1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Škoda prebrzo raste što je veoma opasno za marku
Škoda prebrzo raste što je veoma opasno za marku
1

Škoda prebrzo raste što je veoma opasno za marku

12.85K
1
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste primetili da se mnogim mladim ljudima, pod pritiskom prebrzog rasta u veoma kratkom periodu (puberteta), kičma deformiše. Slična opasnost preti i veoma uspešnoj marki Škoda, koja je po visini stope profita, prevazišla tradicionalno najuspešniju marku unutar Volkswagen grupe, Audi.

Rekordni rast prodajnih brojki, koji se odslikao i na visoke profitne stope, obeležili su poslednjih desetak godina poslovanja, nekada zapaženog proizvođača automobila u istočnom evropskom bloku, koji se transformisao u veoma uspešnu kompaniju po zapadnim standardima.

Dakle, od 2007. godine do današnjih dana, Škoda je skoro udvostručila godišnji broj prodatih automobila, na oko 1,2 miliona plasiranih vozila. Ovo bi teško bilo ostvarljivo da marka nije ostvarila uspeh na ključnim tržištima zapadne Evrope, kao i na kineskom tržištu koje se iskristalisalo kao najveće pojedinačno tržište kompanije.

Na osnovu prošlogodišnje prodaje, Škoda je ostvarila 16,6  milijardi evra prihoda, uz stopu poslovne dobiti od 9,7%, što je prevedeno u novčani pokazatelj, 1,6 milijardi evra.

Ambiciozni planovi rukovodstva Škode

Škoda ima u planu da uveća godišnju realizaciju na nivo od dva miliona isporučenih vozila, do 2025. godine, a svoje nade polaže u ekspanziju krosover segmenta. Treba znati da je prema podacima kojima raspolaže JATO Dynamics, samo 15% evropske realizacije marke, imalo uporište u isporukama krosover modela, što je daleko manje od evropskog proseka koji iznosi 28%. Dakle, u krosover segmentu, Škoda ima ozbiljan potencijal rasta.

Sledeće godine, češki proizvođač će predstaviti SUV koji je utemeljen na nedavno predstavljenom Vision X konceptu. Na taj način, kompaktni Karoq, kao i krosover srednje veličine, Kodiaq, dobiće pojačanje.

Za Kinu, Škoda ima u planu manji SUV model koji bi ležao na jeftinijoj verziji platforme prilagođenoj lokalnom tržištu, a pored toga, kineskim kupcima će biti ponuđena i više sportska verzija aktuelnog Kodiaqa.

Nakon predstavljanja ova dva modela, a što je u planu za tekuću godinu, prvi čovek marke, Bernard Majer ističe da će u narednoj godini biti predstavljen još jedan SUV, namenjen isključivo kineskim kupcima. Sa ovim planom je javnost upoznata u martu ove godine.

U narednim nedeljama, rukovodstvo kompanije bi trebalo da donese odluku o eventualnom razvoju jeftinijeg vozila koje bi počivalo na MQB A0 platformi VW grupe, namenjenoj vozilim nižih segmenata. Ovaj model bi bio namenjen tržištima zemalja u razvoju, kakva je Indija, na primer. Ukoliko se marka odluči za ovu opciju, prodaja ovog modela bi startovala 2021. godine. Uz malo sreće i puno znanja, to bi moglo da dovede do konačnog proboja na tržište Indije, koje se nameće kao četvrto svetsko automobilsko tržište, ukoliko pretekne nemačko, čemu je veoma blizu.

Planovi marke, u kontekstu elektrifikacije su sledeći: do 2025. godine, kompanija planira da predstavi pet čisto električnih automobila, od kojih bi prvi bio krosover. To bi ujedno bila perjanica među modelima koji se proizvode u Mladoj Boleslavi, lociranoj 50 kilometara severoistočno od Praga.

Ključni izazovi za Škodu

Predstavljeni planovi su veoma ambiciozni, ali ih nije lako ostvariti. Sa ovakvom ocenom se slažu i analitičari iz LMC Automotive, koji ne dele optimizam rukovodstva marke Škoda, barem ne na kratak rok.

Nema sumnje da će globalna realizacija kompanije nastaviti da raste u naredne dve godine, i da će dostići nivo od 1,4 miliona prodatih četvorotočkaša do 2021. godine, smatra LMC. „Problemi sa proizvodnim kapacitetima u evropskim fabrikama, velika su prepreka daljem ozbiljnijem rastu,“ kaže Dejvid Oukli, analitičar zaposlen u LMC. O ovom problemu smo već pisali u više navrata, a ovde možda leži i ideja za renesansu fabrike automobila u Kragujevcu.

Marka se dodatno suočava sa problemom balansiranja između planova agresivnog rasta i sve češćim, odlučnijim i nezasitijim zahtevima radne snage za povećanjem zarada i opštih uslova angažovanja, u matičnoj zemlji, odnosno Češkoj Republici.

Nesumnjivo niži troškovi radne snage angažovane u Češkoj Republici, bili su značajan vetar u leđa Škodi, posebno u poređenju sa konkurencijom koja je svoja vozila proizvodila u zemljama zapadne Evrope, posebno u Nemačkoj.

Međutim, ta prednost se sa vremenom sve više gubi, podstaknuto sve češćim zahtevima radničkih sindikata u pogledu isplate viših iznosa za zarade. Tokom prošle godine, rukovodstvo Škoda je moralo da popusti pred buntom radnika, pa su zaposleni dobili povišicu u visini od 10% a u aprilu, još dodatnih 12%.

Moć sindikata u zemljama poput Češke, koje su prinuđene da uvoze radnu snagu, sve je izraženija. Ovakvo stanje stvari je usmerilo rukovodstvo kompanije ka što višem stepenu automatizacije pogona, a što opet dovodi do viših troškova. „Ukoliko želimo da održimo tempo rasta, moramo da se opredelimo za migraciju ili automatizaciju,“ rekao je šef marke, Majer.

Dugoročno rešenje za problem Škode sa proizvodnim kapacitetima, moglo bi da se pronađe u redistribuciji određenih modela u druge fabrike u sastavu Volkswagen grupe, baš kao što je to Škoda već uradila sa Yetijem, koji je uvožen iz Rusije na ostala tržišta. Rukovodstvo kompanije razmatra i gradnju treće, nove fabrike.

Da ponovimo, poslovni slučaj Škode, izuzetno je lekovit u smislu traganja za najboljim dugoročnim rešenjem za situaciju u kojoj se nalazi fabrika koja posluje u sastavu FCA grupe, a locirana je u Kragujevcu.

AutoRepublika

(12850)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Slatke muke. 🙂