60 sudara i minimalno 30-ak smrtnih slučajeva…potrošila preko četiri milijarde dolara na popravke i tužbe.“
Rekao bih da Ameri nemaju jednak nivo samilosti ka prekršiocima zavisno od zemlje njihovog porekla …

Odesza

A Volkswagen preko 20 milijardi dolara + kojekakve pogodnosti u vidu gradnje 2000 električnih punionica, ujedno je to jedna od najvećih nagodba ikada.
Ispada da je bolje „ubiti“ nego „varati“ !