1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche: 7 ikona u 7 decenija (VIDEO)
Porsche: 7 ikona u 7 decenija (VIDEO)
0

Porsche: 7 ikona u 7 decenija (VIDEO)

455
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je Ferdinand Porsche svoju prvu radnju u centru Štutgarta otvorio 1931. godine, prvi automobil koji je nosio njegovo prezime registrovan je tek 1948.

To znači da će za samo dvije nedelje, ova automobilska legenda proslaviti 70 godina postojanja. Kako bi se obilježio ovaj momenat, Porsche je izdvojio sedam najvažnijih modela, po jedan za svaku deceniju.

Prvi automobil je originalni 356, prikazan u “SL” specifikaciji iz 1951. godine, što ga ujedno čini i prvim njemačkim automobilom koji je nosio ovaj sufiks (da napomenemo, Mercedes 300 SL Gullwing je predstavljen tek 1954. godine). Imao je bokser motor sa četiri cilindra i 1,1 litar radne zapremine, koji je razvijao 46 ks, što je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 160 km/h. Porsche 356 “Superlaki” je opravdao svoje ime, sa ukupnom masom od 640 kg.

Šezdesete godine je obilježilo začeće najpoznatijeg sportskog automobila svih vremena, koji je ponio ime 911, predstavljenog 1964. godine. Prvi 911 je nosio ime 901, ali Peugeot nije bio presrećan zbog toga, jer je već imao prava za trocifrena imena automobila, sa nulom u sredini. Kako ne bi drastično promjenili ime, Porshe je umjesto nule stavio jedinicu i stvorio 911.

Obezbjedivši Porscheovu prvu pobjedu na trci 24 časa Le Mana, model 917 KH sa svojim legendarnim Gulf naljepnicama, je postao najznačajniji model ove decenije. Ovo je ujedno i njihov prvi model sa 12 cilindara, koji je razvijao 630 ks, sa nevjerovatnom maksimalnom brzinom od 360 km/h. Nakon pobjede na Le Manu 1970. godine, ovaj automobil je bio glavna zvijezda filma “Le Mans” u kojem je glumio Steve McQueen. Automobil koji je bio protagonista u filmu, prodat je 2017. godine za nevjerovatnih 12 miliona eura.

Tokom 80-ih, najveće zasluge je imao model 959, koji je vjerovatno i najveći tehnološki pomak sportskih automobila u istoriji. Kada je predstavljen, bio je najbrži serijski automobil na svijetu, a proizvedeno ih je ukupno 292. Kada je magazin “Auto Motor und Sport” 1988. godine testirao ovaj automobil na stazi Nardo u Italiji, 959 je stigao do 339 km/h.

U poslednjoj deceniji XX vijeka, Porsche je odlučio da ponudi još jedan sportski automobil manjih dimenzija i sa manjom cijenom. To mjesto je zauzeo model Boxster, koji ih je vjerovatno i sačuvao od propasti tokom ranih 90-ih godina.

Za početak drugog milenijuma nove ere, Porsche je odlučio da predstavi svoj prvi SUV model,Cayenne, koji je postao njihova najveći generator profita. Od tada, Cayennu se pridružio mlađi brat Macan, 2014. godine.

Ovu deceniju je bez dileme obilježio hiperautomobil 918 Spyder, koji je donedavno držao rekord u klasi serijskih automobila na Nurburgring Nordschleife. Kako mu i ime kaže, proizvedeno ih je ukupno 918, a neki su opremljeni i Weissach paketom koji, osim gubitka kilograma, dodaje i dosta aerodinamičkih unapređenja.

Kako bi dočarali sportski duh ovog legendarnog proizvođača iz Štugarta, dodaćemo par rekorda u njihovom “vlasništvu”. Porsche 919 Hybrid Evo Spa Francorchamps 1:41,8, Nurburgring Nordschleife Porsche 911 GT3 RS 6:47,25 i vječni rekord na istoj stazi postavljen davne 1983. godine, Porsche 956 6:25,91.

U budućnosti, Porsche je najavio ogroman broj elektrifikovanih automobila sa predstavljanjem hibridnih verzija Panamere i Cayenna, te predstavljanje potpuno električnog automobila Mission E do kraja decenije.

(455)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments